site

Ofgem memerlukan kuasa yang lebih luas untuk menyampaikan sasaran sifar bersih, penasihat UK memberi amaran

Bidang kuasa pengawal selia tenaga mesti dikemas kini untuk mencerminkan sasaran sifar bersih UK yang mengikat secara sah, laporan yang ditauliahkan kerajaan telah mengesyorkan, kerana ia memberi amaran bahawa pelaburan yang kurang dalam infrastruktur grid negara menjadi “brek yang ketara” kepada ekonomi.

“Juara angin luar pesisir” pertama kerajaan, Tim Pick, yang dilantik tahun lepas, menyimpulkan bahawa kuasa Ofgem harus diubah untuk “memberi berat yang sewajarnya” kepada sasaran sifar bersih 2050.

Cadangan pengembangan fokus jangka pendek pengawal selia kepada “pandangan jangka panjang”, termasuk matlamat menyahkarbonkan sistem kuasa menjelang 2035, mengulangi saranan oleh tsar sifar bersih Downing Street, Chris Skidmore, pada bulan Januari.

Setiausaha Tenaga Grant Shapps berkata kerajaan akan “mempertimbangkan dengan teliti cadangan” oleh Pick yang diterbitkan pada hari Rabu, hanya beberapa hari selepas menteri menolak cadangan Skidmore untuk mengemas kini tugas Ofgem, dengan menyatakan mereka “tidak percaya bahawa adalah perlu” untuk memasukkan sasaran sifar bersih .

Laporan Pick berkata terdapat juga keperluan mendesak untuk menaik taraf infrastruktur grid UK dan mempercepatkan kelulusan projek tenaga boleh diperbaharui. Keperluan untuk memodenkan rangkaian kuasa UK, yang direka untuk penjanaan bahan api fosil warisan, merupakan cabaran yang dihadapi negara maju di seluruh dunia.

Industri tenaga suria dan angin di UK telah memberi amaran bahawa pelaburan yang kurang dalam grid dan sistem perancangan yang perlahan menyebabkan pelancaran tenaga boleh diperbaharui.

Bulan lalu, Pejabat Audit Negara, badan pemantau perbelanjaan awam UK, berkata kerajaan berisiko gagal memenuhi matlamatnya untuk menyahkarbonkan sektor kuasa menjelang 2035 kerana kekurangan pelan penghantaran.

Laporan Pick berkata kekangan akses grid “menjadi brek penting kepada aktiviti ekonomi yang lebih luas”, dan bahawa kesukaran menyambungkan projek boleh diperbaharui baharu kepada rangkaian “semakin menjadi faktor pengehad kadar” untuk pelancaran ladang angin luar pesisir baharu.

Sejak rangkaian kuasa UK diswastakan pada 1990-an, hanya kira-kira 50km talian penghantaran baharu telah dibina setiap tahun secara purata, katanya.

Masa menunggu yang lama untuk kelulusan projek tenaga boleh diperbaharui baharu juga telah membebankan industri angin di UK, dengan EU menghadapi masalah yang sama. Kira-kira 600 projek bateri, angin dan solar di England dan Wales sedang menunggu untuk menyambung ke grid pada bulan Februari.

Penggubal undang-undang UK dan EU telah berjanji untuk mempercepatkan proses itu selepas Rusia menggunakan senjata bekalan tenaga sebagai sebahagian daripada pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine tahun lepas. Laporan itu mengatakan bahawa garis masa untuk permohonan di UK telah “meningkat”, dan mengambil masa “ketara” lebih lama daripada tempoh masa berkanun selama 18 bulan. Tiada permohonan angin luar pesisir telah diluluskan dalam tempoh masa sejak Januari 2019, ia mendapati.

Kemahiran dan pembiayaan inspektorat perancangan England juga “tidak seiring” dengan peningkatan bilangan dan kerumitan aplikasi angin luar pesisir.

Ofgem, yang mengawal selia berapa banyak syarikat boleh mengenakan bayaran kepada pengguna untuk membuat penambahbaikan pada grid berdasarkan kitaran lima tahunan, mempunyai peranan penting untuk dimainkan, Pick menyimpulkan

Tumpuan badan pemantau untuk memastikan bil pengguna rendah dalam jangka pendek harus berubah kepada pendekatan yang lebih strategik. Bidang kuasanya yang lebih luas harus merangkumi kuasa untuk membenarkannya meluluskan pelaburan dalam infrastruktur grid yang diperlukan untuk mencapai sifar bersih dan pencapaian penting lain, seperti matlamat kerajaan untuk menyahkarbonkan sistem kuasa menjelang 2035, disyorkan.

toto bet sgp

minta pengeluaran sdy

toto sidney

hasil hongkong tadi malam

sgp138