site

Penggoreng ikan Wisconsin mengecilkan kesan dakwaan Trump

Penulis ialah seorang kolumnis yang menyumbang, berpangkalan di Chicago

“Ia salah. salah! Peguam daerah itu harus diberhentikan.”

Suzanne Windle, 64, mengundi Presiden Donald Trump pada 2016 dan 2020 dan dia membelanya sekali lagi, beberapa jam selepas dia menjadi bekas presiden pertama dalam sejarah AS yang menghadapi dakwaan jenayah oleh peguam daerah Manhattan, Alvin Bragg. Dan dia melakukannya dengan betul-betul campuran keghairahan dan kemarahan yang Trump harapkan untuk memberinya peluang sekali lagi di jawatan presiden AS.

Tetapi tanda-tandanya ialah Trump lebih baik berfikir dua kali sebelum mengira pengundi seperti Windle, yang saya temui ketika menikmati salah satu upacara budaya musim bunga Midwestern, goreng ikan Lenten malam Jumaat di Pusat Poland di Wisconsin. Windle — dan “suami pejabat” yang disifatkannya sendiri Tom Comiskey, 65, rakan sekerja lamanya kini bersara — mewakili kelas pengundi Midwestern Trump yang saya dapati diri saya semakin berdepan dengannya: jenis yang bersemangat mempertahankan bekas presiden, tetapi tidak ‘Tidak pasti mereka mahu mengundinya lagi.

“Sebanyak yang saya suka, atau suka, Trump, ia akan menjadi terlalu polarisasi untuk dia bertanding semula, saya tidak fikir dia akan menjadi calon – tetapi Demokrat akan melakukan apa sahaja untuk menghalangnya,” kata Comiskey . Dan bukan hanya Republikan seperti dia yang mempersoalkan motivasi dakwaan dengan cara ini: 62 peratus rakyat Amerika memberitahu satu tinjauan minggu lalu bahawa mereka fikir ia didorong terutamanya oleh politik.

Windle berasal dari Poland, Comiskey Irish dan saya adalah keturunan pendatang Itali: tiga kumpulan etnik AS kolar biru yang membantu kuasa kebangkitan Trump di Midwest.

Kami mencerna ikan kod, pierogies dan kerepek kami, dilonggokkan dalam warna kuning air dalam kotak styrofoam putih, dengan alunan polka yang dimainkan pada akordion — muzik dan makanan zaman kanak-kanak Midwestern saya. Dan kami bercakap tentang perkara yang akan datang: Windle berkata dia “di atas pagar” tetapi dia “bersandar ke arah [Florida Governor Ron] DeSantis — kerana dengan dia anda tidak mempunyai semua omong kosong ini” — yang dia maksudkan undang-undang dan “drama” lain.

Seorang sukarelawan berusia 18 tahun, yang meminta untuk kekal tanpa nama, berkata dia juga merancang untuk mengundi DeSantis: “Saya hanya akan mengundi Trump jika DeSantis tidak mengisytiharkan,” katanya kepada saya.

Konsensus di kalangan pengundi Demokrat, bebas dan Republikan pada masa ini dan kentang goreng ikan Lenten yang lain di selatan Wisconsin ialah dakwaan Trump berkemungkinan hanya memberi kesan sementara ke atas prospek pilihan rayanya. Ia tidak mungkin memotivasikan pengundi Republikan atau bebas untuk datang mengundi untuknya — atau memberi inspirasi kepada Demokrat untuk menentangnya, kata mereka.

Seorang kedai makan, dengan berhati-hati membantu isterinya masuk ke dalam SUV mereka selepas makan malam ikan di gereja Katolik St Thomas Aquinas di negara bergolek di selatan Wisconsin, berkata dakwaan itu tidak akan menjejaskan pilihan sesiapa pun untuk calon. “Saya suka Ford saya, anda suka Chevy anda, tiada apa yang akan mengubahnya.”

Kempen Trump berkata ia mengumpul $4 juta dalam 24 jam selepas dakwaan – dan siapa tahu apa yang mungkin berlaku apabila dia menyerahkan dirinya kepada pendakwa raya New York pada hari Selasa – tetapi peninjau Wisconsin Charles Franklin, pengarah Marquette Law School Poll yang berpengaruh, berkata dia berpendapat mana-mana perhimpunan boleh membuktikan sementara. Penarafan Trump yang menyokong Republikan telah berlegar sekitar 70 peratus tidak kira apa pun, katanya. Malah prosiding pemecatan tidak memberi kesan.

DeSantis adalah ancaman kerana dia digemari oleh pengundi yang sama yang menyukai Trump, rancangan pengundiannya. “Dia bukan calon yang tidak pernah menjadi Trump, dia adalah ancaman dari dalam gabungan Trump,” Franklin memberitahu saya. Mungkin itulah sebabnya Trump mendapat 71 peratus penarafan yang menggalakkan pada tinjauan pendapat Marquette terkini, tetapi masih akan kalah jika digandingkan secara langsung dengan DeSantis: 52 peratus daripada Republikan memilih gabenor Florida dan hanya 46 peratus Trump apabila digandingkan secara langsung. Dalam pertarungan presiden, tinjauan yang sama mendapati, Biden dan Trump masing-masing akan mendapat 38 peratus undi dengan 20 peratus mahukan calon berbeza. Dalam pertandingan DeSantis vs Biden, DeSantis mendapat 42 peratus dan Biden 41 peratus.

Satu perkara yang dipersetujui oleh pemakan ikan Wisconsin ialah ini tidak akan membantu memulihkan perpecahan politik Amerika. “Trump benar-benar polarisasi negara,” kata Comiskey. “Saya tidak fikir kita akan sama lagi”.

resul agp

pengeluaran sydney hari ini

togel sidney

keluar hongkong malam ini

pengeluaŕan hk