site

Niaga hadapan China: Morgan Stanley berharap untuk memasuki tanah peluang

Morgan Stanley merancang untuk menubuhkan sebuah syarikat niaga hadapan di China selepas pihak berkuasa tempatan menerima permohonannya. Bank pelaburan AS dan lain-lain yang mengikutinya sepatutnya mempunyai banyak yang diharapkan di sudut pasaran China yang berkembang pesat ini.

Kelulusan akan memberi Morgan Stanley peluang untuk menjadi bank asing kedua selepas saingan JPMorgan untuk memiliki sepenuhnya syarikat niaga hadapan di China.

Derivatif adalah salah satu daripada beberapa pasaran China yang masih berminat untuk dibuka di tengah-tengah rombakan industri kewangan yang telah menyebabkan Beijing menggunakan kawalan yang lebih ketat.

Dagangan hadapan China berkembang pesat. Pelabur asing dilarang daripada berdagang dalam pasaran niaga hadapan komoditi China sehingga 2018. Kontrak utama termasuk bon Perbendaharaan, bijih besi dan telur bermula sedekad lalu. Sehingga hanya tiga tahun lalu, pasaran tempatan kekal sangat terhad, dengan had harga dan kedudukan yang ketat untuk mengelakkan spekulasi.

Sejak itu, pengawal selia telah berjanji untuk melancarkan lebih banyak kontrak niaga hadapan dan meningkatkan usaha untuk membawa masuk lebih ramai pelabur luar negara. Tahun lepas, mereka memperkenalkan undang-undang mengenai perdagangan niaga hadapan dan derivatif untuk melindungi pelabur. Pelabur asing boleh menggunakan kedua-dua renminbi dan dolar AS untuk margin dan penyelesaian.

Pengawal selia China telah menunjukkan mereka boleh memupuk pasaran ini. Ia mencatatkan rekod bersejarah untuk volum dagangan dan perolehan pada 2021 lebih daripada Rmb580tn ($84tn). Pertumbuhan kekal kukuh, dengan jumlah dagangan Mac naik satu per sepuluh.

Permintaan daripada pelabur institusi asing amat kukuh untuk niaga hadapan indeks saham. Itu mencerminkan keperluan pelabur untuk melindung nilai pasaran ekuiti $12tn China. Bahagian terbesar perdagangan datang daripada dana lindung nilai luar negara dan peniaga frekuensi tinggi. Pasaran yang baru lahir ini membolehkan mereka mengambil untung daripada ketidakcekapan pasaran.

Ketua perdagangan JPMorgan melihat China sebagai pasaran luar negara yang berpotensi terbesar tahun ini. Negara ini adalah antara pengeluar dan pengguna terbesar bagi banyak komoditi pertanian termasuk kacang soya, minyak ditapis dan kacang tanah. Sementara itu, pasaran bon China kini adalah yang kedua terbesar di dunia. Pelabur asing menyumbang lebih daripada satu persepuluh daripada jumlah pegangan bon perbendaharaan China.

Adalah wajar untuk China mengembangkan kohort peniaga niaga hadapan asing. Seseorang berharap ia tidak akan meredakan perdagangan yang sedang berkembang dengan campur tangan, seperti yang telah dilakukan dalam beberapa bidang perkhidmatan kewangan yang lain.

Surat berita popular kami untuk pelanggan premium diterbitkan dua kali seminggu. Pada hari Rabu kami menganalisis topik hangat dari pusat kewangan dunia. Pada hari Jumaat kami membedah tema besar minggu ini. Sila daftar di sini.

result hari ini sgp

sdy pengeluaran

togel.sidney

keluar angka hongkong

totobet net singapore