site

Peraturan pembersihan hijau EU yang lemah diserang oleh kumpulan pengguna

Peraturan yang diumumkan di Brussels bertujuan mencegah pencucian hijau telah diserang oleh kumpulan pengguna dan alam sekitar kerana dikurangkan sehingga tahap yang mereka “terlalu kabur” untuk memberi kesan.

Suruhanjaya Eropah telah berkata bahawa syarikat yang menggunakan tuntutan alam sekitar yang tidak berasas untuk memasarkan produk mereka boleh dikenakan penalti berjumlah sekurang-kurangnya 4 peratus daripada hasil atau pengecualian sehingga setahun daripada proses perolehan awam atau subsidi, di bawah peraturan baharu yang dicadangkan pada hari Rabu.

Tetapi lobi berat daripada badan industri bermakna garis panduan itu telah dilemahkan sehingga ke tahap semasa proses perundangan sehingga cadangan itu tidak lagi mempunyai peraturan yang cukup jelas untuk mengelakkan tuntutan yang mengelirukan, seperti syarikat mengatakan produk mereka hanya mesra alam atau “netral karbon” , kumpulan pemantauan dan kempen bebas berkata.

Salinan draf cadangan suruhanjaya itu, sebelum ini dilaporkan oleh Financial Times, menunjukkan bahawa ia akan menggunakan metodologi yang dikenali sebagai jejak alam sekitar produk untuk menilai tuntutan hijau tentang produk, tetapi ini telah dialih keluar daripada arahan akhir.

Sebaliknya suruhanjaya itu berkata ia akan membentangkan undang-undang pada masa hadapan “untuk melengkapkan keperluan pengesahan bagi jenis tuntutan tertentu”.

“[The commission] mendapat terlalu banyak penolakan sehingga mereka mengeluarkan semua yang konkrit, meninggalkan prinsip dan meninggalkan latar belakang untuk lebih banyak perkara yang akan datang,” kata Margaux Le Gallou, pengurus program di NGO Environmental Coalition on Standards. “Ia terlalu kabur dengan terlalu banyak yang tinggal untuk kemudian.”

Carbon Market Watch dan organisasi pengguna Eropah BEUC kedua-duanya berkata bahawa satu-satunya cara untuk menangani isu tuntutan “neutraliti karbon” yang tidak terbukti yang dibuat oleh syarikat terhadap produk mereka adalah dengan mengharamkannya sepenuhnya.

“Kami bimbang itu [this proposal] boleh menjadi bumerang dan mewujudkan kesahihan untuk dakwaan ini yang sama dengan pencucian hijau” kerana peraturan tidak cukup kuat untuk memastikan dakwaan itu benar, kata Gilles Dufrasne, peneraju pasaran karbon global di Carbon Market Watch.

Greenwashing telah meningkatkan agenda pembuat dasar global apabila syarikat semakin bertindak balas terhadap permintaan daripada pengguna untuk produk yang tidak akan merosakkan alam sekitar dengan memasarkannya sebagai “100 peratus vegan” atau “sifar pelepasan”.

Pihak berkuasa persaingan UK mengumumkan pada Januari bahawa ia akan menyiasat tuntutan hijau dalam produk isi rumah selepas mendapati 91 peratus daripada semua barangan pencuci pinggan dan 100 peratus produk tandas dipasarkan sebagai hijau atau mesra alam.

Virginijus Sinkevičius, pesuruhjaya alam sekitar EU, berkata peraturan tuntutan hijau EU, yang perlu dipersetujui oleh parlimen Eropah dan 27 negara anggota, berjumlah larangan de facto kerana syarikat yang ingin menggunakan eko-label perlu mematuhi peraturan atau tidak akan dapat menggunakannya sama sekali.

“Awak pada dasarnya tidak dibenarkan . . . untuk menggunakan [an eco-label] melainkan ia diluluskan secara saintifik dan logik dan telus,” katanya.

Sinkevičius memberikan contoh dakwaan fesyen dan syarikat penerbangan yang cenderung “tidak jelas dan samar-samar serta mengelirukan pengguna”.

Arahan itu juga menyediakan carve-out untuk sektor seperti perkhidmatan kewangan dan beberapa makanan, yang boleh dikawal oleh peraturan EU yang lain.

Syarikat penerbangan untuk Eropah, badan pelobi industri, berkata ia menyokong “prinsip menyediakan pengguna dengan maklumat yang boleh dipercayai tentang kecekapan dan jejak alam sekitar penerbangan mereka”.

EuroCommerce, yang mewakili peruncit, berkata industri sedang mengusahakan rangkaian produk yang lebih mampan tetapi “peraturan yang jelas diperlukan yang membolehkan komunikasi dengan pengguna, mengelak daripada mengenakan halangan yang tidak diingini dan memudahkan usaha untuk menawarkan pengguna produk dan perkhidmatan yang mereka perlukan”.

Cadangan EU dibuat di tengah-tengah penolakan yang lebih meluas terhadap undang-undang alam sekitar birokrasi Brussels dari negara-negara seperti Jerman dan Itali yang ingin melindungi industri mereka dan berjaga-jaga daripada mengenakan terlalu banyak kerenah terhadap perniagaan.

Merujuk kepada peraturan baru-baru ini untuk menjadikan bangunan lebih cekap tenaga dan mengharamkan enjin pembakaran di blok itu, perdana menteri Itali Giorgia Meloni berkata minggu lalu bahawa matlamat kerajaannya “adalah untuk menyampaikan bumi yang lebih bersih kepada generasi akan datang, tetapi tanpa merosakkan sistem pengeluaran kami dan mencipta pengangguran”.

Laporan tambahan oleh Amy Kazmin di Rom

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

sg totobet

hasil pengeluaran sydney

hk malam ini keluar berapa

www.togelbet.net singapore