site

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dalam peta — kemas kini terkini

• Halaman ini sentiasa dikemas kini dengan peta terkini yang tersedia

• Baca lebih lanjut mengenai Perang di Ukraine

Rusia telah bergelut selama berbulan-bulan untuk menawan bandar yang sebahagian besarnya dibom di wilayah Donetsk yang dirujuk oleh tentera Ukraine sebagai “Kubu Bakhmut.” Dengan bantuan askar separa tentera dari Kumpulan Wagner Yevgeny Prigozhin, Rusia telah semakin hampir mengelilingi bandar itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mara dari timur, utara dan selatan.

Imej satelit dari kawasan Vuhledar, selatan Bakhmut di wilayah Donetsk, mendedahkan tahap kerosakan di kawasan yang telah mengalami serangan artileri yang sengit.

Peta dan carta lain dari perang

Pada 24 Februari tahun lalu, dunia dikejutkan dengan berita bahawa kereta kebal Rusia telah bergolek ke Ukraine dari timur dan utara.

Tentera telah berkumpul di sempadan Ukraine selama berbulan-bulan dan pemimpin Rusia Vladimir Putin telah membuat beberapa siri ucapan berapi-api mengenai konflik yang berlarutan di wilayah Donbas.

Terdapat kebimbangan bahawa perang boleh menjadi singkat, dengan tentera Ukraine berpotensi ditakluki dalam beberapa hari. Tetapi itu belum terbukti.

Tentera Ukraine mara ke Kherson pada 11 November selepas Rusia berkata tenteranya telah menyelesaikan pengunduran mereka dari bandar selatan itu, menutup salah satu halangan terbesar kepada pencerobohan Presiden Vladimir Putin.

Kemajuan Kyiv dan pengunduran Moscow yang huru-hara merentasi sungai Dnipro, yang dijalankan di bawah tembakan artileri Ukraine, bermakna Rusia telah menyerahkan satu-satunya ibu kota wilayah yang telah ditawannya dalam perang, serta menyerahkan kedudukan strategik.

Pada penghujung Ogos, Ukraine melancarkan serangan balas besar pertamanya sejak serangan penuh Rusia ke atas negara itu bermula pada Februari, walaupun Kyiv mengadu bahawa tenteranya tidak mempunyai senjata berat barat yang mencukupi untuk membuat serangan yang tegas.

Kemaraan itu membebaskan 3,000 km persegi wilayah dalam hanya enam hari – kemenangan terbesar Ukraine sejak ia menolak tentera Rusia kembali dari ibu negara pada Mac.

Tentera Ukraine terus bergerak ke timur, menawan hab pengangkutan Lyman, berhampiran pinggir timur laut wilayah Donetsk, yang ia bergelut daripada kawalan Rusia pada 1 Oktober. Kemenangan yang sengit itu datang selepas hampir tiga minggu pertempuran dan menetapkan pentas untuk kemaraan Ukraine ke Svatove, pusat logistik untuk Rusia selepas tenteranya kehilangan wilayah Kharkiv dalam serangan balas kilat Ukraine.

Peralihan tumpuan konflik ke arah wilayah Donbas berikutan kegagalan Rusia untuk menawan Kyiv semasa fasa pertama perang. Sebelum serangan balas pantas Ukraine, keuntungan kecil Rusia di timur menunjukkan perang sedang memasuki tempoh kebuntuan.

Rusia telah digagalkan di Kyiv oleh gabungan faktor, termasuk geografi, kesilapan penyerang dan senjata moden — serta kepintaran Ukraine dengan telefon pintar dan kepingan tikar buih.

Bilangan rakyat Ukraine yang melarikan diri dari konflik telah menjadikannya salah satu krisis pelarian terbesar dalam sejarah moden.

Pada pertengahan Mac, serangan ke atas pangkalan tentera Ukraine, yang telah digunakan oleh tentera AS untuk melatih askar Ukraine, menambah ancaman langsung Rusia yang semakin meningkat bahawa sokongan berterusan NATO terhadap Ukraine berisiko menjadikannya pejuang musuh dalam perang. Pada 24 Mac, NATO bersetuju untuk menubuhkan empat kumpulan pertempuran multinasional baharu di Bulgaria, Hungary, Romania dan Slovakia untuk menambah tentera di Estonia, Latvia, Lithuania dan Poland.

Sumber: Institut Kajian PerangPerundingan Rochan, penyelidikan FT

Kartografi dan pembangunan oleh Steve Bernard, Chris Campbell, Caitlin Gilbert, Cleve Jones, Emma Lewis, Joanna S Kao, Sam Pelajar, Tukar Rininsland, Niko Kommenda, Alan Smith, Martin Stabe, Neggeen Rust dan Liz Faunce. Berdasarkan laporan oleh Olearchyk Rom dan John Reed di Kyiv, Lelaki Chazan di Lviv, Henry Foy di Brussels dan Neggeen Rust di London.

resullt sgp

toto sydney

toto sydney lengkap

angka keluar hongkong

sgp totobet