site

Penjejak inflasi global: lihat perbandingan negara anda dengan kenaikan harga

Inflasi telah mula menunjukkan tanda-tanda reda daripada paras tertinggi berbilang dekad yang dicapai di banyak negara berikutan pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine.

Angka terkini bagi kebanyakan ekonomi terbesar dunia masih membimbangkan, dengan tekanan harga kekal tinggi ketika perang di Ukraine terus mengekalkan harga tenaga dan makanan dinaikkan. Tetapi di beberapa negara tekanan telah berkurangan dan harga borong tenaga dan makanan telah menurun. Pakar ekonomi dan pelabur juga menjangkakan tahap inflasi akan stabil dalam beberapa tahun akan datang.

Inflasi yang tinggi kekal berdasarkan geografi yang luas, walaupun ia lebih rendah di banyak bahagian Asia.

Bank pusat telah bertindak balas dengan beberapa siri kenaikan kadar faedah, walaupun kos pinjaman yang lebih tinggi boleh memburukkan lagi tekanan pada pendapatan sebenar.

Halaman ini menyediakan naratif visual yang sentiasa dikemas kini tentang inflasi harga pengguna di seluruh dunia.

Ia termasuk jangkaan pakar ekonomi untuk masa depan, yang masih menunjukkan unjuran inflasi 2023 disemak semula untuk banyak negara, walaupun ia telah stabil di tempat lain termasuk Jerman, menurut peramal terkemuka yang ditinjau oleh Consensus Economics.

Jangkaan pelabur tentang kedudukan inflasi lima tahun dari sekarang telah berhenti meningkat, mencerminkan pengetatan bank pusat yang lebih agresif dan prospek ekonomi yang semakin lemah.

Di sesetengah negara, terutamanya di Eropah, pakej fiskal kerajaan untuk mengimbangi kos tenaga yang lebih tinggi memberi kesan.

Kenaikan harga tenaga adalah pemacu utama inflasi di banyak negara, bahkan sebelum Rusia menyerang Ukraine. Data harian menunjukkan bagaimana tekanan telah meningkat di belakang konflik yang telah memaksa Eropah untuk mencari bekalan gas alternatif.

Bagaimanapun, harga borong kini telah berkurangan akibat permintaan global yang semakin lemah dan kemudahan simpanan gas Eropah dipenuhi hampir dengan kapasiti.

Kenaikan harga daripada harga borong kepada pengguna tidak serta-merta dan kos isi rumah dan perniagaan kekal meningkat di Eropah, di mana krisis tenaga telah menjadi lebih sengit kerana pergantungan yang lebih besar di rantau ini kepada gas Rusia.

Inflasi yang lebih tinggi juga telah merebak melangkaui tenaga kepada banyak barangan lain, dengan kenaikan harga makanan melanda pengguna termiskin khususnya.

Kenaikan harga mengehadkan perbelanjaan isi rumah untuk barangan dan perkhidmatan. Bagi mereka yang kurang berkemampuan, ini boleh menyebabkan orang ramai bergelut untuk mendapatkan keperluan asas seperti makanan dan tempat tinggal.

Data harian mengenai barangan ruji, seperti harga borong bahan sarapan pagi, memberikan petunjuk terkini tentang tekanan yang dihadapi oleh pengguna. Walaupun mereka telah berkurangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mereka kekal pada tahap yang tinggi.

Di negara membangun, kos borong bahan-bahan ini mempunyai kesan yang lebih besar ke atas harga makanan akhir; makanan juga menyumbang bahagian yang lebih besar daripada perbelanjaan isi rumah.

Satu lagi perkara yang membimbangkan ialah harga aset, terutamanya untuk rumah.

Ini melonjak di banyak negara semasa pandemik, dirangsang oleh dasar monetari yang sangat longgar, keinginan pekerja rumah untuk lebih banyak ruang dan skim sokongan pendapatan kerajaan. Walau bagaimanapun, kadar gadai janji yang lebih tinggi sudah membawa kepada kelembapan yang ketara dalam pertumbuhan harga rumah di banyak negara.

result keluaran singapura

keluaran sdy hari ini

keluaran togel sidney

angka keluaran hongkong malam ini

totobet singapure