site

Penduduk Dorset bersatu menentang rancangan untuk menahan pencari suaka di pelabuhan

Kerajaan UK mengesahkan pada hari Rabu bahawa ia buat pertama kalinya memajak tongkang untuk menempatkan 500 pencari suaka dan akan menambatnya di bekas dok Tentera Laut Diraja di Portland, Dorset.

Tetapi pegawai tempatan dan penduduk di bandar pantai selatan itu berkata mereka tidak akan menerima rancangan itu tanpa perlawanan. Majlis daerah sedang menyediakan cabaran undang-undang dan Richard Drax, Ahli Parlimen Konservatif untuk South Dorset, berkata “semua pilihan” untuk menghentikannya sedang dipertimbangkan.

Mempertahankan dasar itu, yang membentuk sebahagian daripada pendekatan baru kerajaan yang keras bertujuan untuk menghalang pendatang daripada pergi ke Britain, menteri imigresen Robert Jenrick berkata: “Setiausaha dalam negeri dan saya telah jelas bahawa penggunaan hotel mahal untuk menempatkan mereka yang tidak perlu dan berbahaya. perjalanan mesti berhenti.

“Kami perlu menggunakan pilihan penginapan alternatif. . . termasuk penggunaan tongkang dan feri untuk menjimatkan wang pembayar cukai British dan untuk menghalang UK menjadi magnet bagi pembeli suaka di Eropah.”

Atas sebab-sebab yang berbeza-beza dengan pendapat British yang lebih luas mengenai perkara yang perlu dilakukan mengenai rekod bilangan lintasan rahsia, penduduk Portland berasa marah. Lebih 45,000 orang tiba dengan bot kecil pada 2022.

Penggunaan tongkang Bibby Stockholm adalah sebahagian daripada dasar kerajaan yang lebih luas untuk memindahkan sebahagian daripada 160,000 orang yang menunggu keputusan mengenai tuntutan suaka keluar dari hotel © UK Home Office/AFP/Getty Images

“Ia akan memberi kesan yang besar kepada masyarakat di sini,” kata Sam Thompson, seorang pekerja sosial yang telah bersara, yang bersimpati dengan nasib pelarian tetapi bimbang mereka yang ditempatkan di pelabuhan tidak akan disemak, dan perkhidmatan tempatan yang tipis mungkin menjadi paya.

“Portland adalah tempat pembuangan sampah. Selalu begitu sejak kecil lagi,” katanya.

Penggunaan tongkang Bibby Stockholm adalah sebahagian daripada dasar kerajaan yang lebih luas untuk memindahkan sebahagian daripada 160,000 orang yang menunggu keputusan mengenai tuntutan suaka keluar dari hotel dan ke pangkalan tentera yang digunakan semula, bekas penjara dan kapal.

Pesara pekerja sosial Sam Thompson dengan anjingnya
Pesara pekerja sosial Sam Thompson bersimpati dengan nasib pelarian tetapi bimbang mereka yang ditempatkan di pelabuhan tidak akan disemak © Neil Turner/FT

Tetapi kekecohan tempatan di Portland, menunjukkan betapa besarnya caj politik bagi kerajaan untuk melaksanakan rancangan itu, walaupun di kawasan pengundian tradisional Konservatif.

Semenanjung, disamakan oleh seorang penduduk dengan “Gibraltar Dorset”, terdiri daripada beberapa kampung, kuari batu lama, penjara untuk pesalah seks dan marina kapal layar.

Ia disambungkan ke bandar Weymouth yang lebih besar dengan jalur tanah nipis bersebelahan dengan pantai Chesil. Masyarakatnya bersatu padu dan antara yang termiskin di selatan England.

“Mereka perlu pergi ke suatu tempat,” kata Polly Goldsmith, seorang tukang tempatan, mengenai pencari suaka. “Tetapi mungkin Portland bukan tempat yang betul.”

