site

Orbán menyekat perjanjian EU dengan negara membangun berhubung isu jantina

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Surat berita itu datang daripada saya manakala Henry tiada hari ini dan esok. Semalam, pihak berkuasa Itali merampas sebuah kapal penyelamat pendatang sejurus selepas ia menghantar 180 orang ke pantai. Pada hujung minggu juga, Jerman dan Suruhanjaya Eropah membuat perjanjian mengenai larangan terancang kereta enjin pembakaran. Jangkakan undang-undang baharu itu akan diluluskan esok.

Hari ini, rakan sekerja saya menerangkan sebab Viktor Orbán dari Hungary tidak akan menandatangani perjanjian mengenai pengusiran migran, dan wartawan Rom kami melihat projek penanaman pokok Itali yang terbantut sebagai sebahagian daripada pelan pemulihan Covid-nya.

Masalah jantina

Percubaan terbaru presiden suruhanjaya EU Ursula von der Leyen untuk menguruskan bilangan pendatang di EU telah melanda halangan biasa: Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán, menulis Andy Bounds.

Konteks: EU menjadi perantara perjanjian dengan 79 negara membangun yang termasuk mengambil balik rakyat yang dihantar pulang dari EU selepas gagal dalam tuntutan suaka mereka. Lebih 300,000 orang setiap tahun diarah pulang ke negara asal mereka, tetapi hanya seperlima berbuat demikian, menurut angka EU.

Pada mesyuarat pemimpin EU minggu lalu, Orbán menjelaskan bahawa dia tidak akan menandatangani perjanjian yang telah lama tertangguh, yang presiden suruhanjaya itu memberitahu pemimpin akan membantu mengurangkan bilangan pendatang dalam blok itu.

“Dia membantah peruntukan kesaksamaan jantina,” kata seorang pegawai EU, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. Perjanjian itu, yang mengawal hubungan dengan 79 negara Pertubuhan Negara Afrika, Caribbean dan Pasifik (OACPS), sering merujuk kepada peluang yang sama dan memerangi diskriminasi.

“Pihak-pihak tersebut hendaklah secara sistematik mempromosikan perspektif jantina dan memastikan kesaksamaan jantina diarus perdana merentasi semua dasar,” katanya. “Mereka komited untuk memerangi semua bentuk perkauman, diskriminasi kaum, xenofobia dan sikap tidak bertoleransi yang berkaitan, dan semua bentuk keganasan dan diskriminasi, termasuk semua contoh advokasi kebencian.”

Balázs Orbán, pengarah politik perdana menteri Hungary (dan tiada hubungan), memberitahu Financial Times bahawa Budapest hanya akan bersetuju dengan apa yang dipanggil perjanjian pasca-Cotonou jika bahasa itu “dilaraskan”.

Orbán telah meletakkan dirinya sebagai pembela nilai tradisional dan berkempen menentang memberi kumpulan minoriti kata yang lebih besar dan melarang ucapan kebencian.

Von der Leyen berkata bahawa perjanjian itu, yang mengemas kini perjanjian sedia ada, adalah penting. Ia adalah “rangka kerja yang paling komprehensif mengikat undang-undang mengenai pemulangan, penerimaan semula dan penghijrahan tidak teratur namun dipersetujui dengan 79 rakan kongsi ACP,” katanya kepada pemimpin EU dalam surat sebelum sidang kemuncak mereka.

Ia juga akan menyediakan “laluan selamat dan sah” untuk pendatang, yang menurut pegawai Orbán menentang.

Permohonan sementara perjanjian itu akan tamat pada bulan Jun, yang akan meninggalkan hubungan itu dalam “vakum undang-undang” jika ia tidak dimuktamadkan, kata pegawai EU.

Ini juga boleh mengurangkan hubungan perdagangan dan kewangan untuk negara rakan kongsi, kerana Bank Pelaburan Eropah bergantung pada rangka kerja untuk memberi pinjaman.

Carta du jour: Kesilapan masa lalu

Walaupun urusan bank menjadi sangat pantas dalam era digital, seperti yang dilihat dengan Silicon Valley Bank dan Credit Suisse, krisis sebegitu kerap berulang sepanjang sejarah. Baca lajur Lex tentang pengajaran daripada krisis perbankan yang lalu.

Tiada hijau untuk dilihat di sini

Pegawai di Brussels menghadapi persoalan falsafah yang luar biasa apabila menilai kemajuan Itali dalam melaksanakan pelan pemulihan Covid-19 yang dibiayai oleh EU: Bilakah pokok menjadi pokok?

Konteks: Itali ialah penerima terbesar wang daripada dana pemulihan Covid €800bn EU, program pinjaman bersama pertama blok itu. Rom berikrar untuk melaksanakan pembaharuan dan pelaburan sebagai sebahagian daripada pelan pemulihan €200bn, dan usaha tersebut sedang diawasi rapi di Brussels, menulis Amy Kazmin dan Giuliana Ricozzi.

Program Itali meramalkan menanam berjuta-juta pokok di 14 bandar terbesar, termasuk Rom, Naples, Milan, Genoa dan Venice, untuk meningkatkan kualiti hidup. Daripada pokok-pokok ini, yang sepatutnya menjadi spesies asli bagi setiap kawasan, 1.6 juta akan ditanam menjelang akhir tahun lepas, dengan 6.6 juta lagi akan ditanam menjelang akhir 2024.

Tetapi mahkamah juruaudit Itali, yang menyelia akaun awam dan program kerajaan, mendapati kebanyakan bandar gagal mencapai sasaran pertama kerana kelewatan, kemarau dan kekurangan anak pokok asli. Milan memetik kekurangan ruang untuk pokok. Di Turin, anak pokok yang ditanam menjadi kering dan mati.

Pemeriksaan oleh pegawai polis Carabinieri mendapati bahawa bukannya anak pokok, kebanyakan bandar hanya menanam benih pokok di tapak semaian, yang boleh dikreditkan oleh pihak berkuasa bandar sebagai pokok.

Laporan mahkamah juruaudit menyatakan keraguan “tentang kesetaraan sebenar antara penanaman benih dan penanaman anak pokok”.

Brussels kini mempunyai kata putus sama ada Itali telah memenuhi ikrarnya, sebelum melepaskan tranche dana seterusnya kepada Rom. Penilaian oleh Suruhanjaya Eropah dijangka menjelang akhir bulan ini.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg menjadi tuan rumah kepada menteri luar Republik Czech Jan Lipavský di Brussels.

  2. Pesuruhjaya ekonomi EU Paolo Gentiloni pergi ke Tunisia untuk bertemu presiden Tunisia Kais Saied.

Sekarang baca ini

  • Gabungan tenaga: Dengan perjanjian Brexit ditandatangani, EU dan UK meningkatkan perbincangan mengenai kerjasama keselamatan.

  • Lebih banyak kuasa untuk anda: Pembuat bateri Eropah telah memuji tindak balas EU terhadap subsidi hijau AS.

  • Semua orang sayang: Potret menteri pertahanan baharu Jerman yang sangat popular, Boris Pistorius.

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

berapa pengeluaran sgp hari ini

hasil pengeluaran sdy

totobet sidny

keluaran hk unitogel

totobet net singapura