site

Pasar raya UK: pemburuan murah akan memberi tekanan pada margin

Jika kedai mingguan anda terasa seperti semakin mahal setiap minggu, itu adalah kerana ia. Kos barangan runcit terus meningkat – sebanyak 17.5 peratus pada Mac berbanding tahun sebelumnya, kata kumpulan penyelidik Kantar. Dengan pengguna British yang semakin lama semakin mahir memburu tawaran, margin pasar raya akan kekal di bawah tekanan dan pengeluar jenama besar akan menerima kesan.

Inflasi harga makanan bukanlah fenomena baru-baru ini. Harga komoditi yang tinggi, gangguan rantaian bekalan dan hasil tuaian yang lemah telah menyebabkan sembilan bulan berturut-turut kenaikan harga dua angka.

Pembeli berdagang turun dan membeli lebih sedikit. Memukul pemberi diskaun ialah pilihan yang popular. Kedua-dua Aldi dan Lidl telah merekodkan pertumbuhan jualan kira-kira satu perempat sepanjang tempoh tersebut. Mereka mengambil bahagian dalam bahagian pasaran pasar raya arus perdana, terutamanya yang berada di bahagian atas dan bawah spektrum.

Panel Kantar mencadangkan jualan Waitrose meningkat sebanyak 2.1 peratus yang rendah. Morrisons – yang jejaknya menyebabkannya terdedah kepada kawasan yang lebih miskin – lebih teruk lagi, dengan jualan tidak berubah dari tahun ke tahun. Ocado, yang memenuhi keperluan mereka, meningkat sebanyak 3.4 peratus pada suku pertama berbanding tahun sebelumnya. Pada £124, nilai purata bakul beli-belahnya adalah stabil dari tahun ke tahun, walaupun mengandungi 7.5 peratus lebih sedikit produk.

Itu meninggalkan Tesco, J Sainsbury dan Asda untuk melepaskannya di bahagian tengah. Mereka mempunyai margin ebit lembap seperti salad: 4.5 peratus untuk Tesco dan 3 peratus untuk Sainsbury. Dengan pembeli membeli-belah — melawat tiga pasar raya secara purata setiap bulan — mereka perlu berhati-hati dalam menaikkan harga. Trend ke arah produk yang lebih murah mungkin dilutif margin.

Berita bahawa pengguna mengelak produk berjenama yang mahal memihak kepada pilihan label sendiri — yang meningkat 15.8 peratus dalam tempoh empat minggu terakhir — membimbangkan pihak seperti Unilever dan Nestlé. Keupayaan mereka untuk meneruskan kenaikan harga yang tinggi menyokong kisah ekuiti mereka pada tahun 2022. Sebarang cadangan yang mungkin berakhir akan menyebabkan saham mereka — dinilai tinggi masing-masing pada 19 dan 22 kali pendapatan tahun ini — kelihatan mahal. Terutama jika inflasi akhirnya menjadi lebih melekit daripada jangkaan.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang ‘Tambah ke myFT’, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk utama

tgl sgp result

lihat pengeluaran sidney

totobet sidny

angka keluaran hongkong malam ini

singapore totobet