site

Penyelesaian Sepanyol untuk kekurangan pencen: buat orang muda membayar

Sepanyol terus maju dengan pembaharuan pencen yang termasuk penyelesaian yang dipertikaikan selama bertahun-tahun janji mahal kepada pesara: membuat orang muda membayar lebih.

Ketika Perancis memberontak terhadap rancangan untuk menaikkan umur persaraan minimum daripada 62 kepada 64, ambang Sepanyol adalah 65 selama beberapa dekad, meninggalkannya mencari cara lain untuk menyokong sistem pencen yang berderit sambil bersikap adil kepada muda dan tua.

Setelah memansuhkan pembaharuan 2013 yang telah menjadi tidak boleh diterima dari segi politik kerana mengurangkan faedah pesara hari ini, kerajaan pimpinan Sosialis Sepanyol pada Khamis akan meminta penggubal undang-undang untuk meluluskan pakej baharu yang menuntut lebih banyak daripada generasi muda.

José Luis Escrivá, menteri pencen Sepanyol, berkata langkah itu akan beralih daripada “paradigma tradisional pembaharuan pencen”, menggambarkan usaha Perancis untuk meningkatkan umur persaraan sebagai pendekatan sekolah lama.

Mengguna pakai langkah-langkah yang dielakkan oleh Perancis, Sepanyol akan menarik wang baharu ke dalam periuk pencen daripada syarikat dan pekerja — terutamanya yang bergaji tertinggi — kemudian menggunakannya untuk mengurangkan ketidakadilan seperti impak punitif sumbangan terlepas ke atas wanita yang berhenti kerja untuk menjaga kanak-kanak .

“Kami telah mencipta langkah menjana hasil yang akan mengukuhkan sistem supaya kami boleh membiayai peningkatan perbelanjaan tambahan,” kata Escrivá kepada Financial Times.

Tetapi terdapat kontroversi mengenai satu sumber pendapatan yang dipanggil “mekanisme ekuiti antara generasi”. Walaupun namanya membayangkan pengagihan semula daripada orang yang lebih tua kepada orang yang lebih muda, sebenarnya ia melibatkan orang yang bekerja perlu menyumbang lebih banyak kepada sistem keselamatan sosial.

“Kebanyakan pakar berpendapat tajuk mekanisme ini adalah songsang. Ia adalah sebaliknya,” kata Rafael Domenech, seorang ahli ekonomi di bank BBVA yang menasihati reformasi 2013 yang dimansuhkan, yang diluluskan oleh kerajaan parti Rakyat (PP) konservatif.

Escrivá mempertikaikan perwatakan. Tetapi usaha Sepanyol menunjukkan dilema mustahil yang dihadapi oleh banyak negara Eropah: bagaimana mengimbangi pencen yang layak untuk pesara sedia ada, keadilan antara generasi untuk golongan muda, dan kemampanan kewangan.

Mencapai dua daripada matlamat ini cenderung untuk diurus. Mengamankan ketiga-tiga adalah sukar. Ciri-ciri tertentu Sepanyol menjadikan cabarannya lebih sukar, bermula dengan keperluan mendesak untuk mengurangkan beban hutang awamnya, yang bersamaan dengan 116 peratus daripada keluaran dalam negara kasar.

José Luis Escrivá, menteri pencen Sepanyol © Chema Moya/EPA

Satu lagi ialah negara itu tidak memupuk pasaran yang kompetitif untuk pencen swasta gaya 401k yang dilihat di AS atau pelan berasaskan majikan yang meluas. Ini bermakna kebergantungan warga tua kepada pencen negara — dengan pekerja aktif membiayai faedah pesara semasa — adalah lebih tinggi daripada di tempat lain.

Sebahagiannya atas sebab ini, faedah pesara sedia ada adalah agak besar. Saiz pencen mereka bersamaan dengan 80 peratus daripada pendapatan pra-persaraan bersih, mendahului Perancis 74 peratus dan purata 62 peratus dalam kelab negara OECD.

Suruhanjaya Eropah mendesak Sepanyol untuk bertindak. Ia telah menjadikan sistem pencen yang lebih adil dan sihat sebagai prasyarat untuk mengagihkan berbilion euro dana pemulihan EU. Suruhanjaya itu “menilai secara positif” perubahan pencen yang dibuat Sepanyol untuk pembayaran sebelumnya, tetapi masih belum menyemak pembaharuan terkini.

Minggu lalu Airef, badan pemantau fiskal bebas Sepanyol, mengeluarkan penghakimannya, berkata pembaharuan dalam pusingan itu tidak akan membayar untuk diri mereka sendiri dan akan meningkatkan defisit bajet Sepanyol sebanyak 1.1 mata peratusan daripada KDNK menjelang 2050.

