site

Pelabur Eropah bertaruh pada pertahanan kerana perang mencipta peluang untuk pertumbuhan

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menyebabkan lonjakan minat pelabur swasta dalam syarikat Eropah dalam bidang pertahanan dan teknologi berkaitan kerana mereka bertaruh bahawa rangsangan akan datang dalam perbelanjaan ketenteraan sebagai tindak balas kepada konflik akan menawarkan peluang pertumbuhan.

Eksekutif ekuiti swasta di Perancis, termasuk pengerusi Sanofi Serge Weinberg dan bekas pengurus Airbus Marwan Lahoud, adalah antara yang menerajui langkah untuk menyatukan rantaian bekalan aeroangkasa dan pertahanan negara yang berpecah-belah, yang termasuk banyak syarikat kecil yang masih mengalami kesan pandemik Covid-19 .

“Syarikat pertahanan yang lebih besar bimbang tentang mempunyai rantaian bekalan yang kukuh. Ini menjadi lebih penting memandangkan perspektif perbelanjaan ketenteraan tambahan yang akan dicapai dengan belanjawan ketenteraan berbilang tahun akan datang,” kata Weinberg kepada Financial Times.

“Terdapat keperluan untuk kapasiti pengeluaran tambahan, keupayaan untuk membina stok, dan oleh itu terdapat keperluan untuk mengukuhkan struktur kewangan. [of these groups],” dia menambah.

Firma ekuiti persendiriannya Weinberg Capital Partners telah mengumpulkan lebih daripada €100 juta untuk dana baharu yang akan melabur dalam syarikat pertahanan Perancis, dan berharap untuk menggandakan jumlah itu apabila pengumpulan dana diteruskan.

Pelaburan modal swasta dalam industri aeroangkasa dan pertahanan menjangkau beberapa dekad, tetapi telah lama menjadi bidang kuasa dana ekuiti persendirian yang lebih besar memandangkan kerumitan beroperasi dalam sektor yang dikawal selia dengan tinggi di mana kerajaan memainkan peranan yang terlalu besar.

Sifat jangka panjang kontrak pertahanan boleh menjadi penghalang kepada pelabur swasta yang biasanya ingin keluar selepas lima tahun, manakala kebimbangan keselamatan negara boleh menyukarkan penjualan syarikat.

Banyak dana, terutamanya di Eropah, juga berhati-hati menyokong pengeluar senjata kerana risiko melanggar peraturan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), sebaliknya lebih suka menyokong pemain membangunkan teknologi dwi-guna untuk aplikasi awam dan ketenteraan.

Bagaimanapun, memandangkan kerajaan telah mula melabur lebih banyak dalam keupayaan baharu seperti dron, penderia, siber dan kecerdasan buatan yang mempunyai aplikasi yang lebih luas, pelabur swasta telah mula mengambil perhatian.

Perang di Ukraine juga telah mencetuskan rancangan untuk peningkatan ketara dalam perbelanjaan ketenteraan di banyak negara termasuk Perancis, Jerman, Poland dan UK, yang pelabur swasta tidak sabar-sabar untuk tunaikan.

Aktiviti perjanjian global dalam syarikat aeroangkasa dan pertahanan oleh pelabur ekuiti swasta dan modal teroka berjumlah $20 bilion pada 2022 dan $34 bilion pada 2021, menurut data yang dikumpulkan oleh PitchBook untuk FT. Itu menunjukkan peningkatan dari sebelum wabak apabila wang yang mengalir ke sektor itu secara purata $10.4bn setiap tahun dari 2015 hingga 2019.

Aktiviti perjanjian ekuiti persendirian Eropah dalam syarikat tertumpu pertahanan mencecah €3.8 bilion pada 2021, menurut data daripada PitchBook, kedua tertinggi sepanjang dekad lalu selepas €5.3 bilion pada 2019. Dua tawaran pertahanan PE teratas mengikut nilai telah dilakukan oleh Advent International, yang membeli kumpulan Cobham yang tersenarai di UK pada harga £4 bilion pada 2019 dan Ultra Electronics pada harga £2.8 bilion pada 2022.

Lahoud, pengerusi ekuiti persendirian di Tikehau Capital, yang telah melabur kira-kira €1.1 bilion dalam aeroangkasa dan pertahanan melalui empat dana sejak 2004, berkata sektor itu “menjadi lebih popular” akhir-akhir ini.

“Sebelum ia dilihat sebagai sesuatu yang memalukan, jadi tiada siapa yang bercakap mengenai pelaburan dalam pertahanan, tetapi sejak perang di Ukraine, dinamik telah berubah, dan pelabur bermegah-megah mengenainya,” katanya.

Selepas presiden Emmanuel Macron menyeru kontraktor pertahanan Perancis untuk meneruskan “ekonomi perang” tahun lepas, kerajaan juga mengisytiharkan sokongannya untuk mewujudkan lebih banyak dana pelaburan dalam pertahanan untuk mengukuhkan kira-kira 4,000 syarikat kecil dan sederhana yang membekalkan syarikat seperti Airbus. , Penerbangan Dassault dan Thales.

