site

Pelabur aktivis generasi baharu mengabaikan syarikat Korea Selatan yang dinilai rendah

Ginseng terkenal dalam perubatan Asia kerana sifatnya yang memberi kesihatan — tetapi pelabur aktivis Korea Selatan yang terkenal berpendapat sasaran utamanya akan membantu para pemegang saham dengan melepaskannya.

Lee Sang-hyun, ketua dana aktivis Korea Selatan Flashlight Capital Partners, telah mendesak pengeluar tembakau terbesar negara itu KT&G untuk memutarkan unit ginsengnya dan melantik dua pengarah luar bebas yang terkenal. Beliau berpendapat ginseng boleh dipasarkan dengan lebih baik dan menarik lebih ramai pelabur jangka panjang sebagai perniagaan yang berdiri sendiri.

KT&G telah menolak dana itu, yang memegang 1 peratus kepentingan dalam syarikat itu. Tetapi Lee bersedia untuk bertanding di mesyuarat agung syarikat pada hari Selasa di mana dia berharap untuk memenangi pemegang saham lain.

“KT&G seperti anak yatim piatu di jalanan, tidak diendahkan oleh orang yang lalu lalang,” kata Lee, yang mengetuai perniagaan Korea Carlyle Group sebelum memulakan dananya. “Biasanya, pemegang saham marah apabila syarikat melakukan sesuatu yang salah. Tetapi dalam kes ini, kami marah kerana ia tidak melakukan apa-apa untuk meningkatkan nilainya.”

Bilangan pelabur aktivis yang semakin meningkat menyasarkan Korea, dengan pemain domestik mengambil langkah lama untuk membuka kunci harga saham yang lebih tinggi. Syarikat-syarikat di negara itu adalah antara yang paling murah di dunia, dengan indeks Kospi didagangkan pada nisbah harga-ke-buku kira-kira 0.85 kali, hampir kepada paras terendah 20 tahun.

Bilangan syarikat yang disasarkan oleh pelabur aktivis meningkat enam kali ganda dalam tempoh tiga tahun lalu kepada 47 pada 2022, menurut syarikat analisis Insightia. Itu menjadikan Korea pasaran aktivis kelima terbesar di dunia.

“Terdapat begitu banyak syarikat yang kurang nilai kerana tadbir urus yang lemah. Kami hanya menyasarkan buah-buahan yang tidak terlalu besar dahulu,” kata Changhwan Lee, ketua dana aktivis yang berpangkalan di Seoul, Align Partners.

Align mencatatkan kemenangan yang menentukan ke atas pengasas agensi K-pop SM Entertainment dan kemudian pemegang saham kawalan pada mesyuarat tahunan pada Mac tahun lepas.

Dengan sokongan pelabur lain, Align berjaya mendapatkan juruaudit bebas baharu dalam lembaga pengarah SM Entertainment dan memenangi konsesi lain daripada agensi itu, seperti menamatkan perjanjian perniagaannya yang tidak menguntungkan dengan pengasasnya. Sebahagiannya sebagai tindak balas kepada perubahan ini, harga saham SM telah meningkat hampir dua kali ganda daripada paras terendah 2022.

“Hanya dalam satu tahun, Align telah berjaya meningkatkan hampir satu peratus kepentingan ekuitinya dalam SM kepada hampir 100 peratus pertumbuhan,” kata Bernie Cho, presiden DFSB Kollective, sebuah agensi pemasaran dan pengedaran media digital yang berpangkalan di Seoul dan Los Angeles .

Pada masa lalu, dana lindung nilai asing melancarkan pertempuran di Korea dengan hasil yang berbeza-beza. Pengasas Elliott Management, Paul Singer telah dihukum sebagai burung nasar beberapa tahun lalu kerana kegagalannya dalam pertarungan dengan keluarga pemerintah Samsung. Dana itu kemudiannya berjaya selepas memberi tekanan kepada Hyundai untuk menggugurkan rancangan kontroversi untuk menggabungkan dua unitnya.

Generasi baharu pelabur aktivis domestik mahu menggoncang budaya korporat Korea yang tenang. Kempen mereka bergema dengan pelabur runcit 14 juta negara, yang telah muncul sebagai kuasa dalam pasaran saham $2tn negara dan semakin hangat kepada kempen yang menyasarkan “diskaun Korea”.

“Pelabur yang tidak berpuas hati, bosan dengan nilai terperangkap selama berdekad-dekad, akhirnya bangkit kepada aktivisme pemegang saham,” kata Kang Sung-boo, ketua KCGI, yang mempelopori kempen aktivis tempatan terhadap syarikat termasuk Hanjin KAL, konglomerat yang dikendalikan oleh keluarga, dan Implan Osstem , pembuat peralatan pergigian.

KCGI, dengan 6.6 peratus kepentingan dalam Osstem, telah menggesa peletakan jawatan pengerusi syarikat itu, membantu dana ekuiti swasta MBK Partners dan Unison Capital mengambil alih syarikat itu melalui tawaran tender pada 2023.

Aktivis berkata peluang pengacau tempatan memenangi pertempuran mereka semakin meningkat, dengan tanda-tanda bahawa pelabur institusi seperti Perkhidmatan Pencen Negara juga menjadi lebih agresif dalam menegaskan hak mereka.

Menjelang mesyuarat agungnya, KT&G berkata ia telah “menyemak dengan teliti dan mempertimbangkan cadangan pemegang saham baru-baru ini” dan bahawa ia akan “berusaha untuk membuat keputusan terbaik untuk syarikat dan pemegang saham.”

Lee berikrar untuk meneruskan perjuangannya sehingga tuntutannya diterima, tanpa mengira keputusan mesyuarat tahunan itu.

“Ini hanya permulaan. Syarikat itu kekal sebagai salah satu yang termurah di dunia. Perjuangan kami akan berterusan selagi mereka mengabaikan pemegang saham,” katanya.

data sgp 2023 hari ini

minta pengeluaran sydney

sidney hari ini

angka result hk

totobet sgp hari ini