site

Pengawal selia ubat berusaha untuk menghapuskan label ‘pengasingan’ UK dengan pakatan baharu

Ketua eksekutif pengawal selia ubat-ubatan UK sedang melawan persepsi bahawa negara itu telah menjadi “pengasingan” selepas Brexit, membina pakatan dengan pengawas lain di seluruh dunia untuk cuba memastikan pesakit Britain tidak ketinggalan dalam barisan untuk mengakses ubat baharu.

Dame June Raine, ketua Agensi Kawal Selia Ubat dan Produk Penjagaan Kesihatan (MHRA), berkata beliau sedang bekerjasama dengan rakan sejawatannya di Australia, Kanada, Singapura dan Switzerland untuk mewujudkan perkongsian kawal selia dengan akses kepada gabungan populasi 160 juta.

Raine memberitahu Financial Times bahawa pakatan itu adalah “peluang global yang sangat penting” dan akan membantu menangani kebimbangan pemergian Britain daripada EU akan bermakna kehilangan beberapa kelebihan menjadi sebahagian daripada sistem kawal selianya yang lebih besar. Pasaran EU dan AS menawarkan pembuat ubat akses kepada populasi pesakit berpotensi masing-masing sebanyak 450 juta dan 350 juta.

“Ada kalanya, terutamanya dalam erti kata telah meninggalkan EU, kita dilihat sebagai pengasingan kecil, atau mungkin semata-mata mahu menjadi mahakuasa sendiri, [it’s important] bahawa kami dilihat sebagai kolaborator sejati, kerana kerjasama bermakna kejayaan lebih awal,” katanya.

Sebelum Brexit, ubat untuk kegunaan di UK telah diluluskan oleh Agensi Ubat Eropah, badan pemantau EU, dan beberapa pengeluar secara peribadi mencadangkan keperluan untuk menyerahkan permohonan semata-mata untuk pasaran British yang agak kecil mungkin menangguhkan akses kepada rawatan baharu untuk pesakit.

Kerajaan berusaha untuk menangani masalah itu dalam Belanjawan minggu lalu, apabila ia mengumumkan bahawa MHRA akan dapat mengikuti pengawal selia yang “dipercayai” lain, termasuk EMA dan rakan sejawatannya di AS dan Jepun, daripada sentiasa perlu menjalankan penilaiannya sendiri , membebaskan masa dan sumber untuk memberi tumpuan kepada produk yang lebih inovatif.

Pengeluar dadah mengalu-alukan rancangan untuk memberikan apa yang disifatkan oleh canselor sebagai “pantas, selalunya hampir berhenti automatik” untuk ubat-ubatan yang telah diluluskan di tempat lain.

MHRA adalah pengawal selia barat pertama yang melesenkan vaksin dan ubat-ubatan untuk merawat Covid-19, satu pencapaian Raine, bercakap sebelum Belanjawan, berkata akan menjadi model untuk ubat transformatif lain dan bukannya “flash in the pan”.

Dia mengalu-alukan perjanjian Brexit baharu yang diumumkan dengan EU bulan lepas, mengawal hubungan perdagangan dengan Ireland Utara, sebagai tanda bahawa UK “bergerak kembali untuk menjadi yang terbaik dari semua dunia”. Rangka kerja Windsor yang dipanggil membawa Ireland Utara di bawah peraturan MHRA bersama-sama dengan seluruh UK. “Sungguh hebat akal sehat itu. . . telah berjaya,” katanya.

Pengeluar dadah telah mengancam untuk melabur lebih sedikit dalam penyelidikan dan pembangunan di UK, semakin kecewa dengan tekanan oleh kerajaan UK untuk menyekat jumlah yang dibelanjakan untuk ubat-ubatan, selepas peningkatan pesat dalam clawback yang perlu mereka bayar kepada kerajaan kepada 26.5 peratus daripada jumlah keseluruhan. pendapatan tahun ini. Mereka berpendapat ia mengancam untuk melemahkan cita-cita UK untuk menjadi kuasa besar sains hayat.

Tetapi Raine menolaknya, menunjukkan bagaimana hubungan rapat antara pengawal selia dan NHS, yang dia gelar sebagai “inkubator inovasi yang hidup” telah menyumbang kepada kelulusan pantas vaksin Covid.

Beliau berkata kerjasama ini, bersama-sama dengan peranan yang dimainkan oleh Pejabat Sains Hayat kerajaan, membentuk “permata dalam mahkota” yang membantu UK bergerak lebih pantas daripada negara lain. “Saya benar-benar pasti bahawa tidak ada ekosistem lain yang mempunyai keupayaan ini,” tambahnya.

sgp togel

sidney totobet

keluaran sdy

totobet sgp pengeluaran