site

Pembaharuan Benjamin Netanyahu mencetuskan tindak balas di AS daripada penyokong Israel yang bersemangat

Percubaan Benjamin Netanyahu untuk merombak sistem kehakiman Israel telah mencetuskan tindak balas di kalangan beberapa penyokong paling bersemangat negara itu di AS, menegangkan sokongan yang telah menjadi teras strategi keselamatannya selama beberapa dekad.

Kritikan baru-baru ini adalah luar biasa kerana ia datang daripada kumpulan Yahudi Amerika yang pelbagai politik yang sebahagian besarnya teguh dalam mempertahankan Israel, walaupun negara itu menghadapi kecaman yang semakin meningkat terhadap layanannya terhadap rakyat Palestin. Apa yang telah menggegarkan masyarakat Yahudi di AS kali ini ialah perasaan bahawa Netanyahu cuba melemahkan institusi demokrasi Israel.

“Kami menyayangi Israel tetapi kami tidak akan melihat apabila asas demokrasi Israel menjadi lemah, jika tidak terjejas,” kata Rabbi Rick Jacobs, presiden Union for Reform Judaism, yang menyifatkan peristiwa baru-baru ini sebagai “titik perubahan utama”.

Dia menambah: “Kami tidak dapat membayangkan sebuah negara Yahudi yang tidak demokratik dan masih ada orang yang boleh.”

Netanyahu telah memperkukuh kelayakan kepimpinannya di Israel dengan menggembar-gemburkan pemahamannya yang canggih tentang dinamik politik AS, sering mencadangkan pesaingnya di dalam negara mungkin menyalahgunakan hubungan dengan Washington pada masa tinjauan menunjukkan ramai warga Israel mempunyai isu keselamatan yang paling difikirkan.

Tetapi pengkritik Netanyahu berhujah dia menanam benih perpecahan baru-baru ini dengan Yahudi Amerika dengan secara terang-terangan memasukkan dirinya ke dalam kancah politik AS yang semakin terpolarisasi, pertama dengan menunjukkan penghinaan terbuka terhadap presiden ketika itu Barack Obama dan kemudian dengan bersemangat memeluk penggantinya, Donald Trump.

Antara pembela Israel berprofil tinggi yang lantang bersuara baru-baru ini ialah bekas Datuk Bandar New York Michael Bloomberg, yang berkata kerajaan Israel sedang “menghadapi bencana”. Miriam Adelson, isteri kepada mendiang ahli kasino Amerika yang mendiang dan penderma besar Republikan Sheldon Adelson, berkata tindakan Netanyahu yang tergesa-gesa untuk membuat perubahan adalah “secara semula jadi disyaki” dan bahawa “motivasi buruk tidak pernah membawa hasil yang baik”.

Zeke Emanuel, pakar onkologi dan bioetika di University of Pennsylvania – dan seorang Yahudi terkenal Amerika yang abangnya Rahm Emanuel, duta AS ke Jepun – berkata dia melihat sokongan terhakis untuk Israel dalam keluarganya sendiri.

“Ramai orang Yahudi Amerika tidak mengenali rejim ini. . . dan saya rasa itu masalah sebenar,” kata Emanuel, yang menyertai protes pada hujung minggu ketika melawat Israel.

Emanuel, bekas pegawai kesihatan kerajaan, menambah: “Saya melihat anak perempuan saya, anak saudara saya dan anak saudara saya. Tidak seperti saya, kami berteriak untuk datang ke Israel, kami berasa bebas di Israel, mereka tidak. Mereka tidak berteriak-teriak untuk datang, mereka tidak mengambil anak mereka, mereka tidak melihatnya sebagai perkara yang penting.”

David Friedman, duta AS ke Israel semasa pentadbiran Trump yang rapat dengan Netanyahu, menyifatkan beberapa hari dan minggu lalu sebagai “salah satu perkara paling sukar yang perlu saya tonton”.

“Kami melihat seluruh Israel sebagai satu keajaiban dan sebagai sesuatu yang menjadi teras kepada Yahudi kami, dan menyaksikan fabrik sosial itu hancur adalah lebih menyakitkan daripada jika Israel diserang oleh musuh dari luar,” kata Friedman. Beliau menyokong beberapa perubahan itu tetapi berkata proses untuk melaksanakannya telah “terlanggar”.

