site

Pemanasan global 1.5C boleh dilihat dan akan melanda 3 generasi sekarang, lapor PBB

Pemanasan global “lebih mungkin daripada tidak” dalam jangka terdekat untuk mencapai kenaikan 1.5C sejak zaman pra-industri, kata saintis terkemuka dunia, dan perubahan iklim yang sudah berlaku akan berterusan sepanjang jangka hayat tiga generasi yang dilahirkan pada tahun 1950, 1970 dan 2020.

Ringkasan sains iklim paling maju oleh beratus-ratus saintis sebagai sebahagian daripada Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim mendapati risiko pemanasan lebih besar daripada yang difikirkan pada masa penilaian terakhir pada 2014. Beberapa wilayah telah mencapai “had ” daripada apa yang mereka boleh menyesuaikan diri.

Tetapi laporan itu, yang ditandatangani oleh kerajaan di seluruh dunia, juga menyimpulkan bahawa manusia mempunyai alat untuk membendung dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim, dan kekurangan “komitmen” politik adalah penghalang utama untuk maju dalam apa yang “tingkap yang ditutup dengan cepat”.

“Bom masa iklim sedang berdetik,” tetapi laporan IPCC adalah “panduan kelangsungan hidup untuk manusia,” kata setiausaha agung PBB António Guterres. “Had 1.5C boleh dicapai. Tetapi ia akan mengambil lompatan kuantum dalam tindakan iklim.

Guterres juga menggesa negara yang lebih kaya untuk meningkatkan dengan ketara sasaran pelepasan gas rumah hijau sifar bersih mereka, dan berusaha untuk mencapai matlamat itu sehampir mungkin pada 2040, bukannya menjelang 2050.

Laporan itu menyatukan enam penilaian saintifik penting yang diterbitkan sejak 2018, dan datang hanya beberapa bulan sebelum sidang kemuncak iklim PBB COP28 yang akan diadakan di Emiriah Arab Bersatu yang akan memaparkan apa yang dipanggil pengambilan saham global.

Pelepasan karbon terus meningkat tanpa henti tahun lepas tetapi ia mesti jatuh hampir separuh menjelang 2030 untuk dunia mempunyai harapan untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5C, kata laporan IPCC sebelumnya.

Laporan terbaru itu memasukkan tahun 2035 dalam penilaiannya, dalam usaha untuk merapatkan garis masa pemanasan sebelumnya yang disandarkan kepada 2030 dan 2050.

Urutan kejadian cuaca ekstrem yang memusnahkan pada tahun lalu dijangka berterusan, termasuk banjir, kebakaran dan kemarau yang dikatakan oleh saintis akan menjadi lebih kerap dan sengit dengan setiap pecahan darjah pemanasan.

Penyelidik dan penggubal dasar menandatangani laporan itu selepas perbincangan selama seminggu, termasuk rundingan akhir tanpa henti selama 24 jam ketika wakil kerajaan dari negara pengeluar bahan api fosil bertelagah dalam isu termasuk kewangan, teknologi penangkapan karbon dan subsidi bahan api fosil.

Detlef van Vuuren, pengarang laporan dari Belanda, berkata penyelidikan menunjukkan “tindakan yang mendalam, pantas, adil, berterusan dan segera” diperlukan.

“Laporan ini adalah mengenai keperluan mendesak. Ia adalah masa yang sukar untuk setiap daripada kita. Kami sangat dekat dengan [reaching] 1.5C [that] perkara perlu berlaku sekarang,” katanya.

Mengulangi penemuan laporan IPCC 2021, para penyelidik berkata adalah “tidak berbelah bahagi” bahawa manusia telah menyebabkan pemanasan global.

Suhu telah meningkat lebih cepat sejak 1970 berbanding “dalam mana-mana tempoh 50 tahun yang lain dalam sekurang-kurangnya 2,000 tahun yang lalu”.

Suhu permukaan global kini 1.1C lebih tinggi berbanding semasa era praindustri.

Untuk mengehadkan pemanasan kepada 1.5C, ambang utama yang dilakukan oleh kerajaan dalam perjanjian Paris dan di mana “titik tolak” yang tidak dapat dipulihkan berlaku di alam semula jadi, pelepasan gas rumah hijau perlu memuncak sebelum 2025, kata laporan itu. Menjelang 2035, pelepasan gas rumah hijau perlu menurun sebanyak 60 peratus.

