site

Penyahgandingan AS-China menjejaskan inovasi, Bank Dunia memberi amaran

Bank Dunia telah memberi amaran bahawa penyahgandingan teknologi dan sekatan perdagangan yang berpunca daripada ketegangan AS-China menjejaskan penjanaan pengetahuan dan inovasi dalam kedua-dua kuasa besar, yang menimbulkan ancaman jangka panjang kepada pertumbuhan di seluruh Asia.

Bahagian yang semakin mendalam antara dua ekonomi terbesar dunia itu kini menimbulkan “cabaran paling segera” di Asia-Pasifik, menurut kemas kini ekonomi separuh tahunan bank itu untuk rantau itu yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

“Sekatan dua hala ke atas aliran teknologi dan kerjasama antara negara besar boleh mengurangkan ketersediaan pengetahuan global,” kata Bank Dunia, sambil menambah bahawa bukti empirikal menunjukkan “kesan buruk sekatan baru-baru ini” ke atas syarikat di China dan AS serta syarikat teratas mereka. rakan dagangan.

Amaran itu dibuat ketika hubungan AS-China merosot ke tahap terendah sejak negara-negara itu menormalkan hubungan diplomatik pada 1979.

Presiden China Xi Jinping telah menjadi semakin tegas terhadap Hong Kong dan Taiwan, serta di Laut China Selatan, dan telah menyokong Vladimir Putin walaupun Rusia menceroboh Ukraine.

Di AS, Joe Biden telah menerima pakai banyak dasar pendahulunya yang lebih hawkish terhadap China, termasuk tarif dan kawalan eksport menyeluruh yang bertujuan untuk memotong akses syarikat China kepada teknologi kritikal seperti semikonduktor.

Dalam tanda terbaru perpecahan yang semakin mendalam antara China dan barat, presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen pada hari Khamis menggesa EU membangunkan “alat pertahanan baharu” untuk perdagangan dalam teknologi sensitif seperti pengkomputeran kuantum dan kecerdasan buatan, sebagai sebahagian daripada ” menyah risiko” industri blok itu daripada cita-cita China.

Penemuan Bank Dunia, berdasarkan analisis trend paten di AS dan China, mendapati langkah pasca 2018 yang diambil oleh Beijing dan Washington telah merosakkan inovasi korporat di kedua-dua negara. Ini seterusnya mengancam untuk menjejaskan pertumbuhan ekonomi yang stabil selama beberapa dekad di rantau Asia-Pasifik, serta kerjasama dalam memerangi perubahan iklim, kata bank itu.

“Sebaik sahaja anda beralih daripada pasaran terbuka, bersepadu yang dikawal oleh peraturan perdagangan yang boleh diramal, kepada perlindungan, bahagian perdagangan [and] pilihan yang dipengaruhi politik, anda memperkenalkan ketidakpastian, yang tidak menguntungkan sesiapa pun,” kata Aaditya Mattoo, ketua ekonomi Bank Dunia untuk Asia Timur dan Pasifik.

Negara lain akan bergelut untuk mengeksploitasi skala ekonomi jika mereka terpaksa mematuhi piawaian teknologi bercanggah yang ditetapkan oleh kerajaan yang berbeza, tambah Mattoo.

Walaupun desakan untuk mempelbagaikan rantaian bekalan pembuatan dan teknologi dari China pada mulanya memberikan rangsangan kepada India dan negara-negara di Asia Tenggara, Bank Dunia memberi amaran bahawa masalah yang lebih mendalam sedang muncul.

“Pada hakikatnya . . . peluang baru telah dicipta. Anda melihat peningkatan dramatik dalam eksport Vietnam, terutamanya ke AS, dan juga peningkatan dramatik dalam eksport Indonesia, terutamanya ke China dengan logam,” kata Mattoo.

Tetapi peluang-peluang itu boleh dihakis oleh pemisahan lagi AS-China, yang mengganggu aliran perdagangan dan meningkatkan kos bagi syarikat dengan memaksa mereka untuk memisahkan rantaian bekalan mereka untuk mengelak daripada melanggar sekatan eksport. Ketidakpastian boleh menyebabkan kurang pelaburan.

Ini khususnya berlaku dengan menyediakan akses kepada teknologi hijau yang sedang muncul, kerana negara-negara membangun di Asia, yang kebanyakannya masih sangat bergantung pada bahan api fosil untuk pertumbuhan, melihat kepada peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui.

“Kita tidak perlu melakukan apa yang berlaku dengan vaksin,” kata Mattoo, merujuk kepada akses yang tidak sama rata kepada inokulasi Covid-19. “Kita perlu memastikan bahawa teknologi hijau ini menjadi barangan awam yang tulen.”

Bank Dunia mengunjurkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini sebanyak 5.1 peratus tahun ini, meningkat daripada 3.5 peratus tahun lalu dan mencerminkan peningkatan 0.5 mata peratusan daripada unjuran Oktober.

Bank itu juga berkata ia menjangkakan China akan mencapai sasaran pertumbuhan 5 peratusnya untuk 2023, meramalkan pengembangan 5.1 peratus apabila ekonomi pulih daripada dasar sifar-Covid Xi.

Tetapi pakarnya memberi amaran bahawa China boleh menghadapi peralihan struktur kepada pertumbuhan yang lebih perlahan jika gagal melaksanakan pembaharuan ekonomi untuk beralih daripada pergantungan pada eksport dan pelaburan kepada penggunaan.

Tidak termasuk China, pertumbuhan ekonomi rantau itu diunjurkan jatuh kepada 4.9 peratus pada 2023, daripada 5.8 peratus tahun lepas, kerana pertumbuhan global yang perlahan melanda ekonomi Asia yang bergantung kepada eksport, harga komoditi yang tinggi memakan penggunaan domestik dan pengetatan kewangan oleh penggubal dasar menghalang pelaburan .

keluaran hk malam ini

hasil pengeluaran sydney hari ini

totobet data sydney

hk yang keluar

sgp hari ini