site

Perang China, Jepun dan Ukraine

Ketika Xi Jinping disambut dengan penuh kemegahan dan upacara di Moscow minggu lalu, Fumio Kishida berada 500 batu jauhnya di Kyiv.

Hakikat bahawa presiden China dan perdana menteri Jepun melakukan lawatan serentak dan bersaing ke ibu negara Rusia dan Ukraine menggariskan kepentingan global perang Ukraine. Jepun dan China adalah saingan sengit di Asia Timur. Kedua-dua negara memahami bahawa perjuangan mereka akan terjejas teruk oleh hasil konflik di Eropah.

Tinju bayangan antara China dan Jepun ke atas Ukraine ini adalah sebahagian daripada trend yang lebih luas. Persaingan strategik di rantau Euro-Atlantik dan Indo-Pasifik semakin bertindih antara satu sama lain. Apa yang muncul adalah sesuatu yang kelihatan lebih dan lebih seperti perjuangan geopolitik tunggal.

Lawatan Xi ke Moscow telah mengesahkan apa yang dikatakan oleh profesor Harvard Graham Allison sebagai “pakatan yang tidak diisytiharkan paling penting di dunia” — paksi Rusia-China yang merentasi daratan Eurasia. Moscow dan Beijing semakin menghampiri Iran dan turut menyokong “kebimbangan yang sah dan munasabah” Korea Utara dalam kenyataan bersama yang mereka keluarkan minggu lalu.

Berdekatan dengan pakatan Rusia-China adalah sekumpulan negara demokrasi yang bersekutu rapat dengan AS. Ini dipegang oleh NATO di kawasan Euro-Atlantik dan oleh sekutu perjanjian Amerika di Indo-Pasifik, dengan Jepun paling terkemuka di kalangan mereka.

Pentadbiran Biden menggalakkan mengetatkan hubungan antara sekutu Asia dan Eropah Amerika. Tahun lepas, Jepun, Korea Selatan, Australia dan New Zealand menghadiri sidang kemuncak NATO buat kali pertama. Pada pertemuan itu, NATO menceburi bidang baharu dengan secara jelas mengenal pasti China sebagai ancaman kepada “kepentingan, keselamatan dan nilai” perikatan itu. Empat negara Indo-Pasifik yang sama akan menghadiri sidang kemuncak NATO di Lithuania pada bulan Julai.

Semua ini telah diperhatikan dengan rasa tidak senang di Moscow dan Beijing. Kenyataan Rusia-Cina minggu lalu menyatakan “kebimbangan serius terhadap pengukuhan berterusan hubungan keselamatan tentera NATO dengan negara-negara Asia-Pasifik”. Ia juga secara jelas mengutuk Aukus, pakatan keselamatan baharu antara Australia, UK dan AS.

Kenyataan itu menyalahkan semua langkah ini atas “mentaliti perang dingin” Amerika. Tetapi kecenderungan Xi dan Putin untuk melihat AS sebagai ketua boneka di sebalik segala-galanya mungkin membutakan mereka terhadap cara tindakan mereka telah mencemaskan demokrasi Eropah dan Asia.

Tidak lama lagi akan ada lawatan oleh pemimpin Eropah ke Beijing untuk menguji di mana kedudukan China sebenarnya di Ukraine. Tetapi Xi tidak mungkin memberi presiden Perancis dan Suruhanjaya Eropah sesuatu yang lebih daripada kata-kata hangat.

Kerajaan Jepun melihat serangan Putin ke atas Ukraine sebagai bukti bahawa kuasa autoritarian sedang dalam perarakan. Mereka bimbang bahawa kemenangan Rusia di Ukraine boleh memberanikan China di rantau mereka. Seperti yang dikatakan Kishida dalam lawatan ke Britain Mei lalu: “Ukraine mungkin Asia timur esok.”

Awal tahun ini, Jepun mengumumkan peningkatan 26.3 peratus dalam perbelanjaan pertahanan. Lawatan Kishida ke Ukraine adalah satu langkah dramatik untuk Tokyo: kali pertama sejak 1945, seorang perdana menteri Jepun melawat zon perang.

Kemunculan dua blok global yang bersaing telah mencetuskan perbincangan yang tidak dapat dielakkan mengenai perang dingin baharu. Terdapat gema jelas konflik itu dengan pakatan Rusia-China sekali lagi menentang pakatan demokrasi yang diketuai AS — manakala sekumpulan besar negara tidak bersekutu, kini dilabelkan sebagai “selatan global”, berlegar-legar di luar.

Walau bagaimanapun, ini adalah persamaan sejarah yang lebih suram, yang saya dapati lebih menarik — dan itu adalah dengan peningkatan ketegangan antarabangsa pada tahun 1930-an dan 1940-an.

Kemudian, seperti sekarang, dua kuasa autoritarian – satu di Eropah dan satu di Asia – sangat tidak berpuas hati dengan susunan dunia yang mereka anggap dikuasai secara tidak adil oleh kuasa Anglo-Amerika. Pada tahun 1930-an, negara yang tidak berpuas hati ialah Jerman dan Jepun. Akhbar Asahi meringkaskan pandangan rasmi di Tokyo apabila ia mengadu, pada tahun 1941, bahawa AS dan UK mengenakan “sistem penguasaan dunia berdasarkan pandangan dunia Inggeris-Amerika”. Versi kontemporari aduan itu kini dibuat secara kerap di televisyen negara Rusia atau di Global Times China.

Dalam bukunya, Pilihan Takdir, ahli sejarah Ian Kershaw merekodkan bagaimana Imperial Jepun bertindak balas terhadap meletusnya perang di Eropah: “Ia adalah berikutan kejayaan tentera Hitler yang menakjubkan di Eropah barat, Jepun, yang berusaha untuk mengeksploitasi kelemahan negara-negara ini, mengambil keputusan yang menentukan untuk berkembang. ke Asia Tenggara.” Pilihan itu dengan cepat membawa Jepun ke dalam peperangan – bukan sahaja dengan Britain, Perancis dan Belanda – tetapi juga dengan AS.

Sekiranya Rusia pimpinan Putin juga mencatatkan “kejayaan tentera yang menakjubkan” dan mengambil Kyiv dalam tiga hari, Xi mungkin telah membuat kesimpulan yang sama tentang kelemahan kuasa barat di Asia dan memutuskan bahawa masanya sudah tiba untuk perubahan radikal.

Tetapi bahaya gelongsor ke dalam konflik global masih jauh dari berakhir. Tercetusnya perang di Eropah, digabungkan dengan peningkatan ketegangan di Asia timur – dan hubungan yang semakin meningkat antara kedua-dua teater ini – masih mempunyai gema yang berbeza pada tahun 1930-an. Semua pihak mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa, kali ini, persaingan yang dikaitkan di Eropah dan Asia tidak memuncak kepada tragedi global.

gideon.rachman@ft.com

result togel singapore

pengeluaran sd

keluaran sidney hari ini

info hk

keluaran hk hari ini tercepat