site

Peralihan tenaga Colombia sepatutnya beransur-ansur, amaran ketua Ecopetrol

Kerajaan berhaluan kiri Colombia mesti membuat peralihan yang dirancang daripada bahan api fosil secara beransur-ansur jika ia mahu berfungsi, ketua eksekutif keluar syarikat minyak dan tenaga milik negara Ecopetrol telah memberi amaran.

“Tiada penggantian di mana anda boleh menukar suis untuk mematikan satu perkara dan menghidupkan satu lagi,” kata Felipe Bayón dalam temu bual dengan Financial Times. “Ia akan mengambil banyak masa, usaha dan wang untuk memastikan industri lain mengambil tempatnya.”

Minyak, gas dan perlombongan adalah penting kepada ekonomi Colombia, bersama-sama mewakili lebih separuh daripada eksport. Ecopetrol, setakat ini pengeluar minyak terbesar Colombia dan syarikat minyak keempat terbesar di Amerika Latin, mendakwa menyumbang 30 peratus daripada eksport — sumber penting mata wang asing yang memasuki negara itu pada masa Colombia menguruskan defisit akaun fiskal dan semasa. Pengeluaran tahun lepas purata 709,500 tong bersamaan minyak sehari (boepd), kata Ecopetrol.

Tetapi itu tidak menghalang Presiden Gustavo Petro, bekas ahli gerila yang memegang jawatan pada Ogos sebagai ketua kerajaan berhaluan kiri pertama negara itu, daripada mengejar matlamat alam sekitar yang bercita-cita tinggi.

Perundangan yang diluluskan pada bulan Disember termasuk cukai durian runtuh ke atas keuntungan dan pembatalan statut yang membenarkan syarikat minyak dan arang batu memotong bayaran royalti daripada bil cukai mereka. Menteri perlombongan Irene Vélez-Torres, seorang ahli akademik dan pencinta alam sekitar, telah berjanji untuk menghentikan projek penerokaan minyak baharu, sesuatu yang ditentang oleh kedua-dua industri dan menteri kewangan sederhana Petro.

Minggu lalu, kerajaan menyederhanakan sedikit pendiriannya, dengan kementerian kewangan, perdagangan dan perlombongan bersama-sama mengesahkan komitmen terhadap peralihan beransur-ansur yang akan mengambil kira kestabilan ekonomi Colombia yang lebih luas.

Sekiranya moratorium penerokaan minyak berlaku, ia akan menjejaskan Ecopetrol. Semasa pilihan raya Colombia Jun lalu — apabila Petro digemari untuk menang — harga saham Ecopetrol jatuh daripada $17.47 kepada $11.03. Ia telah berlegar pada tahap yang lebih rendah sejak itu, jatuh sekali-sekala di bawah $9, mencerminkan ketidakpastian tentang kesediaannya untuk mengubah retorik menjadi dasar.

“Satu-satunya cara untuk menghentikan krisis iklim adalah melalui penggunaan karbon dan petroleum sifar,” kata Petro pada Forum Ekonomi Dunia di Davos pada Januari. Beliau menyatakan pada jejak kempen tahun lepas bahawa syarikat itu mesti menjadi pengeluar tenaga bersih terbesar di Amerika Latin.

Walaupun Ecopetrol telah mula menyahkarbon — menjadi pengeluar nombor satu tenaga boleh diperbaharui di Colombia dan berjanji untuk mengurangkan pembakaran rutin menjelang 2030 selaras dengan inisiatif Bank Dunia — ia berlaku pada kadar yang lebih perlahan daripada yang dilihat presiden. Kerajaan telah mempromosikan tenaga suria dan angin, terutamanya di wilayah La Guajira dan Guaviare yang terpencil, walaupun projek sebegitu memerlukan usaha mengatasi halangan yang besar, tidak kurang daripadanya ialah mengatur dan meyakinkan pemilik tanah untuk menjual tanah di mana talian kuasa boleh berjalan sejauh ratusan kilometer ke bandar-bandar utama.

“Satu-satunya yang boleh berbuat demikian ialah kerajaan,” kata Bayón. “Tetapi tidak boleh ada peralihan tanpa penghantaran.”

Kerajaan Colombia memiliki 88.49 peratus Ecopetrol, dengan baki saham didagangkan di Colombia dan New York. Syarikat itu melaporkan rekod keuntungan bersih $6.9bn untuk 2022, dua kali ganda tahun sebelumnya.

Ecopetrol berkata pembelian 2021 daripada kerajaan bagi kepentingan mengawal Isa, syarikat penghantaran tenaga terbesar di Amerika Latin, mendorong peningkatan dalam keuntungan.

“Peralihan tradisional yang kami lihat syarikat ini lakukan adalah untuk menjadi penjana tenaga, bukan pengangkut,” kata Daniel Guardiola, pengarah eksekutif untuk penyelidikan ekuiti di BTG Pactual. “Ecopetrol mengambil jalan yang tidak ortodoks.”

Francisco Monaldi, pengarah Program Tenaga Amerika Latin di Institut Baker Rice University, berkata langkah untuk membeli Isa masuk akal dari perspektif politik, dan memberikan wang tunai kepada pentadbiran Colombia sebelum ini pada masa yang memerlukan, walaupun kurang daripada yang komersial. “Potensi untuk pertumbuhan dan mengekalkan keuntungan adalah terhad.”

Bayón, yang akan meninggalkan Ecopetrol pada akhir bulan selepas tujuh tahun di syarikat itu sebagai ketua pegawai operasi dan ketua eksekutif, berkata risiko campur tangan politik masih menjadi kebimbangan. Walaupun tidak ada undang-undang rasmi mengenai kebebasannya daripada kerajaan, Ecopetrol secara tradisinya dijalankan secara berjauhan. Kerajaan tidak menjawab permintaan untuk komen.

Pada bulan Oktober, presiden menggoncang lembaga pengarah syarikat, memasang majoriti orang yang dilantik, yang masih belum menamakan pengganti Bayón. Petro mendapat kecaman daripada ahli politik dan penganalisis pembangkang pada Januari selepas mengumumkan bahawa beliau akan mengambil alih pengawal selia utiliti negeri untuk memerangi kenaikan harga. Tindakan itu dicabar di mahkamah perlembagaan Colombia.

“Ecopetrol perlu dilindungi daripada tidak dijalankan sebagai latihan teknikal,” kata Bayón. “Ia telah dipolitikkan. Kemerdekaan perlu dihormati dan ia perlu dijalankan seperti perniagaan.”

reslt sgp

togel sydnèy hari ini

keluaran hk

totobet net singapura