site

Pelabur mengurangkan jangkaan kenaikan kadar faedah global selepas kegawatan perbankan

Pelabur telah mengurangkan jangkaan mereka terhadap kenaikan kadar faedah global berikutan kegawatan sektor perbankan, dengan penunjuk pasaran menunjukkan bahawa tempoh kenaikan pesat telah berakhir secara mendadak.

Penetapan harga produk derivatif, seperti pertukaran kadar faedah, menunjukkan pelabur percaya banyak bank pusat utama dunia tidak akan menaikkan kadar lagi dan, dalam beberapa kes, akan mula mengenakan pemotongan sebelum akhir tahun.

“Kadar faedah global hampir mencapai kemuncaknya,” kata Mark Zandi, ketua ekonomi di Moody’s Analytics. “Sistem perbankan global yang tiba-tiba rapuh memberi tekanan kepada bank pusat untuk menamatkan kenaikan kadar mereka lebih awal daripada kemudian.”

Kadar swap kini mencadangkan Rizab Persekutuan AS, Bank of Japan dan tujuh bank pusat utama lain kini dijangka mengekalkan kadar pada mesyuarat seterusnya. Pasaran berpecah sama ada Bank of England dan Bank Pusat Eropah akan menaikkan kadar pada bulan Mei, selepas harga dalam kebarangkalian kenaikan yang tinggi pada awal Mac.

‘Kami telah mengalami salah satu kitaran kenaikan kadar paling agresif dalam beberapa dekad, diikuti oleh kegawatan perbankan dan kini kadar kemuncak berada di kaki langit,” kata Susannah Streeter, penganalisis pelaburan kanan di pengurus aset Hargreaves Lansdown.

Penilaian semula dibuat selepas salah satu kitaran pengetatan paling tajam dalam sejarah baru-baru ini. Sepanjang enam bulan lalu, 18 bank pusat utama telah meningkatkan kadar sebanyak 16.45 mata peratusan.

Hanya dua minggu yang lalu, kemuncak dalam kadar faedah global telah melihat lebih jauh.

Pada awal Mac, pelabur menjangkakan julat sasaran kadar dana persekutuan meningkat setinggi antara 5.5 peratus dan 5.75 peratus menjelang Disember, daripada julat semasanya 4.75 peratus hingga 5 peratus. Peralihan dalam pasaran isyarat harga derivatif kini menjangkakan julat sekitar 4 peratus pada masa itu.

Pada awal bulan ini, pelabur menjangkakan kadar deposit Bank Pusat Eropah mencecah 4 peratus menjelang akhir tahun – meningkat daripada paras semasanya sebanyak 3 peratus. Mereka kini menjangkakan kadar deposit sebanyak 3 peratus pada masa itu. Jangkaan untuk kadar bank Bank of England menjelang akhir tahun telah meningkat daripada sekitar 4.75 peratus pada awal Mac kepada sekitar 4.25 peratus pada Isnin.

Carta garis Jangkaan tahap kadar faedah utama enam mesyuarat dasar dari sekarang, berdasarkan harga pasaran derivatif yang menunjukkan jangkaan kadar pasaran telah berubah secara radikal sejak kegawatan perbankan bermula

“Bank-bank pusat utama, termasuk Fed dan ECB, harus membuat kenyataan bersama bahawa sebarang kenaikan kadar selanjutnya adalah di luar jadual sekurang-kurangnya sehingga kestabilan kembali kepada pasaran kewangan,” kata Erik Nielsen, ketua penasihat ekonomi di UniCredit Bank.

Minggu lalu, Fed, Bank of England dan bank pusat Norway semuanya menaikkan kadar sebanyak suku peratusan mata. Bank Negara Swiss naik setengah mata walaupun pengambilalihan Credit Suisse oleh pesaingnya UBS, dan ECB melakukan perkara yang sama pada minggu sebelumnya.

Walau bagaimanapun, penggubal dasar di kebanyakan bank tersebut telah memberi isyarat bahawa peningkatan selanjutnya dalam kos pinjaman bergantung kepada kegawatan dalam sistem perbankan yang semakin reda.

“Awak boleh fikirkan [the turmoil] sebagai setara dengan kenaikan kadar atau mungkin lebih daripada itu,” kata pengerusi Fed Jay Powell Rabu lepas, menandakan panik boleh melakukan kerja penetapan kadar untuk mereka.

“Oleh kerana keadaan yang tertekan, bank menjadi kurang bersedia untuk memberi pinjaman dan mereka akan sering memberi pinjaman dengan meningkatkan kadar faedah,” kata Costas Milas, seorang profesor di universiti Liverpool.

UBS meramalkan bahawa, menjelang akhir 2023, lebih separuh daripada 32 bank pusat yang dijejakinya akan menurunkan kadar dasar mereka. Tujuh lagi akan membuat mereka tidak berubah.

Walau bagaimanapun, sesetengah ahli ekonomi masih bimbang inflasi yang tinggi akan memaksa pemberi pinjaman untuk terus menaikkan kadar.

Zandi berkata tanda-tanda inflasi akan membuktikan berterusan boleh bermakna bank pusat akan “mengorbankan ekonomi mereka untuk mendapatkan semula inflasi kepada sasaran mereka”.

Angka inflasi untuk AS dan zon euro akan dikeluarkan pada hari Jumaat.

Beberapa penetapan kadar di Amerika Latin dan Eropah timur telah menahan kadar faedah selama berbulan-bulan.

“Bank pusat dalam pasaran baru muncul adalah antara yang pertama bertindak balas terhadap kenaikan inflasi dan kadar kenaikan, dan masih mungkin menjadi yang pertama untuk memulakan kitaran pemotongan kadar,” kata Streeter.

Pasaran untuk pertukaran kadar faedah adalah salah satu pasaran derivatif terbesar di dunia. Nilai kasar derivatif kadar faedah terkumpul meningkat dengan ketara sepanjang separuh pertama 2022 sebagai tindak balas kepada kenaikan kadar bank pusat, menurut data Bank for International Settlements.

result sgp.

pengeluaran sidney siang hari ini

sidney

info hk malam ini

totobet spg