site

Pengundi Montenegro menggulingkan presiden selepas 30 tahun berkuasa

Presiden lama Montenegro, Milo Đukanović, mengakui kekalahan pada hari Ahad kepada Jakov Milatović, seorang jurubank berusia 37 tahun yang berjanji untuk mempercepatkan rundingan penyertaan negara dengan Kesatuan Eropah.

Keputusan awal dalam pengundian akhir bagi ketua negara menunjukkan Đukanović, yang mula-mula berkuasa sebagai perdana menteri 32 tahun lalu, kalah dengan hanya 40 peratus undian kepada sekitar 60 untuk Milatović. Ahli politik muda Eropah Sekarang! Gerakan ditubuhkan hanya empat bulan lalu tetapi dengan cepat menimbulkan rasa tidak puas hati pengundi atas dakwaan rasuah dan tawanan negeri.

“Saya yakin bahawa bermula malam ini Montenegro adalah dalam erti kata penuh perkataan percuma,” kata Milatović pada hari Ahad. Đukanović mendoakan kejayaannya dan berkata dia akan menghormati keputusan rakyat negara Balkan, yang berpisah secara aman dari Serbia pada 2006.

Keluarnya Đukanović, seorang tokoh ikonik dalam politik Balkan, mewakili perubahan besar di Montenegro, negara terkecil di rantau ini dengan populasi hanya 620,000, di mana veteran berusia 61 tahun itu pernah menjadi presiden atau perdana menteri untuk hampir semua tiga dekad yang lalu. Parti Sosialisnya telah mengawal dengan kukuh sejak 1980-an.

Presiden Montenegro yang baru dipilih Jakov Milatović © AFP melalui Getty Images

Sebagai salah satu tindakan terakhirnya di pejabat Đukanović memanggil pilihan raya parlimen untuk 11 Jun, undian yang kini akan menentukan masa depan partinya juga, dengan kemunduran presiden mungkin menjadi pertanda perubahan yang lebih mendalam di Podgorica.

Miloš Damjanović, seorang penganalisis untuk perundingan BIRN di Belgrade, memberitahu Financial Times bahawa kekalahan besar presiden adalah “angin dalam layar parti-parti berpusat, pro-EU” dan “peluang untuk permulaan baru untuk Montenegro”.

Beliau menambah bahawa parti Sosialis mungkin akan dilemahkan dengan ketara dalam pilihan raya parlimen akan datang.

Milatović mendapat sokongan Gereja Ortodoks Serbia yang berpengaruh serta sokongan beberapa parti pro-Serbia. Presiden baharu itu memasuki politik peringkat tinggi dua tahun lalu apabila beliau dipilih sebagai menteri ekonomi pada kemuncak pandemik coronavirus dan reformasi gaji dan cukai yang direkayasa bersama.

Adnan Ćerimagić dari Inisiatif Kestabilan Eropah di Berlin berkata bahawa dengan kejayaan Milatović, Montenegro, yang menyertai Nato pada 2017 tetapi masih berunding dengan keahlian EUnya, kini menjadi “ujian kredibiliti terbesar EU”.

“Jika EU tidak dapat bergerak melangkaui perspektif kosong untuk Montenegro, negara penyertaan paling maju, rakan kongsi NATO yang boleh dipercayai, dengan penjajaran dasar luar negara sepenuhnya – bagaimana keadaannya dengan negara lain?”

Semasa Croatia menyertai blok itu pada 2013, negara-negara Balkan yang lain kekal dalam tahap proses yang berbeza untuk menyertai: Serbia dan Montenegro adalah satu-satunya negara yang sedang dalam rundingan penyertaan; Albania dan Macedonia Utara tepat pada permulaan rundingan; dan Kosovo serta Bosnia dan Herzegovina masih belum diberi status calon rasmi.

Ćerimagić berkata Brussels harus bersedia untuk menawarkan keahlian penuh Podgorica menjelang 2027, apabila kedua-dua tempoh belanjawan semasa EU dan tempoh kerajaan baharu tamat.

resukt sgp

pengluaran sdy

totobet data sydney

angka result hk

singapore totobet