Meningkatkan kapasiti pembekal akan menjadi kunci sekiranya Perancis merealisasikan matlamat yang ditetapkan dalam bajet ketenteraan Macron 2024 hingga 2030 yang memerlukan perbelanjaan meningkat kira-kira 40 peratus kepada €413bn.

Perancis juga cuba memujuk syarikat untuk membawa balik pembuatan senjata dari luar negara, seperti dengan rancangan baru-baru ini untuk membantu membiayai projek di kumpulan Eurenco untuk membina kilang baharu untuk membuat serbuk untuk peluru meriam berhampiran Bordeaux.

Perancis mengambil pendekatan proaktif yang sama semasa pandemik Covid-19 dengan menggalakkan dana ekuiti swasta untuk masuk ke aeroangkasa. Kerajaan negeri melabur €200 juta dalam dana yang baru diwujudkan, yang disokong oleh sumbangan daripada Airbus, Safran, Thales dan Dassault Aviation, dan diuruskan oleh kumpulan ekuiti swasta Tikehau Capital.

Nato telah mengikutinya, melancarkan dana €1bn pada bulan Jun untuk melabur dalam syarikat permulaan dan dana VC yang membangunkan teknologi dwi-guna, termasuk kecerdasan buatan, bahan novel, pendorongan dan ruang.

Shonnel Malani, rakan pengurusan di Advent International di London, berkata sebelum perang di Ukraine, modal swasta telah mengalir ke sektor pertahanan memandangkan peningkatan risiko geopolitik yang ditimbulkan oleh China dan Rusia. Bagi Advent, sektor pertahanan adalah “keutamaan” dan ia mempunyai minat khusus dalam “teknologi inovatif yang tertumpu dalam bidang hipersonik, siber, ruang angkasa dan pertahanan kapal selam”.

Dana modal teroka juga melabur lebih banyak dalam syarikat berkaitan pertahanan Eropah dan memasukkan €96juta pada 2022, peningkatan 50 peratus daripada tahun sebelumnya dan paras tertinggi dalam satu dekad, menurut analisis PitchBook.

Syarikat dron Portugis Tekever adalah antara yang telah menarik minat yang lebih besar sejak permulaan perang. Syarikat itu, yang dronenya telah digunakan untuk misi pengawasan maritim di Selat Inggeris sementara juga sedang diuji oleh tentera laut Nato, mengumpul €20 juta melalui pusingan pembiayaan yang diketuai oleh pelabur yang berpangkalan di UK Ventura Capital pada 2022.

“Kami telah melihat beberapa peningkatan sejak perang bermula, terutamanya kerana teknologi kami adalah dwi-guna dan boleh digunakan dalam sebilangan besar pasaran, termasuk pertahanan,” kata ketua eksekutif Tekever Ricardo Mendes.

Contoh pengumpulan dana baru-baru ini termasuk Helsing permulaan AI Jerman yang menghasilkan peta langsung medan perang.

Walaupun terdapat cabaran yang membawa lebih banyak dana swasta ke dalam pertahanan, ia masih harus dilihat sama ada ini akan terbukti sebagai pelaburan yang menguntungkan.

Pelabur Perancis Lahoud dan Weinberg kedua-duanya secara berasingan memberi amaran bahawa dana ekuiti persendirian perlu memilih sasaran mereka dengan baik untuk mengelak daripada menghadapi masalah apabila ingin keluar memandangkan kerajaan berada di bawah tekanan untuk melindungi aset strategik utama.

“Tidak mungkin untuk menjalankan lelongan di seluruh dunia untuk perniagaan, tetapi anda boleh menjalankan lelongan Perancis atau Eropah,” kata Lahoud, sambil menambah bahawa pengehadan sedemikian boleh menjejaskan gandaan penilaian.

UK, yang secara sejarahnya mempunyai pendekatan yang lebih terbuka terhadap pengambilalihan asing, melangkah masuk untuk mendapatkan komitmen yang mengikat daripada Advent berhubung dengan pembelian Cobham dan Ultra. Yang terakhir ini membuat peralatan memburu kapal selam serta sistem kawalan untuk armada kapal selam Trident yang membawa penghalang nuklear UK.

Perancis pada 2021 menyekat kumpulan ekuiti persendirian Ardian daripada menjual Photonis, yang membuat tiub penguat imej untuk teknologi penglihatan malam, kepada syarikat AS dan memerlukannya menjual kepada pembeli Eropah sebaliknya pada harga yang lebih rendah.

Untuk mengelakkan isu sedemikian, dana Weinberg telah mengupah seorang bekas pegawai dari jabatan kerajaan Perancis yang menyelia pembelian untuk tentera. “Anda perlu mempunyai jarak tertentu dengan negeri untuk benar-benar tahu di mana anda boleh melabur dan bagaimana anda boleh keluar,” katanya.

totobet sgp result

totobet sidney

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

toto hongkong pengeluaran hari ini

tabel sgp