site

Parti pro-Rusia menggegarkan politik Bulgaria

Sebuah parti pro-Rusia yang berkempen menentang Bulgaria menyertai euro sedang berusaha untuk menggoncang politik negara itu dalam pilihan raya parlimen, mencerminkan kekecewaan pengundi yang semakin meningkat dengan skandal rasuah dan perbalahan politik di Sofia.

Di bawah pimpinan Kostadin Kostadinov, seorang ahli akademik berusia 43 tahun yang berkarisma dan pakar dalam etnografi, Revival telah menarik perhatian pengundi Bulgaria selepas mengamalkan pendirian berhaluan kanan, secara rutin mengitar semula garis propaganda Kremlin dan mempersoalkan sokongan kerajaan terhadap Ukraine dalam pertahanannya terhadap pencerobohan Rusia.

Walaupun parti-parti pro-Eropah — Kami Teruskan Perubahan (PP-DB) dan GERB — masih berkemungkinan memegang majoriti, Revival yang berusia sedekad, yang ditubuhkan tidak lama selepas pengilhakan Crimea oleh Rusia, boleh memenangi undi yang mencukupi untuk layak dimasukkan dalam perbincangan untuk membentuk kerajaan seterusnya. Ia mengundi sekitar 13 peratus, meningkat daripada 10 peratus pada tinjauan mengejut Oktober dan 5 peratus pada pilihan raya 2021. GERB dan PP-DB masing-masing mengundi sekitar 26 peratus, tetapi parti kedua itu enggan membentuk gabungan dengan pesaing utamanya.

Ketika rakyat Bulgaria mengundi pada hari Ahad dalam pilihan raya kelima negara itu dalam tempoh dua tahun, Revival telah berkempen keras pada seruan untuk menangguhkan penggunaan euro yang akan datang oleh Sofia selama dua dekad. Parti itu telah mengumpul setengah juta tandatangan untuk menyokong referendum mengenai isu itu, jumlah yang, jika disahkan, akan mewajibkan kerajaan mengadakan undian.

“Putin telah kehilangan sedikit populariti jadi kempen itu bukan pro-Rusia tetapi anti-barat, tetapi ia adalah sisi lain dari syiling yang sama,” kata Vessela Tcherneva, seorang penyelidik di Majlis Hubungan Luar Eropah dan bekas penasihat kerajaan mengenai asing dasar.

“Ia adalah apa yang Kremlin lakukan di tempat lain,” tambahnya. “Ia menyemai kekeliruan, ketidakpercayaan, mengulangi mantra tentang kematian barat – tanpa mengira realiti di lapangan.”

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tahun lalu telah memperdalam ketidakstabilan politik di Sofia yang didorong oleh penyingkiran rejim tercemar rasuah pimpinan perdana menteri konservatif Boyko Borisov pada pilihan raya Julai 2021.

Kostadinov, yang nama panggilan popularnya ialah Kopeikin — merujuk kepada perubahan kecil Rusia — telah mendapat populariti walaupun imejnya yang jelas di kalangan pengundi sebagai boneka untuk kepentingan Rusia.

Kostadin Kostadinov, pengerusi parti Revival © Hristo Vladev/NurPhoto/Reuters

Revival dan Kostadinov tidak menjawab beberapa permintaan FT untuk komen.

Dakwaan propaganda Rusia, seperti dakwaan bahawa membantu Ukraine adalah cerun licin yang akan mengheret negara itu ke dalam konflik terbuka dengan Moscow, terdapat di mana-mana dalam kempen Revival.

“Bertentangan dengan propaganda bahawa dunia dikurangkan kepada EU dan AS, kami percaya bahawa ia adalah lebih besar,” kata Revival dalam program hal ehwal luarnya. “Hubungan mendalam dengan rakan ekonomi lama seperti Rusia . . . penting untuk pembangunan ekonomi negara kita.”

Bulgaria, secara tradisinya merupakan sekutu Rusia, yang mempunyai hubungan linguistik, sejarah dan budaya dengannya, adalah ahli Nato dan telah menjadi pembekal penting peluru, senjata kecil dan bahan api ke Ukraine. Tetapi kerajaan sementara bukan partisan dan presiden pro-Kremlin Rumen Radev telah menentang penglibatan yang lebih mendalam, seperti menghantar jet pejuang Soviet lama dan senjata anti-pesawat ke Ukraine.

