site

Penyokong tegar Trump melihat dakwaan sebagai laungan rali

Di sepanjang jambatan ke pusat peranginan Mar-a-Lago Donald Trump pada hari Sabtu, sekumpulan kecil penyokong berkumpul membela bekas presiden itu ketika dia bersedia untuk menghadapi tuduhan jenayah di Manhattan minggu depan.

Ada yang membawa bendera, ada yang membawa poster, satu membawa salib besar. Mereka bersorak ketika kereta yang lalu lalang membunyikan hon tanda persetujuan, dan mengejek selepas seorang menunjukkan gambar Trump di belakang bar.

Dirk Frazel, yang telah memandu lima jam menyusuri Pantai Atlantik Florida dari kampung halamannya di Saint Augustine untuk menawarkan hot dog percuma kepada kumpulan itu, menyelar “Demokrat” di belakang siasatan.

“Saya berpendapat bahawa dalam nafsu darah mereka, dalam kemarahan mereka yang huru-hara, mereka telah melakukan kesilapan yang membawa maut, dari segi menetapkan duluan untuk pendakwaan semua presiden dan anggota kerajaan yang lalu. Dan saya rasa ia membuka kotak Pandora,” katanya.

Dirk Frazel memandu selama lima jam untuk menunjukkan sokongannya kepada Donald Trump di Mar-a-Lago © James Politi/FT

Sejak menerima berita dakwaan, Trump kekal di dalam ladang mewahnya, meluahkan kemarahannya di media sosial dan menyerang “pemburuan ahli sihir” yang akan memaksanya terbang ke New York pada hari Isnin dan menghadapi perbicaraan pada hari Selasa.

Dakwaan yang dibawa oleh peguam daerah Alvin Bragg mungkin bukan satu-satunya: Trump menghadapi penyiasatan oleh pendakwa raya persekutuan berhubung peranannya dalam serangan 6 Januari ke atas Capitol AS dan salah mengendalikan dokumen sulit. Dia juga menghadapi siasatan di Georgia berhubung usahanya untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020.

Tetapi di kalangan penyokong tegar Trump dan penasihat terdekat, tidak ada rasa malu atau kritikan mengenai masalah undang-undangnya. Mereka bertegas dia akan menang di mahkamah dan pada pilihan raya kerana dia berhasrat untuk merebut pencalonan presiden Republikan pada 2024 dan memenangi semula jawatan presiden daripada Joe Biden.

“[Trump] mempunyai keupayaan luar biasa untuk kekal bermotivasi dan mengecas keras, apabila saya fikir orang biasa hanya akan meringkuk menjadi bola,” kata Jason Miller, penasihat kanan Trump, di Palm Beach pada hari Sabtu. “Terdapat tumpuan yang jelas dari penghujungnya tentang apa yang akan berlaku di sini. Dan itu untuk kembali ke Rumah Putih.”

Di kalangan Republikan di Palm Beach County, salah satu yang terbesar di Florida, adalah jelas bahawa Trump telah mengukuhkan kedudukan politiknya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, walaupun saingan utamanya dalam pemilihan presiden Republikan tahun depan dijangka ialah Ron DeSantis, gabenor Florida.

Penyokong mengibarkan bendera di atas bot untuk menunjukkan sokongan berhampiran Mar-a-Lago pada hari Sabtu. © Imej Getty

Menurut purata pengundian Realclearpolitics.com, Trump mendahului 45.7 peratus hingga 28.9 peratus berbanding DeSantis, walaupun tinjauan awal negeri menunjukkan gabenor Florida lebih berdaya saing. Sementara itu, Trump telah melancarkan usaha mengumpul dana secara besar-besaran di belakang pertuduhan dan ramai Republikan kongres telah menutup kedudukan di belakang bekas presiden itu.

“Selepas sandiwara ini berlaku di New York sokongan akan lebih besar daripada sebelumnya,” ramalan Larry Snowden, seorang eksekutif wayarles bersara yang mengetuai kumpulan peminat yang baru-baru ini dinamakan semula sebagai “Kelab 47” daripada “Kelab 45” dengan jangkaan Trump akan menjadi presiden ke-47 .

“Saya seorang pembela Donald Trump kerana saya faham bahawa apa yang mereka lakukan terhadapnya, mereka akan lakukan kepada orang seterusnya,” kata Sid Dinerstein, bekas pengerusi parti Republikan Palm Beach County.

