site

Pemimpin EU bertemu untuk sidang kemuncak pakej mengejut

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Pemimpin EU turun ke Brussels hari ini untuk sidang kemuncak dua hari di mana – seperti yang saya jelaskan di bawah – tiada siapa yang pasti apa perkara utama yang akan dibincangkan. Dan ketua biro kami mendedahkan idea baharu untuk memudahkan perbelanjaan dana perpaduan EU untuk menarik pelaburan teknologi hijau.

Puncak bunga rampai

Terdapat beberapa sidang kemuncak pemimpin EU di mana semua orang bersedia untuk memperjuangkan satu isu teras. Dan kemudian ada perhimpunan seperti hari ini yang kelihatan lebih seperti novel ‘pilih pengembaraan anda sendiri’.

Konteks: Hanya sebulan selepas bertemu untuk sidang kemuncak khas mengenai penghijrahan, 27 pemimpin blok itu berhimpun di Brussels untuk Majlis Eropah tetap. Topik rasmi termasuk Ukraine, daya saing dan tenaga.

Meminta setiap ahli menyatakan apa yang mereka fikir akan menjadi topik yang paling dipertikaikan akan mendapat banyak jawapan yang berbeza. Itu boleh bermakna senarai cucian yang panjang dan sukar digunakan untuk permintaan negara.

Beberapa negara anggota timur, seperti Poland, berminat untuk meningkatkan keperluan untuk menambah segera Kemudahan Keamanan Eropah (sebuah senjata pembiayaan dana kepada Ukraine yang hampir dicagarkan sepenuhnya) sebanyak €3.5bn.

Yang lain menuntut pakej sekatan yang mengenakan halangan perdagangan yang sama ke atas Belarus yang dikenakan ke atas sekutunya Rusia, tetapi ini masih ditahan kerana kebimbangan bahawa kelemahan untuk eksport baja terlalu ringan.

Itali mahu membangkitkan sekali lagi isu penghijrahan, walaupun sedikit harapan untuk penyelesaian segera.

Luangkan pemikiran untuk orang-orang seperti Sweden dan Belanda yang mahukan perbincangan mendalam dan serius mengenai daya saing industri EU di tengah-tengah semua sikap itu.

Dan kemudian terdapat topik bukan agenda yang boleh dibawa oleh pemimpin ke meja. Ini termasuk penyekatan Jerman terhadap larangan enjin pembakaran 2035 dan sokongan Perancis untuk memasukkan tenaga nuklear dalam pakej teknologi hijau strategik EU yang baharu.

Presiden Perancis Emmanuel Macron bersedia untuk bertemu dengan Canselor Jerman Olaf Scholz untuk sarapan pagi esok, di mana topik di atas hampir pasti akan dibincangkan.

Dan terdapat selera yang semakin meningkat untuk China – dan khususnya bagaimana EU harus menentukur hubungannya dengan negara itu – untuk dibangkitkan di sekitar meja sidang kemuncak dalam konteks Ukraine.

Lawatan tiga hari Presiden China Xi Jinping ke Moscow minggu ini, di mana beliau memberitahu “rakan tersayangnya”, Vladimir Putin dari Rusia, bahawa “bersama-sama, kita memacu perubahan”, telah menimbulkan kemarahan beberapa pemimpin EU, menurut para diplomat.

Draf kesimpulan semasa tidak merujuk kepada Beijing secara langsung, tetapi “[urge] semua negara untuk tidak memberikan sokongan material atau lain untuk perang pencerobohan Rusia,” tanpa menyatakan kemungkinan tindak balas.

Carta hari ini: Penghubung berbahaya

Rusia telah menjadi pelabur asing terbesar di Iran, kata menteri kewangan Republik Islam itu kepada FT, kerana kedua-dua negara yang mendapat sekatan berat telah meningkatkan kerjasama sejak tentera Moscow menyerang Ukraine.

Lentur hijau

Menghalang kawasan yang mempunyai sumber yang tipis daripada ketinggalan lebih jauh semasa peralihan hijau adalah satu lagi persoalan yang tergantung pada perbincangan hari ini, menulis Sam Fleming.

Konteks: Untuk mengekalkan kedudukan yang sama rata dalam pasaran tunggal apabila EU meningkatkan teknologi hijau dan memudahkan peraturan bantuan negara, presiden suruhanjaya Ursula von der Leyen telah menggembar-gemburkan “dana kedaulatan” yang akan menderma wang EU. Tetapi masih jauh dari jelas bila perkara seperti itu akan menjadi kenyataan.

Dalam pada itu, Elisa Ferreira, pesuruhjaya Portugis yang menyelia perbelanjaan serantau, telah memberitahu Financial Times bahawa dia mahu memudahkan negara anggota menggunakan dana perpaduan untuk menarik pemain korporat besar.

“Kami akan mencadangkan untuk membuka pembiayaan perpaduan secara luar biasa kepada . . . menarik industri moden, industri strategik yang berorientasikan masa depan ini ke wilayah tersebut,” katanya.

Peraturan untuk bajet perpaduan akan dibuat lebih fleksibel, katanya, dengan memudahkan negara anggota menarik syarikat besar untuk membuka kedai, bukan hanya PKS. Kelonggaran itu akan memberi kesan kepada wilayah yang paling kurang membangun, serta kawasan “peralihan” yang lebih hampir kepada purata KDNK setiap kepala EU, dan kawasan yang paling terjejas oleh peralihan kepada neutraliti iklim.

Ini tidak bermakna meningkatkan saiz keseluruhan belanjawan EU, tetapi memudahkan wang tunai dialihkan kepada matlamat Akta Industri Sifar Bersih kesatuan yang dilancarkan baru-baru ini.

Jika perubahan mendapat kelulusan daripada parlimen dan negara anggota, mereka berpotensi membantu membuka kunci berpuluh bilion euro untuk pelaburan hijau sepanjang kitaran belanjawan semasa sehingga 2027.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Pemimpin EU bertemu untuk sidang kemuncak dua hari di Brussels.

  2. Mogok kebangsaan di Perancis untuk membantah pembaharuan pencen.

  3. Perdana Menteri Albania Edi Rama mengadakan lawatan rasmi ke London.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

resul sgo

totobet sdy

sidney sidney

togel hongkonģ tadi malam

sgp