site

Pegawai UK bersalah atas salah laku kerana menggigit bekas bintang bola sepak

TELFORD, England –

Seorang pegawai polis Britain dibenarkan mengekalkan tugasnya pada hari Jumaat selepas panel tatatertib mendapati dia bersalah atas salah laku kasar kerana menyalahi undang-undang kelab bekas pemain bola sepak profesional Dalian Atkinson, yang meninggal dunia selepas seorang pegawai lain menggunakan pistol pengsan dan menendang kepalanya.

Tribunal disiplin polis bebas memberi amaran bertulis kepada konstabel Mary Ellen Bettley-Smith selepas mendapati dia secara tidak sah memukul bekas penyerang Aston Villa Hitam itu tiga kali dengan tongkatnya selepas dia ditakluk oleh pasangannya semasa pertengkaran pada Ogos 2016.

Pegawai Mercia Barat itu mungkin telah dilucutkan lencananya oleh panel yang dipanggil selepas dia dibebaskan pada perbicaraan jenayah kerana menyebabkan kecederaan badan.

Kelakuan Bettley-Smith “memang serius” tetapi dia berada di pinggir acara itu dan peranan pasangannya adalah “beberapa peringkat magnitud berbeza,” kata pendakwa raya Dijen Basu pada perbicaraan itu.

Konstabel Benjamin Monk dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana membunuh Atkinson.

Monk mendakwa mempertahankan diri dan berkata dia takut akan nyawanya selepas Atkinson membuat ugutan dan memecahkan cermin pintu kaca.

Monk menggunakan Taser pada Atkinson selama 33 saat — lebih enam kali lebih lama daripada standard — dan menendangnya sekurang-kurangnya dua kali di kepala, meninggalkan kesan but pada dahinya.

Polis telah dipanggil ke rumah Telford bapa Atkinson di tengah England selepas jiran melaporkan gangguan.

Panel itu mendapati Bettley-Smith, 33, pada mulanya menggunakan batonnya secara sah untuk menyerang Atkinson sebanyak tiga kali. Tetapi pukulan selepas dia ditendang oleh Monk dan jatuh ke tanah adalah “tidak perlu, tidak seimbang dan tidak munasabah dalam semua keadaan dan oleh itu menyalahi undang-undang.”

Bettley-Smith mendakwa dia merasakan Atkinson cuba bangun, walaupun saksi berkata dia tidak bergerak.

Atkinson, 48, meninggal dunia kira-kira sejam kemudian di sebuah hospital.

Peguam Patrick Gibbs, yang mewakili Bettley-Smith, berkata bahawa 6 1/2 tahun yang dia perlu renungkan pada malam itu “mesti menjadi hukuman yang ketara.” Tingkah lakunya sebelum dan selepas 27 saat ketika dia memberikan tiga pukulan terakhir amat mengagumkan, katanya.

“Ini melibatkan kesilapan pengiraan dalam kepanasan momen dalam tahap daya yang masih perlu digunakan sekarang,” kata Gibbs.

Ketua polis West Mercia memohon maaf kepada keluarga Atkinson, dengan menyatakan dia amat menyesal.

“Seragam polis tidak memberikan imuniti kepada pegawai untuk berkelakuan menyalahi undang-undang atau menyalahgunakan kuasa mereka,” tulis ketua Pippa Mills.

Keyakinan Monk adalah jarang berlaku di Britain. Seorang peguam untuk keluarga Atkinson berkata ia adalah kali pertama dalam tempoh lebih 30 tahun seorang pegawai yang sedang berkhidmat disabitkan dengan pertuduhan membunuh berkaitan dengan tugas mereka.

HK Prize

Hongkong Prize

Togel SGP

Keluaran SGP hari Ini

Data Pengeluaran SDY

Keluaran Sidney