site

Oleg Deripaska melihat cabaran undang-undang berhubung pertikaian saham

Tokoh logam Rusia, Oleg Deripaska telah mengalahkan percubaan bekas rakan perniagaan untuk didenda atau dipenjarakan kerana menghina mahkamah di Mahkamah Tinggi London.

Deripaska, pengasas konglomerat Rusia EN+, telah menghadapi prosiding menghina mahkamah bulan lalu yang dibawa oleh Vladimir Chernukhin, warga Britain dan bekas timbalan menteri kewangan di bawah Presiden Vladimir Putin serta merupakan suami kepada penderma parti Konservatif.

Chernukhin telah membawa kes mahkamah yang mendakwa Deripaska telah melanggar aku janji undang-undang yang dibuat kepadanya pada 2018 di mana Deripaska mengikrarkan saham EN+ dalam pertikaian undang-undang antara kedua-dua lelaki itu mengenai sebidang tanah berharga di Moscow.

Chernukhin memohon supaya taikun logam Rusia itu didapati menghina mahkamah — yang jika terbukti boleh dihukum penjara atau denda. Deripaska telah menafikan melanggar janji yang peguamnya memberitahu mahkamah bahawa dia telah melayan “dengan hormat dan berhati-hati”

Hakim Mark Pelling memutuskan pada hari Rabu bahawa kes terhadap Deripaska harus ditolak kerana Chernukhin tidak membuktikan kes itu mengikut standard jenayah. “Ini berikutan permohonan ini gagal dan ditolak,” katanya.

Pelling berkata bahawa ia adalah untuk pihak Chernukhin “untuk membuktikan kepada standard jenayah bahawa kesan menukar domisil En+ dari Jersey kepada Rusia adalah secara automatik membatalkan saham yang dirujuk dalam aku janji. Mereka telah gagal berbuat demikian.” hakim memutuskan.

Deripaska, yang memberikan keterangan dalam kes itu melalui pautan video dari Moscow, tertakluk kepada sekatan UK dan AS kerana dia didakwa mempunyai kaitan dengan rejim Presiden Putin.

Dalam kes itu, Chernukhin mendakwa Deripaska telah melanggar aku janji undang-undang yang diberikan kepada mahkamah atas sebidang saham EN+ yang telah direka bentuk untuk memberinya jaminan bahawa taikun logam itu mempunyai aset yang mencukupi di UK untuk membayar potensi anugerah undang-undang $95 juta daripada Kes mahkamah tanah Moscow. Deripaska telah membayar Chernukhin anugerah $95 juta sepenuhnya.

Chernukhin telah mendapatkan janji undang-undang pada 2018 selepas kerajaan AS mengenakan sekatan kepada Deripaska dan En+ yang menimbulkan kebimbangan bahawa taikun logam itu akan meredomicile En+ dari Jersey ke Rusia dan memindahkan asetnya ke Rusia di luar jangkauan mahkamah Inggeris, Mahkamah Tinggi mendengar bulan lepas.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi diberitahu bahawa beberapa bulan selepas aku janji diberikan oleh Deripaska, EN+ telah dipindahkan dari Jersey ke Moscow sebagai sebahagian daripada rancangan yang lebih luas yang dirangka oleh pengerusi Britishnya Lord Greg Barker untuk mendapatkan sekatan AS ke atas EN+ dibatalkan.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu Deripaska berkata beliau “gembira melihat” bahawa “walaupun kegilaan yang berterusan, mahkamah UK menunjukkan kemerdekaan dan memilih untuk memutuskan kes berdasarkan merit mereka.” Peguam Chernukhin tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

sgp totobet

sidney pengeluaran sidney

keluaran sidney

hongkong malam ini keluar

totobetnet sgp