Pada petang baru-baru ini di Sofia, aktivis anti-euro Revival adalah satu-satunya kempen yang aktif. Beberapa orang menandatangani petisyen mereka kemudian meneruskan perjalanan mereka di laluan metro yang dibiayai EU yang dibuka dua tahun lalu.

“Kesatuan Eropah telah berbuat baik kepada Bulgaria,” kata Todor Ninov, seorang guru sekolah berusia 50 tahun yang menandatangani petisyen Revival. “Tetapi saya tidak mahu inflasi atau pengaruh buruk lain dari negara Eropah yang besar. . . Rusia tidak mencampuri urusan kami seperti itu.”

Seorang penyokong Revival berdemonstrasi menentang keahlian Nato Bulgaria dan bekalan senjata ke Ukraine
Penyokong Revival berdemonstrasi menentang keahlian Nato Bulgaria dan bekalan senjata ke Ukraine pada April 2022 © Georgi Paleykov/NurPhoto/Reuters

Bulgaria telah menolak pengenalan rancangan euro pada Januari depan sebanyak enam bulan kerana inflasi yang berterusan tetapi sedang berusaha untuk mengekalkan kelewatan itu sesingkat mungkin, kata menteri kewangan Rositza Velkova-Zheleva.

Prestasi kukuh pada pilihan raya akan mengukuhkan kes Revival kerana menangguhkan pelancarannya. Pandangannya telah diperkuatkan oleh penggunaan media sosial yang cekap, dengan lebih banyak interaksi daripada gabungan semua pesaingnya, kata Goran Georgiev di Pusat Kajian Demokrasi di Sofia.

“Selepas pencerobohan proksi Rusia telah diaktifkan dengan jelas,” kata Georgiev, menyenaraikan beberapa cawangan berpengaruh, penerbit buku dan pemain media sosial. Beliau menyatakan bahawa hanya 30 peratus rakyat Bulgaria menganggap Rusia sebagai ancaman tetapi itu adalah peningkatan yang mendadak daripada 5 peratus sebelum perang.

“Sekarang kesan pertama pencerobohan itu hilang, ada peluang untuk Rusia untuk menubuhkan semula dirinya,” tambah Georgiev.

Kehadiran media sosial kedutaan Rusia di Sofia mencapai hampir 2 juta interaksi pada 2022 di Facebook sahaja, menurut Georgiev. “Ia mestilah antara operasi media sosial kedutaan paling berjaya di dunia,” katanya. “Ia lebih mengingatkan saluran propaganda daripada halaman kedutaan.”

Output sebegitu bergema di halaman web Revival, yang sering mengulang ulasan pro-Rusia. “Rakyat kita suka Rusia[but]pemerintahan diktator yang tenang mengamuk. . . untuk menutup sumber maklumat Rusia dan menimbulkan rasa bersalah kepada sesiapa yang berfikiran berbeza,” kata salah satu siaran semula Revival.

GERB Borisov telah menjadi yang pertama atau kedua dalam keempat-empat pilihan raya sebelumnya. Dia memberitahu FT dia bersedia mengetepikan perbezaan untuk membentuk gabungan yang luas.

“[The west] mahu kami melakukan sedemikian [broad] pangkalan kuasa, dan mereka menganggap GERB sebagai perisai terhadap pengaruh Rusia,” kata Borisov.

Kumpulan PP-DB yang berpusat tidak membuat keputusan sama ada untuk mengekalkan Borisov secara langsung atau bekerjasama dengannya, membayangkan bahawa ia lebih suka membentuk kerajaan minoriti jika menang. Tetapi Hristo Ivanov, seorang pemimpin PP-DB, berkata perang memberi peluang kepada Bulgaria: mengasingkan Revival dengan membentuk kerajaan pro-barat yang luas dan menggunakan dana EU untuk melonjakkan ekonomi.

“Dalam dua tahun ini boleh menjadi tempat yang berbeza secara dramatik,” katanya. “Kita hanya perlu mencari jalan ke sana.”

totobet net singapura hari ini

pengeluaran sidni

sidney

togel hongkonģ tadi malam

singapura totobet