toto

NFL Pro Bowl Diturunkan Taraf kepada Benderakan Permainan Bola Sepak

Semua kenalan akan dihapuskan daripada Pro Bowl apabila ia kembali ke Las Vegas tahun depan. NFL mengumumkan pagi Isnin bahawa ia akan menggantikan permainan bola sepak tackle all-star tahunannya, yang bermula Pengeluaran SGP pada tahun 1951, dengan pertandingan kemahiran selama seminggu yang berakhir dengan permainan bola sepak bendera.

Padang bola sepak NFL Pro Bowl
Padang Pro Bowl NFL akan menyaksikan perubahan besar apabila ia kembali ke Stadium Allegiant di Vegas musim ini. Bola sepak bendera kini akan menggantikan bola sepak tackle. (Imej: pennlive.com)
Perubahan itu sepatutnya tidak mengejutkan pengikut bola sepak. Para pemain telah lama menyatakan keinginan mereka untuk mengelakkan kecederaan dalam permainan yang tidak dikira dalam kedudukan pasukan atau statistik pemain individu.

Walaupun dipilih untuk bermain dalam Pro Bowl kekal sebagai salah satu penghormatan tertinggi yang boleh diterima oleh pemain NFL — pemilihan untuknya walaupun memikirkan pencalonan Pro Football Hall of Fame — Pro Bowl tidak dipandang serius oleh kebanyakan peminat atau pemain. Ia juga mendapat penarafan televisyen yang lebih rendah daripada kebanyakan permainan musim biasa.

“Saya fikir kesimpulannya ialah permainan itu sendiri tidak berfungsi,” kata Pesuruhjaya NFL Roger Goodell pada Mesyuarat Liga Musim Bunga liga, “dan kami perlu mencari cara berbeza untuk meraikan pemain kami.”

Menanam Bendera
Pro Bowl, yang kembali ke Stadium Allegiant untuk tahun kedua pada 5 Februari — hari Ahad sebelum Super Bowl LVII — telah pun bereksperimen dengan peraturan dan format yang berbeza. Untuk tiga Pro Bowls bermula pada 2014, NFL telah meninggalkan format Persidangan Bola Sepak Amerika lwn. Persidangan Bola Sepak Kebangsaan dan mengadakan draf fantasi yang diketuai oleh Pro Football Hall of Famers. Perlawanan musim lalu menghadkan tekel dan sepak mula dihapuskan, mengubahnya menjadi permainan sentuhan dua tangan.

Bola sepak bendera sudah menjadi bahagian penting dalam pengembangan Result SDY global NFL. Liga itu bekerjasama dengan Persekutuan Bola Sepak Amerika Antarabangsa untuk membawa bola sepak bendera ke Sukan Dunia pada bulan Julai, dengan tumpuan pada Sukan Olimpik 2028 di Los Angeles.

Pertandingan kemahiran selama seminggu akan menyaksikan 88 pemain terbaik AFC dan NFC mempamerkan kemahiran bola sepak dan bukan bola sepak mereka dalam pelbagai cabaran. NFL akan menghasilkan bersama acara itu dengan pemain Pro Bowl 14 kali Peyton Manning dan syarikat Omaha Productionsnya. Manning juga akan menjadi jurulatih dalam permainan bendera.

“Menjadikan perlawanan hari Ahad sebagai permainan bola sepak bendera adalah bagus untuk dilihat,” Manning, Pro Bowl 14 kali, memberitahu Associated Press. “Bola sepak belia sangat penting bagi saya, dan mengetahui NFL Flag akan membantu mengembangkan sukan ini, saya harap lelaki dan perempuan dapat melihat diri mereka bermain permainan yang sama seperti pemain terbaik di dunia.”

Beberapa Tradisi Pro Bowl Diteruskan
Pro Bowl masih akan dimainkan selepas musim, walaupun ada desakan untuk diadakan pada pertengahan musim — apabila kebanyakan liga sukan utama Amerika Utara menjadualkan perlawanan semua bintang mereka. Dan undian Keluaran HK peminat masih akan membantu menentukan senarai jadual pasukan AFC dan NFC. (Tom Brady mempunyai paling banyak jemputan ke Pro Bowl dengan 15, manakala empat pemain menerima 14, termasuk Manning.)

Pro Bowl memulakan kerjaya pada Januari 1951 di LA, di mana ia tinggal selama 21 musim sebelum berpindah ke bandar yang berbeza dari 1972-80. Hawaii menjadi tuan rumah permainan dari 1980-2009 sebelum ia melangkau dari Miami ke Phoenix, Orlando dan, awal tahun ini, Las Vegas.

Sin City juga ditetapkan untuk menganjurkan Pro Bowl 2021, tetapi itu dibatalkan kerana sekatan COVID-19.