site

Penunjuk perasaan yang lebih muda memperbesarkan perhimpunan Perancis menentang pembaharuan pencen

Pegawai Perancis menjangkakan tiga kali lebih ramai golongan muda menyertai tunjuk perasaan pada hari Selasa menentang rancangan tidak popular Presiden Emmanuel Macron untuk menaikkan umur persaraan, meningkatkan kepentingan polis ketika mereka cuba menghalang pengulangan adegan huru-hara yang merosakkan demonstrasi terakhir.

“Beberapa orang muda, yang pada mulanya tidak merasa terkesan dengan reformasi, telah menyertai gerakan itu. . . dan mereka akan keluar di jalanan pada awal pagi untuk menyekat sekolah mereka, kemudian lebih pada demonstrasi,” meramalkan penilaian risikan yang diperoleh radio Europe 1 dan disahkan oleh kementerian dalam negeri.

Sebagai tanda mobilisasi anak muda yang semakin meningkat, beberapa universiti dan sekolah menengah ditutup pada hari Selasa selepas “disekat” oleh aktivis pelajar. Sembilan kampus disekat di Paris, menurut kesatuan pelajar UNEF, dan sekurang-kurangnya 10 di bandar seperti Toulouse dan Nice. Di luar universiti Tolbiac di Paris, pelajar menimbun skuter elektrik dan tong sampah untuk menyekat pintu masuk dan melapik slogan menentang pembaharuan pencen di dinding.

Tindakan kerajaan Macron bulan ini untuk mencetuskan fasal 49.3 perlembagaan dan meluluskan draf undang-undang pencen tanpa undi parlimen telah memberi nafas baharu kepada gerakan protes yang telah dibina sejak Januari. Pada hari Selasa, mogok berterusan di loji penapisan petrol, sekolah rendah dan di kalangan pemungut sampah, manakala satu perlima penerbangan dibatalkan di lapangan terbang Paris Orly dan hanya di bawah separuh daripada kereta api berkelajuan tinggi domestik.

Pejalan kaki berjalan melepasi timbunan sampah di Paris awal bulan ini semasa mogok oleh pemungut tong sebagai protes terhadap pembaharuan pencen © Bertrand Guay/AFP/Getty Images

Macron telah menolak penarikan pembaharuan, yang menurutnya perlu untuk memastikan daya maju sistem pencen dalam populasi yang semakin tua, memandangkan ia bergantung kepada pekerja aktif untuk membiayai faedah pesara. Undang-undang yang memerlukan kelulusan mahkamah perlembagaan sebelum ia boleh digubal, akan meningkatkan umur persaraan daripada 62 kepada 64, dan memerlukan orang ramai bekerja selama 43 tahun (bukannya 41) untuk menerima pencen penuh.

Téo Soler, 23, pelajar sains sosial di universiti Paris Dauphine, yang dihalang pada hari Isnin, berkata penggunaan klausa 49.3 adalah “seperti kejutan elektrik” untuk pelajar. “Ia mempolitikkan ramai pelajar yang telah mengikuti situasi pencen lebih kurang dari jauh.”

Pelajar pada mulanya lebih bimbang dengan peningkatan kos sara hidup dan ketidakamanan pekerjaan, berbanding pencen, tetapi kemarahan terhadap isu-isu ini memuncak apabila reformasi itu diteruskan, manakala penangkapan berleluasa pada protes baru-baru ini semakin merangsang beberapa orang, menurut beberapa pemimpin kesatuan pelajar.

“Jika Macron berharap untuk menenangkan keadaan, dia benar-benar tidak akan melakukannya dengan cara yang betul,” kata Éléonore Schmitt, pelajar sains politik dan setiausaha kebangsaan untuk kesatuan L’Alternative.

Gelombang kemarahan orang ramai juga telah menyukarkan kesatuan sekerja, yang telah mengetuai beberapa siri demonstrasi yang sebahagian besarnya tenang yang menarik jutaan orang, untuk mengawal pergerakan itu. Aktivis yang lebih radikal, yang kerajaan sebut sebagai “kiri ultra” atau Blok Hitam untuk pakaian dan topeng mereka, hadir dalam jumlah yang lebih besar pada demonstrasi terakhir di seluruh negara pada hari Khamis. Mereka bertempur dengan polis dan membakar, membawa kepada 457 tangkapan.

Berpuluh-puluh pelajar menyekat pintu pagar di sebuah sekolah menengah di Paris minggu lalu
Berpuluh-puluh pelajar menyekat pintu pagar di sebuah sekolah menengah di ibu negara Perancis minggu lalu © Teresa Suarez/EPA/Shutterstock

Kerajaan telah mula bimbang bahawa barisan anak muda yang membengkak dalam demonstrasi, berpasangan dengan unsur radikal, meningkatkan risiko kecederaan atau kematian. Pada protes yang tidak berkaitan pada hari Sabtu ke atas takungan pertanian, dua aktivis cedera parah dalam pertempuran dengan polis dan kekal dalam keadaan kritikal di hospital.

Beberapa kumpulan Perancis dan organisasi antarabangsa seperti Amnesty International telah membunyikan penggera tentang taktik polis Perancis. Dunja Mijatović, pesuruhjaya Majlis Eropah untuk hak asasi manusia, pada hari Jumaat berkata keadaan sekitar protes menjadi “membimbangkan” dan memberi amaran bahawa polis tidak seharusnya menggunakan “kekerasan yang berlebihan” atau merampas hak orang ramai untuk membantah.

Para pegawai di Istana Élysée telah menghubungi kesatuan pekerja dalam usaha mencari jalan untuk meredakan krisis. Tetapi kerajaan tidak menerima cadangan mereka untuk meletakkan reformasi, termasuk peningkatan umur persaraan, “dijeda”, untuk membolehkan ketenangan kembali ke jalanan.

Pada hari Selasa Laurent Berger, ketua kesatuan CFDT sederhana, mencadangkan mewujudkan proses “pengantaraan” yang diketuai oleh pihak berkecuali. “Kita perlu mengambil masa satu atau dua bulan untuk meminta segelintir orang menjadi pengantara,” katanya di radio France Inter, dalam apa yang akan menjadi “isyarat untuk mengembalikan ketenangan”.

Jurucakap kerajaan Olivier Véran menolak idea itu, bagaimanapun. “Tidak ada keperluan untuk pengantaraan apabila kita boleh bercakap secara langsung,” katanya.

data sgp 2023 hari ini

totobet sdy

sdy hari ini togel

result pengeluaran hk

pengeluwaran sgp