site

Parti pro-Kurdish bertukar kepada sepanduk baharu untuk bertanding dalam pilihan raya Turki

Parti Demokrat Rakyat (HDP) yang pro-Kurdish akan menjalankan calon parlimennya pada pilihan raya Mei di bawah panji politik lain untuk mengelak kemungkinan larangan undang-undang, menggariskan cabaran untuk melancarkan kempen menentang parti pemerintah Presiden Recep Tayyip Erdoğan.

HDP, parti ketiga terbesar di negara itu, menghadapi pertuduhan mahkamah mempunyai hubungan dengan parti Pekerja Kurdistan (PKK) bersenjata, yang dilabelkan sebagai organisasi pengganas oleh Turki, AS dan EU. HDP menafikan hubungan dengan militan dan menuduh Erdoğan mempolitikkan badan kehakiman untuk menekan undi mereka menjelang tinjauan pendapat 14 Mei.

Menjangkakan larangan, HDP berkata pada Khamis bahawa ia akan bertanding undi di bawah tiket parti Kiri Hijau yang bersekutu. Green Left, yang berkempen untuk kelestarian ekologi dan hak sama rata, telah menyokong HDP sejak parti itu mula bertanding dalam pilihan raya pada 2014.

Mahkamah perlembagaan Turki minggu ini menolak permintaan HDP untuk menangguhkan pembelaan mereka dalam kes itu selama sebulan. Mithat Sancar, pengerusi bersama HDP, berkata ancaman itu serupa dengan “pedang Damocles yang menggantung di atas kita semasa kita pergi ke pilihan raya. Atas sebab ini, kami telah membuat kesimpulan bahawa bertanding dalam pilihan raya sebagai HDP membawa risiko yang serius.”

HDP minggu ini mengumumkan ia tidak akan meletakkan calon presiden, menandakan sokongannya kepada calon pembangkang bersama, Kemal Kılıçdaroğlu, yang mengetuai parti Rakyat Republikan berhaluan tengah. HDP, yang sebahagian besar pangkalannya adalah Kurdish dan menarik kira-kira 12 peratus pengundi, dilihat secara meluas sebagai undi swing.

Erdoğan menghadapi ujian pilihan raya yang paling sukar selepas dua dekad berkuasa, satu tugas yang rumit oleh gempa bumi dahsyat yang mengorbankan lebih 57,000 orang di Turki dan Syria bulan lalu. Pengundi telah melahirkan rasa tidak puas hati dengan pengawasannya terhadap ekonomi Turki $800bn dan inflasi sebanyak 55 peratus.

Tinjauan baru-baru ini menunjukkan Kılıçdaroğlu, yang disokong oleh perikatan enam parti yang tidak secara rasmi memasukkan HDP, mengetuai Erdoğan tetapi dengan kedua-dua calon kekurangan 50 peratus yang diperlukan untuk merangkul jawatan presiden tanpa perlumbaan.

HDP telah menghadapi tindakan keras sejak 2015, apabila rundingan damai antara kerajaan dan PKK gagal.

Sekurang-kurangnya empat pendahulu HDP telah diharamkan di Turki sejak 1993 manakala beribu-ribu aktivis Kurdish, termasuk bekas pemimpin HDP Selahattin Demirtaş, berada di penjara kerana aktiviti politik mereka.

Demirtaş telah meletakkan HDP sebagai parti sayap kiri yang memperjuangkan hak minoriti, kesaksamaan jantina dan perlindungan alam sekitar untuk merayu kepada pengundi bukan Kurdish.

Soner Cağaptay, pengarah program Turki di Institut Washington untuk Dasar Timur Dekat, berkata HDP “melakukan perkara yang selamat” memandangkan risiko calonnya dihalang.

“Pembangkang Turki yang pro-Kurdish telah dianiaya sejak sekian lama, ia menjadi pakar dalam mengatasi larangan dan pengehadan. [The HDP] mempunyai pangkalan pengundi yang sangat teratur dan berdisiplin, dan pengundi akan berhijrah beramai-ramai ke parti baharu.”

result sgp.

sidney pengeluaran sidney

togel sidny

angka keluar hk

data sgp