site

Perbendaharaan UK untuk menyediakan pembiayaan tambahan untuk perjanjian gaji NHS

Jeremy Hunt, canselor UK, akan mengepam lebih banyak wang ke NHS untuk membiayai perjanjian gaji baharu untuk pekerja kesihatan, dalam satu langkah mengejut yang dibuat walaupun sebelum ini Perbendaharaan memberi tumpuan kepada penjimatan kecekapan untuk membiayai tawaran itu.

Steve Barclay, setiausaha kesihatan, berkata pada hari Selasa bahawa perjanjian gaji akan dibiayai sepenuhnya. “Saya mahu jelas – tidak akan ada kesan kepada perkhidmatan barisan hadapan atau kualiti penjagaan akibat daripada tawaran ini,” katanya.

Peralihan kedudukan kerajaan mungkin menjejaskan bukan sahaja mogok di NHS tetapi tindakan industri oleh pekerja sektor awam yang lain.

Perbendaharaan mengesahkan jabatan kesihatan akan menerima lebih banyak wang dan juga akan mengutamakan semula perbelanjaan. Bagaimanapun, sekutu Hunt menolak dakwaan oleh beberapa orang dalam kesihatan bahawa tambahan £3bn telah dipersetujui.

Jururawat, krew ambulans, ahli fisioterapi dan kakitangan NHS bukan perubatan lain mula mengundi dalam undi kesatuan sekerja mengenai tawaran gaji kerajaan, yang dibuat bulan lepas.

Barclay bertekad untuk menyelesaikan mogok NHS dan berharap untuk meyakinkan kakitangan bahawa mereka boleh mengesahkan perjanjian gaji – meliputi tahun kewangan ini dan 2023-24 – tanpa mengalami pemotongan di tempat lain.

Talian Perbendaharaan yang lebih lembut dengan gaji NHS akan dilihat sebagai tanda ia mungkin bersedia untuk melonggarkan tali dompet untuk membantu menyelesaikan pertikaian gaji lain, terutamanya dengan guru.

Kesatuan Pendidikan Kebangsaan telah meminta guru menolak tawaran gaji baharu, menuntut agar ia dibiayai daripada wang Perbendaharaan tambahan, dan bukannya daripada belanjawan sekolah sedia ada.

Orang dalam Perbendaharaan telah menegaskan selama berminggu-minggu bahawa penyelesaian gaji awam baharu harus dibiayai daripada belanjawan jabatan sedia ada. Tiada wang baharu diperuntukkan dalam Belanjawan bulan lepas.

Pada hari Selasa, mereka berkata pembiayaan tambahan untuk NHS tidak akan datang daripada cukai atau peminjaman yang lebih tinggi, tetapi dengan mengutamakan semula perbelanjaan dalam “sampul surat” sedia ada untuk perbelanjaan kerajaan keseluruhan.

Tawaran gaji NHS terdiri daripada dua bayaran sekali sahaja untuk tahun kewangan semasa 2022-23, bernilai sehingga £3,789 bergantung pada jalur gaji, serta 5 peratus kenaikan gaji disatukan untuk 2023-24.

Barclay berkata pada hari Selasa: “Saya sedang bekerjasama dengan Perbendaharaan untuk memastikan jabatan saya mempunyai wang yang diperlukan untuk membiayai sepenuhnya tawaran gaji ini, yang akan termasuk pembiayaan tambahan dan mengutamakan semula belanjawan sedia ada.

“Ini adalah tambahan kepada pembiayaan sedia ada yang telah kami sediakan untuk kenaikan gaji sehingga 3.5 peratus pada 2023-24.”

Kolej Kejururawatan Diraja mula mengundi ahlinya pada hari Selasa sama ada untuk menerima tawaran gaji yang disemak kerajaan, yang berikutan enam hari mogok sejak pertengahan Disember.

Matthew Taylor, ketua eksekutif Konfederasi NHS yang mewakili organisasi kesihatan di seluruh England, mengalu-alukan “jaminan . . . bahawa kerja sedang dijalankan dengan Perbendaharaan untuk membiayai sepenuhnya tawaran gaji”.

totobet sgp pengeluaran

pengeluaran sdney

totobagus sydney

info keluaran hk

tabel sgp