site

Penulis blog pro-perang Rusia maut dalam letupan restoran St Petersburg

Salah seorang penulis blog perang pro-Kremlin paling berpengaruh di Rusia, Vladlen Tatarsky, terbunuh dalam satu letupan di sebuah restoran di St Petersburg pada Ahad.

Insiden itu berlaku kira-kira jam 6 petang waktu tempatan, di Tambak Universitetskaya yang terletak di tengah, menurut kementerian hal ehwal dalam negeri, yang mengesahkan kematian Tatarsky.

Gabenor St Petersburg Alexander Beglov berkata bahawa 25 orang telah cedera, dengan 19 daripada mereka dimasukkan ke hospital. Jawatankuasa penyiasat negara Rusia telah membuka kes jenayah “pembunuhan dengan kaedah berbahaya secara terbuka”.

Tatarsky, yang nama sebenarnya Maxim Fomin dan yang mempunyai lebih daripada 560,000 pelanggan saluran Telegramnya, bertemu penyokong dan pelanggan di restoran itu.

Menurut media tempatan Fontanka, seorang wanita yang tidak dikenali menyerahkan patung dirinya kepada Tatarsky, mungkin diisi dengan bahan letupan, yang meletup kira-kira lima minit kemudian. Saluran Ren-TV menyiarkan video yang menunjukkan Tatarsky mengeluarkan patung itu dari beg dan melihatnya, filem yang didakwa dirakam oleh pengguna media sosial secara langsung sebelum letupan.

Blogger Rusia Vladlen Tatarsky bercakap di hadapan unjuran imej dirinya sebelum letupan © AP

Tempat itu telah didakwa mempunyai kaitan dengan bos kumpulan upahan Wagner, Yevgeny Prigozhin.

Fontanka melaporkan bahawa Prigozhin telah memiliki dua kafe berbeza di lokasi yang sama dengan restoran tempat letupan berlaku. Bar yang terletak di sana kini menjadi tuan rumah kelab perbincangan pada hujung minggu yang dipanggil “Cyberfront Z” — Z sebagai simbol mereka yang menyokong pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Tatarsky adalah salah seorang “koresponden tentera” pro-Kremlin yang paling terkenal dan berasal dari Makiivka di wilayah Donetsk di timur Ukraine. Dia telah berjuang di pihak yang mengisytiharkan diri sebagai Republik Rakyat Donetsk serta untuk unit Republik Rakyat Luhansk.

Tahun lalu, popularitinya meningkat selepas videonya dari majlis di Kremlin meraikan pengilhakan wilayah yang diduduki Ukraine menjadi tular. Tatarsky ditunjukkan di dalamnya, berkata: “Kami akan mengalahkan semua orang. Kami akan membunuh semua orang. Kami akan merompak semua orang yang kami perlukan. Semuanya akan menjadi seperti yang kita suka.”

Kremlin masih belum bertindak balas terhadap insiden itu, tetapi propagandis Rusia yang lain telah meminta jawapan “Apa sekarang? Adakah kita akan lupa? Adakah kami akan memaafkan?” Ketua editor RT Margarita Simonyan menulis di saluran Telegramnya.

Mykhailo Podolyak, penasihat kanan presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, mengaitkan insiden itu dengan “perjuangan politik dalaman” Rusia. “Labah-labah makan antara satu sama lain dalam balang,” tulisnya dalam catatan Twitter.

Kematian Tatarsky berikutan pembunuhan pada Ogos tahun lalu Darya Dugina, anak perempuan seorang ideologi ultranasionalis terkemuka, dalam bom kereta berhampiran Moscow. Rusia menyalahkan serangan itu ke atas perkhidmatan rahsia Ukraine, yang menafikan penglibatan.

result sgp hari ini

pengeluaran sindy

togel.sidney

angka hasil hk

pengeluaran sgp 2022