site

Pembedahan kosmetik: prosedur elektif beralih kepada jarum dan cuti

Di pejabat mewah pakar bedah Harley Street, menggigit dan menyelit adalah seni yang semakin pudar. Tahun lepas, hanya lebih 31,000 orang menjalani prosedur pembedahan kosmetik elektif di UK, menurut Persatuan Pakar Bedah Plastik Estetik British. Jumlah itu telah melonjak daripada paras terendah pandemik tetapi kekal 20,000 di bawah paras tertinggi pada 2015.

Wanita masih menjalani kebanyakan rawatan. Walaupun ramalan bahawa apa yang dipanggil Bro-tox dan kerja kosmetik lain yang bertujuan untuk lelaki akan mewujudkan sektor baharu yang berkembang pesat, bahagian mereka daripada jumlah itu telah jatuh daripada 10 peratus pada 2009 kepada 7 peratus.

Permintaan global untuk prosedur estetik kekal tinggi. Tetapi pasaran sedang beralih. Pengisi dermal dan suntikan pembekuan kedutan adalah lebih murah dan memerlukan masa penyembuhan yang lebih sedikit daripada pergi ke bawah pisau. Bagi mereka yang ingin menjalani pembedahan, doktor luar negara mengenakan kadar yang lebih rendah. Di negara seperti Turki, pesakit boleh membeli tawaran pakej yang termasuk penerbangan, penginapan hotel dan rawatan.

Oleh itu, penurunan dalam pembedahan kosmetik UK adalah satu anomali global. Di seluruh dunia, saiz pasaran pembedahan dan prosedur kosmetik bernilai $63 bilion pada 2021 menurut Grand View Research. Ia meramalkan bahawa permintaan akan lebih daripada dua kali ganda kepada $148 bilion menjelang 2030. Rakyat Amerika menjalani bilangan tertinggi kerja pembedahan dan bukan pembedahan, dengan lebih 7 juta rawatan dijalankan pada 2021 menurut Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Antarabangsa. Korea Selatan mempunyai bilangan pakar bedah tertinggi di dunia.

Kebanyakan peningkatan diramalkan datang daripada pasaran baru muncul seperti Brazil, Mexico dan India. Permintaan tempatan sedang dirangsang oleh pesakit yang melakukan perjalanan dari UK dan tempat lain untuk mencari bil yang lebih murah. Liposuction, prosedur paling popular di dunia, boleh menelan kos sekitar £5,000 di UK. Di Turki, prosedur yang sama kos separuh daripada harga. Walau bagaimanapun, risiko meningkat. Rawatan elektif cenderung tidak dilindungi oleh insurans dan komplikasi kesihatan meningkat dengan perjalanan. Pakar bedah plastik British menggesa berhati-hati. Kerja yang gagal adalah pandangan yang buruk.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

resultsgp

pengeluara sdy

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka keluar hongkong

lagutogel sgp