Pencari suaka terpaksa ‘pergi ke suatu tempat’, kata artis tempatan Polly Goldsmith. ‘Tetapi mungkin Portland bukan tempat yang betul’ © Neil Turner/FT

Drax berkata pelabuhan itu mungkin telah dipilih kerana ia dimiliki secara persendirian, dan tidak tertakluk kepada ketegasan perancangan yang sama seperti pelabuhan lain.

Sehingga 2005, Portland menjadi tuan rumah kapal penjara terakhir Britain, HMP Weare.

Kebimbangan Drax, dan pegawai tempatan yang lain, termasuk akses ke dalam dan luar tongkang, yang akan berlabuh di kawasan selamat di pelabuhan; kesan ke atas perkhidmatan tempatan dan pelancongan; dan ketegangan dengan masyarakat.

Bersama dengan majlis Dorset, beliau telah dimaklumkan mengenai rancangan itu hanya minggu lalu dan menyifatkan kekurangan perundingan sebagai “tidak sopan”.

Jim Draper, pengerusi Buruh majlis bandaran, berkata beliau memahami kebingungan kerajaan, tetapi menyifatkan rancangan itu sebagai aksi politik © Neil Turner/FT

“Ini belum difikirkan. Terdapat rasa terdesak mengenainya,” katanya.

Walaupun penggunaan hotel untuk menempatkan pencari suaka dengan kos lebih daripada £6 juta sehari juga dipertikaikan, alternatif itu menyebabkan masalah baru bagi setiausaha rumah Suella Braverman, termasuk dari partinya sendiri.

Seperti Drax, bekas setiausaha dalam negeri Priti Patel menyokong cabaran undang-undang terhadap penggunaan bekas pangkalan tentera berhampiran kawasannya di Essex untuk menempatkan pendatang.

Mark McLennan, yang menjadi sukarelawan di bank makanan tempatan, berkata kerajaan telah meningkatkan kebencian terhadap pelarian untuk mengalihkan kesalahan atas kegagalannya sendiri © Neil Turner/FT

Di Portland, Jim Draper, pengerusi majlis bandaran Buruh, berkata beliau memahami kebingungan yang dihadapi kerajaan tetapi menyifatkan rancangan itu sebagai aksi politik yang direka untuk merayu kepada “sayap tertentu parti Tory”.

“Mereka mahu dilihat menghukum pelarian kerana menjadi pelarian,” kata Draper. Beliau sebelum ini mengajar banduan mengenai HMP Weare. “Ia adalah tempat yang mengerikan,” katanya.

Pendapat yang lebih luas di bandar itu bersatu dalam pembangkang jika berpecah tentang mengapa. Mark McLennan, yang menjadi sukarelawan di sebuah bank makanan tempatan, berkata kerajaan telah meningkatkan kebencian terhadap pelarian untuk mengalihkan kesalahan atas kegagalannya sendiri.

“Jika mereka memproses tuntutan suaka dengan lebih cepat, tidak perlu menempatkan mereka di atas bot,” kata McLennan.

Catherine Bennett, penyelaras skim seni komuniti, berkata: ‘Insinerator dihantar ke kawasan termiskin, seperti pelarian’ © Neil Turner/FT

Tetapi di New Star Inn, sekumpulan peminum lebih suka pendekatan yang lebih keras kepada pendatang. “Daripada meletakkan mereka di atas tongkang di sini, mereka sepatutnya meletakkan mereka di atas bot dan menghantar mereka kembali ke Perancis,” kata George, seorang pelayar Tentera Laut Diraja yang bersara.

Di tempat lain, Catherine Bennett, penyelaras skim seni masyarakat, berkata penduduk telah berjaya melawan projek insinerator sisa untuk penjanaan kuasa di pelabuhan. Selepas bertahun-tahun perbahasan, majlis mengundinya minggu lepas.

“Insinerator dihantar ke kawasan termiskin,” katanya, “seperti pelarian.” Tetapi jika kerajaan menganggap penduduk di pulau itu tidak mempunyai pergaduhan lagi, ia adalah silap, katanya.

“Ia tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa di Portland dan ia tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa di atas tongkang,” katanya.

totobet spg

sidney pengeluaran

totobet sidney

angka keluaran hongkong malam ini

resulhk