site

Perancis dilanda lebih banyak mogok apabila kesatuan sekerja menentang pembaharuan pencen

Perancis telah terganggu oleh satu lagi pusingan mogok pada hari Khamis dalam bantahan terbaru terhadap pembaharuan pencen Presiden Emmanuel Macron apabila kesatuan pekerja mengekalkan tuntutan mereka supaya ia dibatalkan.

Beberapa perkhidmatan kereta api dan penerbangan dibatalkan, guru mengambil bahagian dalam pemergian dan pekerja membentuk piket di luar pelabuhan, kilang dan terminal di lapangan terbang Charles de Gaulle di Paris pada hari kesebelas mogok sejak kerajaan pada Januari mengumumkan rancangannya untuk menaikkan umur persaraan dari 62 hingga 64.

Penunjuk perasaan dari kesatuan CGT berhaluan keras membentangkan sepanduk di bahagian atas Arc de Triomphe di Paris berkata “Tidak kepada 64”. Berpuluh-puluh pekerja kereta api yang membawa suar dan sepanduk sementara menduduki lobi blok pejabat di bandar itu, di mana firma pelaburan BlackRock mempunyai premisnya.

Di tengah Paris, sekumpulan kecil penunjuk perasaan di pinggir demonstrasi yang diketuai oleh kesatuan sekerja melontar cat dan peluru ke arah polis, yang bertindak balas dengan gas pemedih mata dan memadamkan api di awning brasserie yang terkenal, La Rotonde, tempat Macron mengadakan pemilihannya pesta malam pada tahun 2017.

Protes berterusan sejak kerajaan bulan lalu memilih untuk memintas undi parlimen untuk meneruskan undang-undang yang tidak popular, tetapi terdapat tanda-tanda bahawa mereka kehilangan momentum.

Protes minggu lalu telah menarik kira-kira 740,000 orang turun ke jalan, turun daripada 1 juta minggu sebelumnya sebagai tanda bahawa mereka mungkin hilang semangat. Polis berkata mereka menjangkakan 800,000 akan mengambil bahagian pada Khamis.

“Saya tidak bimbang langsung tentang momentum. Kami akan terus mengisi bas kami [with protesters],” kata Claire Cazin, ahli kesatuan CGT di operator lapangan terbang Aéroports de Paris yang telah menyertai perarakan Paris.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa sektor, mogok telah mula berkurangan. Pengumpul sampah menamatkan hentian minggu lalu yang telah membawa kepada longgokan besar sampah yang tidak dikutip di jalan-jalan di Paris, walaupun mereka bersedia untuk menyambung semula minggu depan.

Perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi kurang terganggu pada Khamis berbanding beberapa minggu kebelakangan ini, manakala bilangan guru yang mogok menurun di bawah 8 peratus, berbanding lebih 20 peratus pada Mac.

Pemimpin kesatuan, yang bertemu dengan perdana menteri Elisabeth Borne pada hari Rabu untuk pertukaran ringkas dan tidak konklusif, telah mengulangi gesaan mereka agar Macron menghentikan reformasi atau menarik baliknya.

Ahli kesatuan berdemonstrasi pada hari Khamis. Polis berkata mereka menjangkakan 800,000 orang akan mengambil bahagian © Michel Euler/AP

“Macron mempunyai penyelesaian di tangannya,” Laurent Berger, ketua kesatuan CFDT sederhana memberitahu radio RTL pada hari Khamis. Beliau berkata cara reformasi pencen telah diteruskan dan tindak balas seterusnya telah menjelma menjadi “krisis demokrasi”.

Borne menyebut pertemuan itu sebagai langkah penting, “walaupun perselisihan pendapat kami atas usia tidak membenarkan kami mengadakan perbincangan yang mendalam”.

Macron, yang sedang dalam lawatan negara ke China, telah berusaha untuk menangkis demonstrasi dan telah berdiri teguh pada reformasi.

Tetapi lawan politik dan kesatuan mempunyai peluang untuk meningkatkan tekanan sementara Mahkamah Perlembagaan Perancis mengkaji semula undang-undang pencen. Ia dijangka memutuskan Jumaat depan mengenai kesesuaian kandungan dan cara kerajaan meneruskannya. Pembaharuan pencen telah ditambah kepada rang undang-undang bajet untuk mengehadkan bilangan hari ia boleh dibahaskan kepada 50 dan meluluskannya tanpa undi menggunakan fasal 49.3 perlembagaan.

Pihak berhaluan kiri juga telah meminta mahkamah untuk meluluskan permohonan untuk meletakkan reformasi pencen untuk referendum nasional, yang jika dibenarkan akan menjadi kemunduran untuk Macron.

Macron berhujah bahawa undang-undang itu perlu untuk memastikan sistem pencen kekal berdaya maju seiring dengan peningkatan usia penduduk. Pembaharuan itu akan meningkatkan umur minimum kepada 64 dan memerlukan orang bekerja selama 43 tahun untuk menerima pencen penuh, yang menurut kesatuan sekerja adalah terlalu keras terutama bagi mereka yang mempunyai pekerjaan yang menuntut secara fizikal.

Dari segi politik, protes pencen telah mula menguntungkan parti Rassemblement National pimpinan Marine Le Pen, beberapa tinjauan dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah menunjukkan.

Satu pada hari Rabu oleh tinjauan pendapat Elabe menunjukkan Le Pen akan memenangi undian terbanyak dalam pusingan pertama pilihan raya presiden, iaitu 31 peratus berbanding dengan markah 23 peratusnya dalam undian tahun lalu, dengan Macron mendapat 23 peratus, turun daripada 28 undiannya. peratus menunjukkan.

Pelaporan tambahan oleh Leila Abboud

result toto sgp

pemetuan sidney

totobet data sidney

hk prize keluar

data sgp