site

Pengawal selia UK memberi amaran mengenai perjanjian VMware bernilai $69 bilion Broadcom

Pengawal selia persaingan UK berkata pengambilalihan syarikat perisian awan VMware Broadcom AS $69 bilion boleh menjadikan pelayan komputer lebih mahal, memberi amaran ia mungkin melancarkan siasatan mendalam jika kebimbangannya tidak ditangani.

Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran berkata pada hari Rabu bahawa pengambilalihan itu, yang jika diluluskan akan menjadi yang terbesar dalam sejarah Broadcom, akan “membawa kepada kurang inovasi dan meningkatkan kos bahagian dan perisian komputer” yang digunakan oleh kerajaan, bank dan telekomunikasi.

Pengawal selia UK berkata ia sedang mempertimbangkan penyiasatan mendalam mengenai hubungan itu selepas mendapati ia boleh menjejaskan persaingan, dalam kemungkinan sekatan jalan kepada perjanjian blockbuster yang diumumkan tahun lepas. Hubungan itu juga sedang diperiksa oleh penguatkuasa persaingan di AS dan Eropah.

Broadcom mempunyai lima hari bekerja untuk menangani kebimbangan CMA, selepas itu pengawal selia UK akan memutuskan sama ada untuk merujuk ikatan untuk siasatan mendalam.

Pengambilalihan itu adalah penggabungan teknologi terkini yang akan diteliti oleh CMA. Bulan lalu, ia mendapati bahawa pemerolehan Microsoft $75bn untuk Activision Blizzard akan menjejaskan persaingan untuk pemain UK, dan mencadangkan penjualan blokbuster itu Panggilan Tugas francais.

Broadcom bersetuju untuk membeli VMware Mei lalu sebagai sebahagian daripada usaha untuk menjadikan kumpulan semikonduktor itu menjadi sebuah syarikat teknologi terpelbagai daripada cip kepada perkhidmatan pengkomputeran awan.

Hock Tan, jutawan Malaysia-Amerika yang mengetuai Broadcom telah memburu tawaran untuk mempelbagaikan perniagaan selepas pengambilalihannya ke atas pembuat cip Qualcomm digagalkan pada 2018 oleh presiden ketika itu Donald Trump atas kebimbangan keselamatan negara.

Pada hari Rabu, CMA berkata hubungan Broadcom-VMware boleh menjadikan pelayan komputer lebih mahal untuk perniagaan UK.

“Broadcom [could] memotong pesaing daripada pembekalan komponen perkakasan ke pasaran pelayan dan membawa kepada kurang inovasi pada masa kebanyakan firma mahukan sistem IT yang pantas, responsif dan mampu milik”, kata David Stewart, pengarah eksekutif di CMA.

Pengawal selia berkata Broadcom boleh mendapatkan maklumat sensitif secara komersial yang pesaing perkakasannya pada masa ini membekalkan kepada VMware hasil daripada perjanjian itu, sambil menambah ia juga boleh merosakkan inovasi dan menyebabkan pelanggan lebih teruk, termasuk kurang kemas kini produk atau ciri baharu.

“Kini terpulang kepada Broadcom untuk menjawab kebimbangan kami atau menghadapi siasatan yang lebih mendalam,” kata Stewart CMA.

Broadcom berkata pihaknya yakin ia akan menangani kebimbangan CMA, sambil menambah bahawa perjanjian itu “mengenai membolehkan perusahaan mempercepatkan inovasi dan mengembangkan pilihan dengan menangani cabaran teknologi mereka yang paling kompleks dalam era berbilang awan ini”.

Pembuat cip AS itu berkata ia masih menjangka untuk menutup perjanjian itu pada tahun kewangan 2023nya, setelah menerima pelepasan penggabungan di negara-negara termasuk Australia, Brazil dan Kanada.

Suruhanjaya Eropah akan membuat keputusan mengenai hubungan itu menjelang 21 Jun.

result toto sgp

minta pengeluaran sdy

totobetsdy

pengeluaran hk hari ini 2020

sgp138