site

Pendakwa raya Perancis menyerbu bank dalam siasatan penipuan cukai

Pendakwa raya Perancis menyerbu pejabat Paris BNP Paribas, Société Générale dan beberapa bank besar lain pada hari Selasa sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas dakwaan pengelakan cukai yang dikaitkan dengan pembayaran dividen.

Dalam serbuan terbesar yang pernah didalangi oleh pendakwa kewangan Perancis, penyiasat berkata mereka telah menghantar 150 ejen untuk mencari e-mel dan dokumentasi di bank, yang turut termasuk HSBC, Natixis dan pembrokeran milik BNP Exane.

Pejabat pendakwa kewangan Perancis berkata dalam satu kenyataan bahawa serbuan itu dikaitkan dengan lima siasatan yang dilancarkan pada 2021 berhubung dakwaan pengubahan wang haram dan tuduhan penipuan fiskal. Secara berasingan, pihak berkuasa cukai Perancis telah berusaha untuk mengenakan denda berjumlah lebih daripada €1 bilion ke atas bank, menurut seorang yang biasa dengan siasatan oleh pihak pendakwa.

Siasatan tertumpu pada apa yang dipanggil perdagangan “cum-cum”, atau urus niaga kontroversi yang direka untuk mencari kelebihan cukai yang terikat dengan pembayaran dividen. Dalam urus niaga yang sedang disiasat di Perancis, bank itu didakwa membantu pelanggan asing dengan mengambil sementara saham yang mereka pegang dalam syarikat Perancis sekitar hari dividen untuk mengelakkan cukai dikenakan ke atas mereka, kata pendakwa raya.

SocGen dan BNP Paribas mengesahkan pencarian. Bank-bank lain tidak memulangkan permintaan untuk komen.

Siasatan itu mengikuti skandal dividen yang berkaitan di Jerman, termasuk sekitar apa yang dipanggil “cum-ex” perdagangan di mana kerajaan telah ditipu untuk membayar balik cukai ke atas dividen yang tidak pernah dibayar pada mulanya.

Perdagangan tersebut telah membawa kepada gelombang serbuan di Jerman, termasuk di bank antarabangsa seperti JPMorgan Chase, Barclays dan Morgan Stanley, manakala beberapa jurubank dan seorang pemeriksa cukai kanan telah menerima hukuman penjara. Carian berkaitan juga telah dijalankan di bank-bank di Britain atas arahan penyiasat Jerman, yang sedang meneliti peranan 100 bank di empat benua.

Enam pendakwa raya dari Cologne, di Jerman, turut membantu menyelaraskan pencarian Perancis, kata pihak berkuasa di Perancis. Bagaimanapun, siasatan oleh pendakwa raya Perancis masih belum mencapai penyelesaian.

Serbuan pada hari Selasa direka untuk mengumpul bukti tentang cara perdagangan dividen dirancang dan jika terdapat usaha yang disengajakan untuk membantu pelanggan mengelak cukai, menurut seseorang yang biasa dengan penyiasatan itu.

“Ia adalah untuk mencari jejak aliran kewangan dan untuk mengetahui niat orang ramai — jika terdapat pembinaan yang teratur dan sedar bagi perdagangan ini,” tambah orang itu.

Majistret kemudiannya perlu memutuskan sama ada untuk mendapatkan perbicaraan atau meninggalkan penyiasatan. Hasil rundingan dengan bank juga berkemungkinan, meningkatkan prospek penyelesaian yang berpotensi besar.

Lebih daripada €1 bilion yang dicari oleh pihak berkuasa cukai telah dipertikaikan oleh bank, kata orang itu. Kementerian ekonomi Perancis enggan mengulas.

totobet data singapura

sidney

keluaran sidney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

totobet singapura