site

Panduan arkitek ke Toronto

Keluarga saya berpindah ke Toronto dari Kingston, Jamaica, ketika saya berumur kira-kira lapan tahun. Kami tiba di tengah-tengah ribut salji. Melihat salji buat kali pertama, membuat malaikat salji dan manusia salji, adalah ajaib. Mungkin itulah sebabnya saya masih suka musim sejuk di Kanada, dan keluar dalam salji gebu yang besar. Kami melakukan banyak ski merentas desa, yang boleh anda lakukan sejam dari bandar. Anda perlu mencari cara untuk menikmatinya berbanding bersembunyi daripadanya.

Taman Grange, dilihat dari Galeri Seni Ontario © Tommy Keith

Pilihan roti dari Blackbird Baking Co

Pilihan roti dari Blackbird Baking Co

Kira-kira 25 tahun yang lalu, suami saya [A Howard Sutcliffe, Shim’s partner in Shim-Sutcliffe Architects] dan saya menjumpai tanah terbiar di lorong belakang, penuh dengan kereta terbiar. Di sinilah kami membina sebuah rumah dan membesarkan dua anak kami, dan ia masih menjadi rumah kami hari ini. Ia terletak di kawasan kejiranan baru muncul bernama Leslieville, di sebelah timur bandar. Ia mempunyai beberapa kedai roti yang hebat, satu dipanggil Bonjour Brioche, dan satu lagi yang baharu, Blackbird – rotinya luar biasa. Dan kami mempunyai salmon salai terbaik di seluruh Toronto di kedai kecil bernama Kristapsons. Ia dimulakan oleh seorang lelaki Latvia yang menghisap segala-galanya di belakang. Tetapi perkara terbaik tentang kawasan itu ialah ia hanya 2km berjalan kaki ke tempat kerja kami, di bekas garaj berhampiran Pusat Bandar. Jadi kami berasa seperti kami tinggal di sebuah kampung di tengah-tengah metropolis yang besar.

Shim di Galeri Seni Ontario © Tommy Keith

Pasar Buah Kensington © Tommy Keith

Kami telah mencipta banyak reka bentuk untuk bandar; kami sedang mengusahakan penthouse di pusat bandar bangunan bersejarah tahun 1960-an. Hotel Ace, yang dibuka tahun lepas, merupakan projek yang sangat menarik untuk kami, sebahagiannya kerana lokasinya. Ia terletak di hujung barat bandar, kejiranan yang lebih tertumpu kepada seni sekarang, tetapi secara tradisinya adalah daerah pakaian, dengan gudang bata merah dibina pada permulaan abad ini. Kami mahu membina satu penghormatan kepada mereka, sekarang kerana banyak yang telah dirobohkan, dan untuk mengimbau kembali rasa teguh mereka, menggunakan bata merah seperti yang asalnya dibuat di binaan bata di salah satu jurang Toronto.

Salah satu lembah sungai yang indah yang membentuk sistem gaung di bandar ini ialah rumah kepada Evergreen Brick Works, kini hab kebudayaan di mana mereka mempunyai pasar tani dan semua jenis aktiviti. Ia seperti landskap negatif, diukir oleh glasier zaman ais yang lalu. Anda turun kira-kira 60 kaki dan diangkut ke dunia lain dengan hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan, denai untuk berbasikal dan berjalan kaki. Dan pada musim sejuk, ia adalah adegan beberapa toboggan terbaik yang pernah ada.

Hotel Ace Toronto © William Jess Laird

Patio Evangeline di Hotel Ace © William Jess Laird

Tuna crudo, poblano aioli hangus, lobak, bawang mutiara, selasih dan zaitun di restoran Alder © Ashley van der Laan

Kawasan sekitar Ace adalah bahagian bandar yang sibuk. Ia berdekatan dengan Chinatown dan kawasan kejiranan yang dipanggil Pasar Kensington, yang merupakan sejenis gabungan Caribbean-Portugis. Saya mengesyorkan tempat berdekatan bernama Forno Cultura, yang merupakan kedai roti dan kafe Itali yang hebat yang dikendalikan oleh bekas pelajar seni bina saya, Andrea Mastrandrea. Dan Alder, restoran di hotel, mempunyai chef Patrick Kriss, salah seorang yang terbaik di Kanada. Banyak hidangan istimewanya dimasak atau dihisap di atas panggangan kayu; ayam bakar memang superb.

Satu bangunan Toronto yang saya sukai ialah Dewan Bandaraya Baharu kami, yang direka oleh arkitek Finland Viljo Revell pada tahun 1950-an. Ia adalah mercu tanda kemodenan dengan dua menara melengkung, dewan majlis seperti mata di tengah dan plaza awam yang besar di hadapan. Dan ia masih digemari oleh seluruh bandar. Saya juga berpendapat bahawa Frank Gehry melakukan kerja yang hebat dengan Galeri Seni Ontario – sebuah muzium yang dibawa oleh ibunya semasa kecil, yang dia reka bentuk semula bertahun-tahun kemudian. Ia mempunyai beberapa ruang yang hebat – yang sedia ada dan yang baharu dicantum bersama.

Shim di Pasar Kensington © Tommy Keith

Forno Culture Toronto © Tony Lanz

Satu lagi bahagian istimewa bandar ini ialah Daerah Penyulingan, koleksi bangunan perindustrian zaman Victoria yang telah ditukar menjadi galeri, restoran dan teater – syarikat teater Soulpepper sangat inovatif. Beberapa tahun yang lalu kami telah diminta oleh pakar galeri Jane Corkin untuk mengubah sebahagian daripada Bangunan Semangat Tulen. Skala dan kualiti cahaya dalam bangunan di sana adalah indah untuk seni kontemporari.

Terdapat banyak ruang awam yang menarik untuk diterokai di sepanjang Waterfront Toronto. Saya berada di Panel Semakan Reka Bentuk untuk kawasan yang sedang mengalami transformasi sebenar, dengan banyak kondominium tetapi juga beberapa taman yang hebat. Terdapat sebuah esplanade besar oleh syarikat Belanda bernama West 8, dan arkitek landskap Kanada Claude Cormier telah mencipta Sugar Beach, dengan payung merah jambu dan kerusi rehat. Berdekatan, salah satu perkembangan paling menarik di bandar ini ialah The Bentway, yang agak liar. Ia terletak di bahagian bawah Lebuhraya Gardiner yang tinggi, kawasan terbiar yang kini mempunyai pemasangan seni dan luncur yang hebat pada musim sejuk. New York mempunyai The High Line. Kami mempunyai Bentway. Ia sangat keren.

keluaran hk malam ini

peng sdy

togel sydney

keluaran hk kemarin malam

totobet singapura