“Satu-satunya Republikan yang tidak kecewa dengan ini ialah Liz Cheney Republikan dan mereka tidak penting,” tambahnya, merujuk kepada bekas ahli parlimen Wyoming dan pengkritik Trump yang menganggotai jawatankuasa kongres yang menyiasat serangan 6 Januari.

Kevin Wagner, seorang profesor sains politik di Florida Atlantic University, memberi amaran bahawa terlalu awal untuk mengukur kesan politik masalah undang-undang Trump, kerana “ini bukan penamat, ini adalah permulaan, termasuk apa yang dikatakan dalam dakwaan” .

“Bagi perlumbaan presiden ini adalah sangat awal dalam kitaran, terdapat banyak masa,” tambahnya.

Di antara ramai penganalisis politik AS, jangkaan ialah walaupun Trump bertahan dalam cabaran utama, masalah undang-undangnya boleh merosakkan secara mendalam dalam pilihan raya umum, kerana pengundi menolak dakwaan jenayahnya. Ia juga tidak jelas sama ada Trump akan dapat melancarkan kempen yang berkesan semasa perbicaraan.

Di tepi pantai West Palm Beach, terdapat sedikit simpati terhadap bekas presiden itu.

“Dia melakukannya untuk dirinya sendiri. . . dia mengeluarkan banyak perkauman. . . dia hanya badut,” kata Gloria Ramirez, seorang jururawat dari Saint Lucie County, utara Palm Beach, dan seorang Demokrat.

Dia berharap pertuduhan itu akan terbukti “benar dan sahih dan akan ada akibatnya”.

Suzanne Lissandro, yang bekerja dalam penerbitan, menambah: “Penyokongnya adalah penyokong tegar, dia mempunyai kumpulan itu. Tetapi saya tidak fikir kumpulan itu cukup besar untuk mendapatkan dia kembali. Terlalu banyak yang telah berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini”.

Di orbit Trump, bagaimanapun, ramai yang semakin yakin bahawa dia boleh mengatasi cabaran undang-undang. Dan mereka amat mengenepikan cabaran yang dikemukakan oleh DeSantis, yang belum melancarkan kempennya secara rasmi lagi, dan telah bergelut untuk menangkis serangan Trump yang semakin kejam dan peribadi.

Penyokong Trump percaya dakwaan itu telah membantu pihak Republikan mengelilingi bekas presiden itu © AFP melalui Getty Images

Tinjauan kempen Trump, John McLaughlin pada hari Sabtu mengeluarkan tinjauan yang dijalankan sejak dakwaan menunjukkan Trump mendahului 30 mata berbanding DeSantis, berbanding 12 mata pada Januari.

“Saya fikir DeSantis meletakkan dirinya di sana terlalu jauh sebelum dia mengatur tindakannya,” kata Miller. “Saya ragu bahawa DeSantis diketepikan daripada berlari. Tetapi saya fikir ini boleh diselesaikan sebelum ia bermula.”

Sesetengah Republikan tempatan juga tidak berpuas hati dengan respons DeSantis terhadap dakwaan itu.

Walaupun DeSantis menulis tweet yang mengkritik pertuduhan itu sebagai “bukan Amerika” dan “persenjatan” sistem keadilan, reaksi awalnya adalah merungut “sarkas buatan” atas siasatan itu dan mengatakan dia tidak tahu “apa yang perlu dilakukan untuk diam. wang kepada bintang lucah”.

Dinerstein berkata itu terlalu lemah dan peluang yang terlepas untuk mendapatkan kredibiliti bersama penyokong Trump.

“Sekiranya DeSantis memenangi pencalonan, kita semua perlu melihat berapa ramai orang Trump yang dipegangnya,” tambahnya.

“Ron DeSantis telah menjadi gabenor yang hebat untuk Florida [but] tidak masuk akal untuk dia berlari kali ini,” tambah Robert Kiger, seorang lagi Republikan dari daerah Palm Beach yang pernah berkhidmat sebagai bendahari kepada beberapa kempen politik.

“2028 adalah senario yang lebih munasabah,” katanya.

Tetapi mesej utama yang datang daripada Republikan di Palm Beach ialah Trump kekal sebagai calon yang berdaya maju, walaupun sistem undang-undang menutup dirinya.

“[He has] semua serangan ini dari semua arah yang berbeza ini. Dan dia nampaknya semakin kuat sejak kebelakangan ini,” kata Miller.

result singapur

minta pengeluaran sidney

totobet sydney

data pengeluaran hongkong malam ini

totobet singapure