site

Peningkatan jualan dan aktiviti perniagaan menunjukkan daya tahan ekonomi UK

Ekonomi UK mungkin lebih berdaya tahan daripada yang difikirkan dalam menghadapi kenaikan inflasi, kos pinjaman yang lebih tinggi dan kegawatan perbankan, menurut data yang dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan bahawa jualan runcit dan sentimen pengguna meningkat dan aktiviti perniagaan telah berkembang.

Jumlah jualan runcit, atau jumlah barangan yang dijual di kedai UK, meningkat 1.2 peratus pada Februari, selepas lonjakan 0.9 peratus pada bulan sebelumnya menurut Pejabat Statistik Kebangsaan. Penganalisis telah meramalkan kenaikan yang lebih kecil sebanyak 0.5 peratus. Ia adalah kali pertama sejak Ogos 2022 bahawa jualan meningkat ke tahap pra-pandemik.

Sementara itu, pemantau kesihatan sektor swasta yang diawasi rapi, indeks pengurus pembelian komposit UK kilat S&P Global, susut kepada 52.2 pada Mac daripada 53.1 pada bulan sebelumnya. Walaupun kejatuhan, ia masih melebihi paras 50, menandakan bahawa majoriti perniagaan telah melaporkan pengembangan.

Data tersebut mencadangkan beberapa daya tahan ekonomi dalam menghadapi pelbagai halangan. Pada hari Rabu angka rasmi menunjukkan bahawa inflasi UK secara tidak dijangka meningkat kepada 10.4 peratus pada bulan Februari, meningkat daripada 10.1 peratus pada bulan sebelumnya dan tidak jauh di bawah puncak Oktober 11.1 peratus.

Keesokan harinya, Bank of England menaikkan kadar faedah sebanyak suku mata peratusan kepada 4.25 peratus, menandakan kenaikan ke-11 bank pusat itu berturut-turut sejak Disember 2021.

Kegawatan perbankan global, dengan kejatuhan Silicon Valley Bank dan penggabungan tergesa-gesa Credit Suisse dan UBS, yang berkemungkinan menjadikan bank lebih berhati-hati tentang pemberian pinjaman, menambah cabaran.

Namun angka yang diterbitkan pada hari Jumaat adalah “konsisten dengan ekonomi yang berjalan dengan baik” dalam menghadapi cabaran tersebut, kata Gabriella Dickens, ahli ekonomi di Pantheon Macroeconomics.

Chris Williamson, ketua ekonomi di S&P Global Market Intelligence menganggarkan bahawa PMI konsisten dengan pengembangan 0.2 peratus ekonomi UK pada suku pertama – peningkatan daripada genangan tiga suku sebelumnya.

Gabenor Bank of England Andrew Bailey berkata dalam wawancara BBC pada hari Jumaat bahawa beliau menjangkakan Britain kini akan mengelak kemelesetan tahun ini. “Prospek bagi ekonomi dari segi pertumbuhan adalah lebih baik, jauh lebih baik,” katanya.

Bailey juga menggesa perniagaan untuk mengandaikan inflasi yang lebih rendah apabila menetapkan harga.

“Tetapi apa yang saya ingin katakan, sila, ialah apabila kita menetapkan harga dalam ekonomi dan orang ramai melihat ke hadapan, kita menjangkakan inflasi akan turun secara mendadak tahun ini. Dan saya hanya akan berkata, sila ingat itu,” katanya.

Komennya dibuat ketika kos perniagaan meningkat pada kadar paling perlahan sejak Mac 2021, menurut laporan PMI. Responden tinjauan adalah yang paling optimistik tentang prospek perniagaan mereka sejak Mac 2022, yang menurut Williamson menunjukkan “sentimen sedikit terjejas setakat ini oleh masalah sektor perbankan”.

Data berasingan oleh syarikat penyelidikan GfK menunjukkan bahawa keyakinan pengguna UK meningkat 2 mata daripada bulan sebelumnya kepada paras tertinggi satu tahun tolak 36 pada bulan Mac.

Bagaimanapun, jualan runcit masih turun 0.3 peratus dalam tempoh tiga bulan hingga Februari berbanding tiga bulan sebelumnya, berikutan penguncupan mendadak pada Disember.

Carta garisan Jumlah jualan dan nilai jualan, dilaraskan mengikut musim menunjukkan volum dan nilai jualan runcit berbeza apabila kemampuan menurun

“Gambaran yang lebih luas kekal lebih tenang, dengan jualan runcit menunjukkan pertumbuhan sebenar yang sedikit, terutamanya dalam tempoh 18 bulan lalu dengan kenaikan harga yang mencecah kuasa perbelanjaan pengguna,” kata pengarah perangkaan ekonomi ONS Darren Morgan.

Selain itu, jualan dirangsang oleh kedai serbaneka diskaun dan kedai makanan kerana tekanan kos sara hidup menyebabkan pengguna mengurangkan pengambilan makanan atau makan di luar, menurut ONS.

“Bulan-bulan mendatang mungkin masih menjadi perjuangan untuk peruncit,” amaran Ashley Webb, ahli ekonomi UK di Capital Economics. “Walaupun kejatuhan paling teruk dalam pendapatan isi rumah sebenar adalah pada masa lalu, seretan penuh pada aktiviti daripada kadar faedah yang lebih tinggi masih belum dirasai.”

t0gel singapura

pengeluaran sidny

toto sydney

result hk lengkap

pengeluaran singapura hari ini