site

Pembuat kereta dan korporat menggesa EU mematuhi larangan enjin pembakaran

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Semalam, menteri luar dan pertahanan EU bersetuju untuk membekalkan 1 juta peluru peluru ke Ukraine. Dan presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde memberi isyarat bahawa dengan kegawatan baru-baru ini dalam sektor perbankan, ECB boleh mempertimbangkan semula menaikkan kadar.

Hari ini, koresponden tenaga kami mempunyai surat daripada Ford, Volvo dan lain-lain yang mendesak larangan enjin pembakaran EU diteruskan, dan koresponden pertanian kami menyelami isu rumit hak menangkap ikan di Atlantik.

Mengarut

Seruan semakin meningkat kepada Jerman untuk mengurangkan sekatannya terhadap rancangan pemansuhan enjin pembakaran dalaman EU, termasuk dari dalam sektor kereta, menulis Alice Hancock.

Konteks: Sekeping utama undang-undang iklim EU akan mengharamkan penjualan enjin petrol dan diesel baharu di blok itu mulai 2035. Penentangan saat-saat akhir Berlin terhadapnya bulan ini disambut dengan kejutan di Brussels, kerana ia berlaku hanya beberapa hari sebelum getah terakhir -cop undi pada undang-undang.

Rundingan untuk membawa Jerman kembali ke dalam kapal sedang berjalan, begitu juga usaha untuk menolak penolakan yang lebih meluas terhadap undang-undang alam sekitar oleh ahli oportunis lain.

Dalam surat yang dihantar kepada Suruhanjaya Eropah semalam, 47 syarikat, termasuk pengeluar kenderaan Volvo Group dan Ford, menyertai panggilan oleh negara EU yang lain seperti Perancis, yang secara terbuka menyeru keputusan Jerman.

Sebarang pembalikan larangan enjin pembakaran menetapkan “pendahuluan berbahaya bagi penggubalan dasar EU dan menjejaskan kepercayaan perniagaan dalam proses politik dan penggubalan dasar”, kata syarikat itu dalam surat itu.

Penandatangan lain kepada surat itu termasuk syarikat tenaga seperti Iberdrola dan Vattenfall yang memberi tumpuan kepada kuasa boleh diperbaharui serta syarikat besar termasuk Unilever.

Menurut surat itu, syarikat telah melabur dengan ketara dalam peralihan kepada kereta elektrik, dan desakan lewat oleh Jerman untuk pengecualian peraturan bagi e-bahan api neutral karbon meletakkan kes pelaburan itu dalam persoalan.

E-bahan api dihasilkan menggunakan elektrik daripada hidrogen boleh diperbaharui dan gas lain dan sering dianggap sebagai “neutral karbon”. Tetapi teknologi itu pada peringkat awal.

Pengeluar kereta lain seperti Porsche sebelum ini menyuarakan sokongan terhadap langkah kerajaan Jerman itu. Berlin juga boleh mengharapkan sokongan lima negara lain termasuk Itali.

Minggu lalu, Christoph Burmeister, ketua pejabat menteri pengangkutan Jerman Volker Wissing, menghantar surat kepada suruhanjaya yang menggariskan apa yang Berlin mahu: sama ada untuk menampung e-bahan api dalam peraturan pelepasan sedia ada, atau untuk mewujudkan undang-undang tambahan untuk sistem pengkreditan untuk jenis bahan api .

Suruhanjaya itu sedang menunggu untuk mendengar kembali daripada Berlin mengenai jawapannya kepada surat itu, kata seorang pegawai EU. Intinya ialah walaupun keadaan berjalan ke arah yang betul, cadangan Berlin untuk undang-undang baharu tidak mungkin berlaku, kata pegawai itu.

Tiada tarikh akhir bila Brussels dan Berlin perlu mencapai perjanjian, walaupun tidak mungkin Canselor Jerman Olaf Scholz akan mahu masuk ke sidang kemuncak pemimpin EU minggu ini dengan peningkatan pantas di hadapan.

Carta hari: Keadaan yang tidak menggalakkan

Harga tenaga yang tinggi dan kerenah birokrasi adalah antara cabaran utama kepada daya saing EU, menurut tinjauan pendapat oleh BusinessEurope. Industriis berkata EU tidak melakukan secukupnya untuk menghalang peralihan pelaburan ke AS.

Perniagaan hanyir

Industri perikanan beberapa negara Eropah menghadapi krisis apabila perjanjian perikanan dengan Maghribi akan tamat pada musim panas ini kerana pertikaian mengenai Sahara Barat, menulis Andy Bounds.

Konteks: Pada 2021, Mahkamah Keadilan Eropah memutuskan bahawa urusan perikanan dan pertanian EU dengan Rabat adalah haram kerana penduduk Sahara Barat tidak dirujuk. Rantau ini ditadbir oleh Maghribi, tetapi PBB telah berkata orang Sahrawi sepatutnya mempunyai hak untuk menentukan nasib sendiri.

Majlis negara anggota EU segera membuat rayuan terhadap keputusan ECJ, yang masih belum didengar.

Protokol penangkapan ikan semasa tamat pada 17 Julai dan Suruhanjaya Eropah telah memberitahu majlis ia tidak boleh mencadangkan pembaharuan kerana campur tangan undang-undang, kata seorang diplomat EU.

Suruhanjaya itu memberitahu Financial Times bahawa ia perlu menghormati proses undang-undang dan belum boleh memperbaharui protokol itu. “Dengan ketiadaan protokol, tiada rangka kerja undang-undang di mana Maghribi boleh menghantar lesen memancing kepada kapal EU,” tambahnya.

Perjanjian itu pada masa ini membenarkan lebih daripada 100 kapal EU dari 10 negara untuk menangkap ikan di zon ekonomi Maghribi, menangkap lebih daripada 90,000 tan ikan pelagik, seperti tuna, herring dan sardin, setiap tahun. Sebagai balasan, Brussels membayar Morocco €55 juta setahun.

Poland, Latvia dan Lithuania menggesa suruhanjaya itu melanjutkan protokol pada mesyuarat menteri pertanian dan perikanan semalam, dengan mengatakan bahawa mereka yang menangkap ikan di negara jiran Mauritania juga akan terjejas, kerana mereka cenderung untuk belayar di kedua-dua perairan.

“Memancing di perairan Maghribi dan Mauritania adalah sangat penting bagi ketiga-tiga mereka. Bagi Lithuania, ia menyumbang lebih separuh daripada pendapatan nelayannya,” kata diplomat itu.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Laporan tahunan NATO dibentangkan oleh setiausaha agung Jens Stoltenberg

  2. Para menteri bertemu di Brussels untuk majlis hal ehwal am.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

results singapura

toto sydney

toto sdy

pengeluaran hk hari ini 2020

totobet hk