Benjamin Netanyahu bertemu dengan Barack Obama di New York pada 2016 © Jim Watson/AFP/Getty Images

Empat pertubuhan Yahudi terkemuka Amerika juga telah mengambil kira. Persidangan Presiden Pertubuhan Yahudi Utama Amerika, Liga Anti Fitnah, Jawatankuasa Yahudi Amerika dan Persekutuan Yahudi Amerika Utara, mengeluarkan kenyataan minggu ini yang memanggil tiga bulan terakhir “ menyakitkan” dan menggesa parlimen Israel untuk membina konsensus pada bulan-bulan mendatang.

Minggu ini, perdana menteri Israel mengumumkan beliau akan menangguhkan reformasi berikutan protes yang meluas di negara itu, dengan mengatakan beliau mahu “mengelak perang saudara melalui dialog”.

Tetapi banyak kebimbangan kekal. Jacobs dari Union for Reform Judaism berkata: “Saya berasa lega, tetapi tidak sepenuhnya. Terdapat komitmen untuk menangguhkan tetapi bukan komitmen untuk membuang.”

Krisis memuncak selepas Netanyahu memecat menteri pertahanannya, membawa berpuluh-puluh ribu rakyat Israel ke jalan raya ketika negara itu ditutup buat sementara waktu di tengah-tengah serangan besar-besaran. Tetapi ketegangan dengan Yahudi Amerika telah pun meningkat.

Apabila Netanyahu kembali berkuasa akhir tahun lalu, beliau membentuk kerajaan paling kanan dalam sejarah negara itu, termasuk menteri dari parti paling kanan dan ultra-Ortodoks. Ini lebih menjejaskan hubungan dengan Yahudi Amerika yang sebahagian besarnya mengenal pasti sebagai liberal dan mengundi Demokrat.

Tambah kepada perpecahan itu ialah kenyataan provokatif oleh menteri kerajaan seperti Bezalel Smotrich, seorang menteri di kementerian pertahanan yang berkata Israel harus “menghapuskan” bandar Huwara di Palestin. Lebih daripada 120 pemimpin Yahudi menandatangani surat yang menentang rancangan lawatannya ke AS. Lawatan itu diteruskan, tetapi dia dijauhi oleh kumpulan besar Yahudi.

“Majoriti masyarakat Yahudi Amerika mempunyai keraguan mendalam tentang politik Netanyahu,” kata Jon Alterman, pengarah program Timur Tengah di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa. “Komuniti Yahudi Amerika cenderung untuk condong ke kiri dan kerajaan Yahudi Israel bergerak ke kanan.”

Di Kongres, terdapat beberapa tekanan dwipartisan terhadap Netanyahu untuk berundur. Mitt Romney, senator Republikan dari Utah, menyertai Chris Murphy, seorang Demokrat Connecticut, dalam satu kenyataan minggu ini yang mengalu-alukan penangguhan reformasi.

“Nilai-nilai demokrasi yang dikongsi telah lama menyokong hubungan AS-Israel, dan kami berharap kelewatan ini memberi peluang untuk berusaha ke arah kompromi,” kata senator, yang kedua-duanya dalam jawatankuasa hubungan luar.

Pentadbiran Joe Biden telah cuba mengambil garis halus mengenai krisis, mengeluarkan komen terkawal kebimbangan, menggesa kompromi, dan menekankan kepentingan komitmen Israel terhadap demokrasi. Bagaimanapun, pada hari Selasa, presiden kelihatan melangkah lebih jauh. Ditanya apa yang dia mahu Netanyahu lakukan berhubung pembaharuan itu, dia menjawab: “Saya harap dia menjauhinya.”

Di sebalik tabir, pentadbiran telah melancarkan kempen sengit untuk cuba meyakinkan Netanyahu untuk berundur. Tetapi pegawai AS telah menjelaskan bahawa berbilion dolar dalam bantuan ketenteraan tahunan kepada Israel tidak berada dalam bahaya.

Brad Schneider, ahli Kongres Demokrat dari daerah Illinois di utara Chicago dan penyokong kuat Israel, mengalu-alukan jeda memandangkan ramai pengundinya bimbang tentang pembaharuan itu.

“Saya fikir rakyat Amerika dari kiri dan kanan memandang Israel sebagai sekutu utama dan rakan strategik dan sebagai sebuah demokrasi, di mana hak minoriti dan pengasingan kuasa [are protected],” katanya.

data singapore hari ini

hasil pengeluaran sidney hari ini

totobet data sydney

pengeluaran angka hk

totobet singapure