Namun rancangan pengurangan emisi nasional kerajaan telah gagal dan menetapkan dunia di landasan untuk pemanasan kira-kira 2.8C menjelang 2100.

Walaupun laporan itu boleh dilihat sebagai “amaran terakhir” pada 1.5C, kata Francis Johnson, seorang pengarang laporan, ini “bukan nombor ajaib . . . 1.6C masih lebih baik daripada 1.7C”.

Sifar bersih boleh dicapai melalui pengurangan yang kukuh merentas semua sektor.  Carta menunjukkan laluan pelepasan gas rumah hijau bersih (gigatonne pelepasan setara CO2 setahun) untuk dasar semasa yang dilaksanakan berbanding mengehadkan pemanasan kepada 1.5C dan 2C.  Dasar yang dilaksanakan menghasilkan unjuran pelepasan yang membawa kepada pemanasan 3.2C, dengan julat 2.2C hingga 3.5C.

Mencapai pelepasan sifar bersih memerlukan “pengurangan yang ketara” dalam penggunaan arang batu, minyak dan gas, namun aliran kewangan awam dan swasta untuk bahan api fosil masih lebih besar daripada iklim, kata para penyelidik.

Unjuran pelepasan karbon daripada infrastruktur bahan api fosil sedia ada yang tidak dipasang semula dengan teknologi penangkapan karbon akan melepasi had pelepasan untuk mencapai 1.5C, kata mereka.

Wakil Arab Saudi telah mendesak penekanan terhadap penangkapan karbon untuk menangani pelepasan, kata orang yang biasa dengan rundingan itu. Tetapi laporan itu memberi amaran bahawa teknologi sedemikian datang dengan “kebimbangan kebolehlaksanaan dan kemampanan”.

Keperluan untuk menghapuskan bahan api fosil secara berperingkat akan menjadi “medan pertempuran utama untuk COP28,” kata Lili Fuhr, dari Pusat Undang-undang Alam Sekitar Antarabangsa, sambil menambah bahawa promosi teknologi penangkapan karbon pada sidang kemuncak itu adalah sesuatu “kami agak bimbang akan berlaku. tinggi dalam agenda”.

Laporan itu berkata “had kepada penyesuaian” telah dicapai dalam beberapa ekosistem tropika, pantai, kutub dan gunung. Iklim yang melampau adalah “semakin mendorong anjakan”, dan “penyesuaian” berlaku di beberapa wilayah.

Mark Howden, seorang editor laporan dari Australia, berkata penyelidikan itu menunjukkan “pertingkatan yang ketara” dalam keyakinan tentang kesan perubahan iklim, terutamanya pada suhu yang berbeza. Sebagai contoh, ia mendapati bahawa faedah ekonomi dan sosial mengehadkan pemanasan kepada 2C melebihi kos mitigasi.

Ia juga lebih menumpukan pada pembangunan mampan dan ekonomi, melihat kepada “kos tindakan” kewangan dan sosial berbanding kos tidak bertindak.

Penyelesaian wujud, kata para saintis, sambil menekankan bahawa “pilihan dan tindakan yang dilaksanakan dalam dekad ini akan memberi kesan sekarang dan selama beribu-ribu tahun”.

Ini termasuk tenaga boleh diperbaharui dan kenderaan elektrik, serta perubahan peraturan, seperti cukai karbon baharu dan penyingkiran subsidi bahan api fosil.

Frank Jotzo, seorang pengarang laporan, berkata dasar mitigasi telah membantu mengelakkan beberapa gigaton pelepasan karbon dioksida setiap tahun.

Laporan itu, yang ditandatangani di Interlaken, dibuat ketika pemimpin kerajaan bertemu di Copenhagen pada hari Isnin untuk membincangkan agenda COP28 tahun ini. Menteri iklim Denmark Dan Jørgensen berkata laporan IPCC, yang akan menjadi topik perbincangan utama di Copenhagen, menunjukkan “sejauh mana krisis iklim yang kita hadapi”.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result singa

pengeluaran. sdy

togel sydñey 2023 hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

data toto