site

O’Neill menyeru pelaburan AS sebelum lawatan Biden ke Ireland Utara

Menteri-menteri pertama Ireland Utara telah menggesa AS untuk “menggemburkan” pelaburan di rantau itu sekarang setelah perjanjian Brexit Rishi Sunak telah menghapuskan halangan utama untuk perdagangan.

Tidak seperti rakan sejawatannya dalam parti Democratic Unionist, Michelle O’Neill, naib presiden parti nasionalis Sinn Féin, telah mengalu-alukan rangka kerja Windsor UK-EU, yang bertujuan untuk mengurangkan pergeseran perdagangan pasca Brexit.

Beliau berada di Washington bulan lalu sebelum lawatan Presiden Joe Biden ke Belfast minggu depan untuk menandakan ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday dan berkata semua perbincangan ketika itu adalah “pelaburan, pelaburan, pelaburan”. Duta ekonomi khas Biden untuk Ireland Utara, Joe Kennedy III, katanya, telah menunggu perjanjian Windsor sebelum mula bekerja dengan bersungguh-sungguh.

“Saya mahu dia melancarkan perniagaan, saya mahu dia membawa pelaburan – dan itulah yang dia lakukan,” katanya pada majlis makan malam yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan British Ireland.

Brexit meninggalkan Ireland Utara dalam pasaran tunggal EU untuk barangan. Sempadan kastam diletakkan di Laut Ireland untuk mengelakkan penetapan semula sempadan tanah keras yang telah dialih keluar apabila Perjanjian Good Friday menamatkan konflik selama tiga dekad.

Tetapi di wilayah di mana majoriti mengundi untuk kekal dalam EU, O’Neill berkata “hadiah besar” untuk semua orang, tanpa mengira fahaman politik mereka, adalah kembali ke EU melalui penyatuan semula Ireland.

“Itu sesuatu yang akan menjadi persoalan besar kepada orang ramai dalam dekad akan datang,” katanya.

Rangka kerja Windsor membolehkan barangan yang dihantar dari Britain dan tinggal di Ireland Utara melakukan perjalanan tanpa daftar melalui lorong hijau. Mereka yang menyeberang ke Ireland dan EU melalui lorong merah di bawah peraturan EU.

Tetapi DUP mengatakan bahawa ia masih menjejaskan status dan keupayaan UK di rantau ini untuk berdagang dengan Britain. Ia telah memveto eksekutif perkongsian kuasa berhubung isu itu sejak Mei tahun lalu.

O’Neill berkata ia adalah “peluang yang terlepas” bahawa parti kesatuan terbesar di rantau itu terus memboikot perhimpunan dan eksekutif Stormont menjelang lawatan Biden pada 11-12 April.

“Saya fikir lawatan beliau akan menjadi tumpuan ekonomi. . . dan dia akan menggalakkan pihak-pihak untuk bersama-sama dan menjayakannya,” kata O’Neill, sambil menambah bahawa ulang tahun itu “sepatutnya menjadi detik yang besar . . . untuk merenung 25 tahun yang lalu — transformasi masyarakat kita, semua yang telah dicapai”.

“Sama-sama apa yang penting ialah apa yang dipegang 25 tahun akan datang. . . jadi saya rasa tumpuan khusus yang dibawa oleh orang Amerika ke tempat ini hanyalah sesuatu yang perlu kita ambil dan benar-benar memaksimumkan.”

Apabila eksekutif akhirnya dipulihkan, O’Neill, yang parti Sinn Féinnya memenangi bilangan terbesar kerusi dalam perhimpunan Stormont buat kali pertama Mei lalu, telah memperuntukkan kementerian ekonomi untuk partinya dan berjanji untuk menggoncang agensi pelaburan dalaman Ireland Utara. .

Dia mahu menjalin perkongsian dengan industri untuk meningkatkan produktiviti dan latihan, untuk membina kluster dan memberi tumpuan kepada ekonomi seluruh pulau.

Dia juga mahu eksekutif yang dipulihkan melobi London untuk peraturan cukai korporat yang diselaraskan. Kadar 12.5 peratus Ireland dijangka meningkat kepada 15 peratus untuk syarikat besar di bawah perjanjian cukai global — di bawah 25 peratus di UK.

datasinga49

pengeluaran sidney siang tadi

totobet net sidney

togel hkg 2021 hari ini keluar

pengeluaran.sgp