site

Pegawai Fed menggandakan keputusan kenaikan kadar memetik inflasi yang tinggi

Pegawai Rizab Persekutuan pada hari Jumaat mempertahankan keputusan mereka untuk meneruskan kempen mengetatkan monetari mereka minggu ini walaupun tekanan berterusan di seluruh sektor perbankan AS, memetik kebimbangan berterusan mengenai peningkatan inflasi.

Pada hari Rabu bank pusat menaikkan kadar suku mata untuk kali kedua berturut-turut, menaikkan kadar dana persekutuan kepada julat sasaran baharu 4.75 peratus hingga 5 peratus, walaupun pemberi pinjaman bersaiz sederhana bergelut untuk mengharungi kejatuhan daripada letupan Bank Lembah Silikon.

“Terdapat banyak perdebatan. . . tetapi pada penghujung hari, apa yang kami putuskan ialah terdapat tanda-tanda jelas bahawa sistem perbankan adalah kukuh dan berdaya tahan,” Raphael Bostic, presiden Atlanta Fed, berkata dalam temu bual dengan NPR pada hari Jumaat. “Dan dengan itu sebagai latar belakang, inflasi masih terlalu tinggi.”

Dalam sidang akhbar selepas keputusan kadar Rabu, pengerusi Fed Jay Powell mengakui pegawai telah mempertimbangkan untuk menghentikan kempen kenaikan kadar mereka berikutan kegawatan perbankan baru-baru ini, tetapi mengatakan bahawa akhirnya kenaikan itu “disokong oleh konsensus yang sangat kuat”.

Beliau berkata, bagaimanapun, masih terdapat ketidakpastian tentang sejauh mana masalah kredit akan berpunca daripada pengurangan aktiviti di bank-bank kecil dan serantau, komen yang mencadangkan Fed boleh menutup pada penghujung kempen mengetatkannya.

Walaupun kenyataan dasar Fed menyatakan bahawa “beberapa peneguhan dasar tambahan mungkin sesuai”, Powell menekankan kepada pemberita kepentingan perkataan “beberapa” dan “mungkin”.

Bercakap pada hari Jumaat, presiden Fed St Louis James Bullard mengecilkan kesan kegawatan perbankan semasa ke atas ekonomi AS, menunjukkan bahawa ia tidak mungkin mengakibatkan kejutan material.

“Tekanan kewangan boleh menyusahkan tetapi juga cenderung mengurangkan tahap kadar faedah,” katanya. “Kadar yang lebih rendah, sebaliknya, cenderung menjadi faktor kenaikan harga untuk makroekonomi.”

Bullard juga memetik insiden yang sama pada tahun 1980-an dan 1990-an — seperti kegagalan dana lindung nilai Pengurusan Modal Jangka Panjang — dengan alasan bahawa mereka “mendapat perhatian yang besar pada masa itu, tetapi akhirnya tidak menjadi petanda kepada prestasi makroekonomi AS yang lemah”.

Beliau mengulangi komen Bostic mengenai tekanan harga, berkata inflasi kekal “terlalu tinggi” dan berhujah bahawa bank pusat adalah tepat untuk terus memerah ekonomi kerana ia mempunyai alat untuk menstabilkan sistem kewangan. “Dasar monetari yang sesuai boleh terus memberi tekanan ke bawah terhadap inflasi,” katanya.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun penanda aras telah merosot lebih daripada setengah mata peratusan kepada 3.32 peratus sejak kejatuhan SVB, manakala hasil dua tahun telah jatuh lebih daripada satu mata peratusan kepada 3.63 peratus. Hasil dua tahun khususnya adalah sensitif kepada jangkaan kadar faedah, dan telah mencatatkan pergerakan terbesarnya sejak 1987 dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Pelabur dalam pasaran niaga hadapan pada hari Jumaat kini telah menilai sepenuhnya kemungkinan kenaikan suku mata tambahan pada bulan Mei. Peniaga juga mempertaruhkan Fed akan dipaksa untuk mengurangkan kadar faedah tahun ini – sesuatu yang Powell berkata Fed tidak menjangkakan untuk melakukannya.

sgp togel

angka pengeluaran sydney

pengeluaran sdy 4d 2023

hk yang keluar

sgp hari ini