Carta perbelanjaan awam untuk pencen sebagai % daripada KDNK yang menunjukkan bagaimana kerajaan Sepanyol mengatakan pembaharuan pencennya akan meningkatkan kewangan awam - bahagian KDNK menjelang 2070 adalah hampir 13% tanpa pembaharuan, sekitar 11.5% dengan pembaharuan

Tekanan demografi amat ketara. Hari ini di Sepanyol terdapat tiga orang umur bekerja untuk setiap pesara; menjelang 2050 nisbah pergantungan itu akan menjadi hanya 1.7 berbanding satu. Penurunan mendadak itu dijelaskan oleh jangka hayat Sepanyol sebanyak 83 — salah satu yang tertinggi di dunia — dan fakta ledakan bayinya datang lewat.

Walaupun perang saudaranya berakhir pada 1939, Sepanyol tidak mengalami lonjakan kehamilan yang menyusuli berakhirnya perang dunia kedua di tempat lain. Sebaliknya tahun-tahun pertama pemerintahan diktator tentera Francisco Franco ditandai dengan kelaparan, penindasan dan pengasingan antarabangsa. Kadar kelahiran tidak meningkat sehingga ekonomi mula berkembang pada akhir 1950-an. Baby boomer pertama Sepanyol baru mula bersara.

Mereka adalah kuasa yang tidak dapat dinafikan tetapi ahli politik telah memberikan pesara hari ini janji yang tidak boleh digerakkan, mengehadkan pilihan mereka untuk pembaharuan. Dalam surat kepada mereka tahun lepas, Escrivá menulis: “Walau apa pun keadaan, anda mesti yakin bahawa kuasa beli pencen anda sentiasa terjamin.”

Sentimen beliau mencerminkan konsensus mengenai reformasi 2013 di sebelah kiri politik. Untuk mengehadkan kos, mereka telah memperkenalkan mekanisme yang akan mengehadkan pembayaran pencen bulanan apabila sistem mengalami defisit dan mengurangkan faedah apabila jangka hayat purata meningkat.

Pembaharuan ini sepatutnya dikuatkuasakan pada 2019, tetapi tidak pernah berlaku. Sebaik sahaja pemotongan pencen sebenar 10 juta orang yang mengundi, pembaharuan menjadi tidak dapat diterima oleh kerajaan pimpinan Sosialis. Parlimen mengundi untuk membatalkannya pada 2021, walaupun PP menentang keputusan itu.

Itu menyebabkan pencen Sepanyol dikaitkan hanya dengan inflasi. Hasilnya mereka meningkat sebanyak 8.5 peratus pada bulan Januari, hasil yang lebih baik daripada kenaikan purata kira-kira 3 peratus kenaikan untuk pekerja bergaji. Purata bayaran kini €1,166 sebulan dan maksimum €4,495. “Ia bukan tentang menjadi pemurah. Ia mengenai memastikan pesara mempunyai kehidupan yang bermaruah,” kata Fernando Luján dari kesatuan UGT, yang menyokong pembaharuan terkini.

Lawan mereka ialah CEOE, lobi perniagaan terkemuka Sepanyol. Ia mengadu bukan sahaja tentang majikan perlu membuat lebih banyak caruman keselamatan sosial, salah satu kebimbangan utama Macron di Perancis. Tetapi kumpulan perniagaan itu juga menonjolkan perjanjian mentah untuk golongan muda — sudah menjadi mangsa utama pengangguran yang tinggi, gaji rendah dan pekerjaan tidak terjamin.

Rosa Santos, pengarah perhubungan buruh di CEOE, menyifatkan mekanisme ekuiti antara generasi sebagai cukai. Orang muda “perlu bekerja lebih tahun untuk menerima pencen yang sama seperti pesara semasa – dan itu dalam senario terbaik, yang diragui – telah menyumbang lebih banyak kepada sistem,” katanya.

Mengenepikan kritikan mengenai sumbangan, Escrivá berhujah bahawa pembaharuan menggalakkan ekuiti kerana “dari segi relatifnya pencen golongan muda akan bertambah baik berbanding orang yang lebih tua”. Kerajaan mengira bahawa pembaharuan itu akan menambah €5,300 kepada pencen seseorang yang berumur 60 tahun hari ini, tetapi memberi tambahan €20,000 kepada seorang berusia 25 tahun.

Selagi faedah pesara semasa tidak boleh disentuh, ia mungkin tawaran terbaik yang boleh diperolehi oleh golongan muda.

result dgp

keluaran sydney

sydney hari ini togel

pembukaan hongkong

pengeluaŕan hk