site

NATO membahaskan lebih banyak pembiayaan Ukraine sebagai gerai garis masa keahlian

Negara anggota NATO cuba bersetuju untuk menambah dana untuk Ukraine tanpa adanya konsensus mengenai menawarkan Kyiv garis masa untuk menyertai pakatan itu.

Satu mesyuarat menteri luar NATO pada hari Selasa akan membincangkan menggandakan komitmen terhadap dana mereka untuk Ukraine, yang berjumlah kira-kira €250 juta setahun, kepada sasaran €500 juta, kata empat diplomat.

Ikrar kewangan itu bertujuan untuk meredakan kegusaran di Kyiv kerana keengganan meluas dalam perikatan untuk membincangkan garis masa konkrit bagi negara itu untuk menyertai Nato.

Menteri-menteri juga bersedia untuk membincangkan bagaimana untuk memperluaskan kerja meningkatkan kesalingoperasian antara tentera Ukraine dan tentera Nato, meningkatkan standard dan amalan ketenteraan negara, mempercepatkan peralihan daripada teknik Soviet kepada Nato moden, dan memperdalam hubungan politik antara Kyiv dan Nato, kata orang ramai.

Kyiv secara rasmi memohon keahlian pada bulan September tetapi pakatan itu tidak mengambil langkah rasmi sebagai tindak balas.

“Ada surat permohonan ini di atas meja dan kami hanya mengabaikannya,” kata salah seorang diplomat. “Baiklah, keahlian mungkin bukan pilihan sekarang. Tetapi kami boleh mengambil tindakan konkrit selain daripada itu atau menyokongnya untuk menunjukkan kami percaya padanya dalam jangka panjang.”

Pakej Bantuan Komprehensif NATO untuk Ukraine telah ditubuhkan pada 2016 untuk meningkatkan daya tahan dan keselamatan Ukraine. Sejak pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine Februari lalu ia telah digunakan untuk menyediakan makanan, bahan api, bekalan perubatan, peralatan kaunter drone dan jambatan amfibia ke Kyiv. Tetapi pegawai Nato mengatakan bahawa perbelanjaan yang dirancang sudah melebihi bajetnya.

Jerman baru-baru ini menjanjikan tambahan €40juta kepada dana itu, dan Belanda pada hari Isnin meningkatkan sumbangannya sebanyak €75juta kepada €100juta, lebih dua kali ganda saiz penderma terbesar seterusnya. Negara anggota lain, termasuk UK, dijangka membuat ikrar semasa mesyuarat NATO.

Desakan untuk mengembangkan dana itu datang apabila beberapa anggota NATO menghalang usaha oleh negara-negara timur untuk membincangkan bidaan keahlian Ukraine. Ramai yang gementar tentang bagaimana ia boleh membantu taktik presiden Rusia Vladimir Putin untuk menggambarkan perang sebagai konflik antara Moscow dan Nato, atau potensi peningkatan yang boleh melimpah ke negara bersekutu.

“Kami tidak akan dapat menawarkan keahlian mereka dalam masa terdekat. Tetapi kita boleh bercakap tentang hubungan yang lebih erat antara NATO dan Ukraine,” kata diplomat Nato kedua. “Tetapi kami mempunyai jurang pembiayaan yang besar untuk itu. . . dan kami perlu melabur banyak di dalamnya.”

NATO bersetuju pada 2008 bahawa Ukraine akan menjadi ahli perikatan tetapi tidak memberikan garis masa atau peta jalan khusus untuk kemasukan. Banyak negara anggota mengatakan bahawa ia tidak boleh dipertimbangkan semasa perang.

Tetapi pegawai Ukraine menjadi semakin jengkel dengan kekurangan retorik awam NATO tentang cita-cita mereka, berbeza sekali dengan tawaran serentaknya untuk menjadi ahli EU, yang telah menerima sokongan bersemangat daripada kepimpinan blok itu dan menyaksikan Kyiv sudah mencapai pencapaian awal keahlian.

“Di sidang kemuncak NATO kami mahukan beberapa hasil. Kami tidak mahu hanya deklarasi mengenai dasar pintu terbuka,” kata Andriy Sybiha, timbalan ketua pejabat presiden Ukraine.

“Kami mahu mendapatkan sesuatu dengan jaminan konkrit. Maksud saya, jaminan yang kuat, bukan jaminan, bukan pengaturan, pengaturan keselamatan. Dan kami menjangkakan kami akan mendapat maklum balas daripada permintaan rasmi kami untuk menjadi ahli Nato,” katanya dalam satu temu bual.

Itu telah mendorong usaha dalam perikatan untuk membentangkan pakej sokongan yang dipertingkatkan pada sidang kemuncak tahunan pemimpin perikatannya di Vilnius pada Julai, kata para diplomat. Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah memberitahu pemimpin NATO bahawa dia hanya akan menghadiri sidang kemuncak itu jika dia ditawarkan faedah ketara.

“Ia bukan penampilan yang baik untuk NATO [when compared to the EU], dan kita perlu mengusahakan sesuatu, untuk menunjukkan kesanggupan,” kata seorang diplomat perikatan ketiga yang mencadangkan penyelesaian kompromi, dengan mengatakan bahawa pilihan tidak boleh sekadar binari “hitam atau putih; ahli atau tidak”.

Menteri-menteri luar negeri akan membincangkan kemungkinan laluan penyertaan alternatif keahlian sebagai tambahan kepada pakej bantuan kewangan untuk Ukraine.

“Saya tidak boleh memberi anda tarikh yang tepat,” kata Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg pada hari Isnin apabila ditanya mengenai potensi penyertaan Ukraine. “Tetapi . . . kami menyediakan tahap sokongan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Dan kami kini melihat bagaimana kami boleh mengembangkan lagi hubungan politik kami.”

totobet+sgp

result pengeluaran sidney

keluaran sdy hari ini

hk yang keluar

totobet.net singapore