site

Peralihan Itali daripada pertembungan gas Rusia dengan sasaran iklimnya

Usaha Itali untuk menghentikan gas Rusia dan menggantikannya dengan import Afrika utara telah meletakkan kerajaan Giorgia Meloni pada laluan bertembung dengan perjanjian iklim antarabangsanya.

Kerajaan minggu lalu menerbitkan dasarnya untuk menghentikan sokongan kewangan awam secara berperingkat untuk projek arang batu, minyak dan gas di luar negara, tetapi pakar perubahan iklim berkata peraturan baharu itu dipenuhi dengan kelemahan.

Ikrar sidang kemuncak iklim COP26 PBB pada 2021 komited lebih daripada 30 negara, termasuk Itali, Jerman, UK dan AS, untuk menamatkan semua pembiayaan awam baharu untuk projek bahan api fosil di luar negara menjelang akhir 2022.

Tetapi perang di Ukraine dan krisis tenaga selama berbulan-bulan tahun lepas telah membatalkan rancangan tersebut, dengan kerajaan EU dan Suruhanjaya Eropah melanjutkan rancangan pembiayaan untuk infrastruktur gas dan berebut-rebut untuk mendapatkan perjanjian dengan negara-negara di seluruh dunia dalam usaha untuk mengurangkan pergantungan benua kepada gas Rusia.

Jerman, yang bergantung pada gas Rusia sebelum perang lebih tinggi daripada Itali, masih belum menerbitkan dasar baharunya untuk pembiayaan bahan api fosil awam di luar negara. Orang yang biasa dengan rundingan itu tahun lepas telah menyatakan kebimbangan mengenai potensi kemunduran pada ikrar COP26nya.

Polisi Itali untuk agensi kredit eksportnya, Servizi Assicurativi del Commercio Estero (SACE), akan membenarkan sokongan berterusan penerokaan dan pengeluaran gas sehingga 2026, serta pengangkutan, penyimpanan dan penapisan minyak sehingga 2024 dan pengedaran minyak sehingga 2028.

Dasar pendanaan baharu Rom menggariskan pelbagai pengecualian untuk sokongan berterusan projek bahan api fosil melebihi tarikh akhir yang dinyatakan atas alasan keselamatan tenaga, termasuk projek yang dianggap “strategik untuk tenaga Itali dan keselamatan ekonomi”.

Sebelum pencerobohan Ukraine, Rusia menyediakan sekitar 40 peratus daripada jumlah penggunaan gas Itali, tetapi itu menurun kepada hanya 16 peratus tahun lepas. Import gas dari Algeria dan Azerbaijan telah meningkat.

Namun, pakar iklim telah menyatakan kekecewaan bahawa Rom mundur dalam komitmen antarabangsanya. Daripada berusaha untuk menggantikan gas Rusia dengan gas dari tempat lain, mereka berpendapat Itali boleh menggandakan tenaga boleh diperbaharui dan meningkatkan kecekapan tenaga untuk mengurangkan penggunaan.

“Ia sangat mengecewakan,” kata Luca Bergamaschi, pengasas bersama Ecco, sebuah badan pemikir perubahan iklim Itali. “Ia menetapkan preseden yang mengerikan untuk negara lain.”

Agensi kredit eksport Itali berkata ia tidak mempunyai komen melebihi apa yang tertulis dalam dasar itu.

Eni, syarikat tenaga milik negara Itali, pada Januari menandatangani perjanjian $8 bilion untuk ladang gas luar pesisir dengan Libya.

Awal bulan ini, Meloni melawat India untuk membincangkan tenaga, antara isu lain, dan bersetuju untuk “meneroka perkongsian” dalam bidang termasuk pengangkutan gas dan penyimpanan tenaga.

Apabila mengumumkan dasar pembiayaan tenaga baharunya, Itali berkata ia telah mempertimbangkan kedua-dua matlamat iklim dan krisis tenaga. Ia menyatakan bahawa negara itu “berpotensi memerlukan pelaburan lanjut . . . khususnya berhubung dengan gas”.

Keluaran dasar Itali bertepatan dengan amaran daripada saintis iklim terkemuka dunia dalam laporan PBB minggu lalu, yang mendapati bahawa pemanasan global “lebih mungkin daripada tidak” dalam jangka terdekat untuk mencapai kenaikan 1.5C, dan bahawa mencapai pelepasan sifar bersih akan memerlukan “pengurangan yang ketara” dalam penggunaan arang batu, minyak dan gas.

Kumpulan kempen bukan untung Oil Change International berkata kerajaan Meloni “telah mematahkan ikrar iklim utama untuk menamatkan pembiayaan awam bagi projek bahan api fosil antarabangsa, sebaliknya menghasilkan dasar terburuk di kalangan negara yang menandatangani komitmen 2021”.

Seorang yang rapat dengan inisiatif COP26 berkata dasar baharu Itali adalah “agak mengerikan . . . lebih teruk daripada tidak mempunyai polisi, kerana ia pada asasnya menyala hijau pelaburan bahan api fosil yang berterusan”. Negara itu “bersembunyi di sebalik keselamatan tenaga negara sebagai justifikasi . . .[but]ini adalah mengenai mengekalkan sokongan untuk kepentingan komersial”, tambah mereka.

Dalam ucapan di parlimen awal bulan ini, Meloni berkata kerajaannya tidak menafikan realiti perubahan iklim, tetapi percaya pada “pendekatan pragmatik” kepada peralihan hijau yang tidak akan menjejaskan ekonomi, atau menyebabkan kehilangan pekerjaan yang meluas.

Itali adalah antara negara Eropah yang dilanda kemarau teruk pada musim panas lalu, yang menjejaskan bukan sahaja hasil pertanian tetapi juga kapasiti penjanaan kuasa hidro negara itu.

Kekurangan air dan kemarau selanjutnya dijangka berikutan musim sejuk yang agak kering. Kerajaan Meloni juga sedang merangka rancangan untuk menangani krisis air jangka panjang.

Para saintis iklim jelas bahawa kejadian cuaca ekstrem akan menjadi lebih biasa dan teruk apabila dunia semakin panas melebihi 1.1C yang telah dialami sejak zaman pra-industri.

Sebagai tambahan kepada kemunduran pada matlamat iklim, Itali telah menolak beberapa komponen perjanjian hijau EU yang bercita-cita tinggi, termasuk dengan menentang larangan terancang terhadap penjualan enjin pembakaran dalam kereta, bersama Jerman, dan mengkritik rancangan untuk peningkatan kecekapan tenaga. dalam perumahan.

Bergamaschi dari Ecco juga berkata banyak pelaburan gas besar yang dirancang Itali mungkin terbukti tersasar, memandangkan unjuran EU untuk penurunan mendadak dalam permintaan gas Eropah pada tahun-tahun akan datang. “Kami tidak memerlukan pelaburan tersebut atas sebab keselamatan tenaga – kami mempunyai alternatif,” katanya.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result togel singapore hari ini

pengeluaran sindy

result sydney

totobet hongkong hari ini

toto bet singapura