site

Percubaan kredit cukai Itali meletakkan kerajaan Meloni dalam keadaan terikat

Skim kredit cukai era pandemik Itali untuk pengubahsuaian rumah telah menimbulkan kekacauan politik dan fiskal untuk kerajaan Giorgia Meloni, dengan pemilik syarikat pembinaan turun ke jalan untuk membantah masalah mudah tunai yang teruk.

Program “Superbonus” yang kontroversi, yang diperkenalkan oleh kerajaan pimpinan Gerakan Lima Bintang populis pada 2020, menggalakkan pemilik hartanah untuk meningkatkan kecekapan tenaga rumah mereka dengan kredit cukai boleh pindah untuk menampung kos kerja.

Tetapi selepas mendorong ledakan pembaikan rumah, skim itu diperketatkan oleh kerajaan berturut-turut di tengah-tengah kebimbangan mengenai penipuan dan kos yang semakin meningkat kepada perbendaharaan awam. Sekatan itu menyebabkan beribu-ribu perniagaan pembinaan kecil dengan kredit cukai beku €20 bilion tersekat pada buku mereka.

Minggu ini, pemilik perniagaan yang duduk di atas timbunan kredit cukai yang tidak diingini berarak di Rom dan Genoa untuk menyatakan kekecewaan mereka terhadap kegagalan kerajaan Meloni untuk mencari penyelesaian segera bagi masalah mereka.

“Ia adalah kecemasan,” kata Angelica Donati, presiden sayap belia Persatuan Pembina Kebangsaan Itali. “Kita perlu menyelamatkan syarikat yang secara sah mempercayai langkah ini. . . dan kini berisiko gagal kerana mereka mempunyai semua kredit ini dalam laci fiskal mereka yang tidak dapat mereka hapuskan.”

Persatuan pembina menganggarkan bahawa sehingga 32,000 syarikat pembinaan kecil berisiko bangkrut melainkan kerajaan menepati ikrar untuk membantu mereka memunggah kredit cukai terkumpul mereka.

“Kami telah terperangkap selama setahun,” kata Antonio Pagliuca, yang mempunyai €1.7 juta kredit cukai beku pada buku syarikatnya dan masalah modal kerja. “Banyak syarikat menghadapi kesukaran: mereka yang mendedikasikan diri mereka untuk projek Superbonus berada dalam kesempitan.”

Apabila dilancarkan, Superbonus memberikan kredit cukai pemilik hartanah bernilai 110 peratus daripada kos pembaikan rumah berkaitan tenaga seperti memasang penebat atau tingkap berlapis dua dan menggantikan dandang yang sudah tua. Kredit boleh pindah ini sering digunakan untuk membayar kontraktor, yang seterusnya menggunakannya untuk membayar bekalan atau menjualnya kepada institusi kewangan.

Skim itu membantu memacu pemulihan ekonomi Itali daripada kejutan Covid. Selepas jatuh 6.2 peratus pada 2020, pelaburan pembinaan meningkat 20 peratus pada 2021 dan 12 peratus pada 2022, apabila pemilik hartanah merebut peluang untuk penambahbaikan yang mahal dengan perbelanjaan awam.

Hanya 2,800 bangunan setahun menjalani pengubahsuaian sedemikian sebelum Superbonus, tetapi selepas itu lebih 360,000 rumah telah dinaik taraf.

“Kami mempunyai banyak permintaan daripada rakyat yang tanpa langkah ini tidak akan pernah terfikir untuk mengubah suai rumah mereka,” kata Emanuela Contessa, pemilik bersama CEA Construction. Pendapatan syarikatnya melonjak sehingga €3.7juta pada 2021, berbanding €2.5juta pada 2019.

Tetapi pasaran untuk kredit cukai – disamakan oleh beberapa ahli ekonomi kepada mata wang selari yang tersembunyi – rosak tahun lepas apabila kerajaan Mario Draghi mengehadkan berapa kali kredit boleh didagangkan.

Pekerja binaan Olytecma Italia bekerja pada perancah di tapak bangunan kediaman di Rom, Itali
Pekerja pembinaan Olytecma Italia bekerja pada perancah di tapak bangunan kediaman di Rom © Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Kerajaan Meloni bulan lalu mengenakan sekatan yang lebih ketat, menurunkan kadar kredit cukai kepada 90 peratus dan mengisytiharkan kredit cukai yang baru dijana tidak boleh dipindah milik.

“Superbonus diilhamkan dengan niat yang boleh diterima tetapi ia ditulis dengan teruk dan dikuatkuasakan dengan teruk sehingga menjana masalah besar yang kita warisi hari ini,” kata Meloni dalam video media sosial, selepas perubahan itu.

“Orang yang mencipta skim itu berkempen berkata, terima kasih kepadanya anda mengubah suai rumah anda secara percuma. . . Tetapi apa yang kerajaan lakukan tidak pernah percuma: wang yang dibelanjakan adalah wang pembayar cukai. . . ia menjejaskan kewangan negeri,” katanya.

Walaupun kementerian kewangan menggelar sekatan baharu sebagai “perkuisit yang sangat diperlukan untuk perlindungan kewangan awam untuk 2023”, ia berjanji untuk menangani “masalah kecairan kewangan yang serius” syarikat yang mempunyai kredit beku dari masa lalu.

“Isu paling penting sekarang ialah bagaimana untuk membiarkan syarikat bertahan – bukan untuk mengaut keuntungan – tetapi bertahan,” kata ahli ekonomi Pierluigi Testa, presiden Trinità dei Monti, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Rom.

Malah sebelum krisis kecairan, pakar perubahan iklim telah mengadu bahawa keuntungan kecekapan tenaga yang agak sederhana yang diperlukan oleh skim itu tidak sepadan dengan perbelanjaan awam yang besar.

“Kami telah membuang banyak wang pada sektor pembinaan tetapi pelepasan kekal pada tahap yang sama,” kata Luca Bergamaschi, pengasas bersama ECCO, sebuah badan pemikir iklim Itali. “Ia menggunakan banyak wang awam untuk teknologi yang tidak cekap – dan kebanyakan wang itu pergi kepada orang kaya.”

Pihak berkuasa menganggarkan Superbonus setakat ini menelan belanja kira-kira €110 bilion, atau kira-kira 6 peratus daripada keluaran dalam negara kasar. Itali baru-baru ini menaikkan anggaran defisit belanjawannya untuk tiga tahun lepas — selepas EU memerlukannya mengambil kira kredit cukai apabila ia dijana, dan bukannya apabila digunakan.

Tetapi ahli ekonomi memberi amaran bahawa rang undang-undang Superbonus terakhir boleh meningkat apabila syarikat melengkapkan akaun untuk 2022, dan kerja-kerja diteruskan, walaupun pada skala yang lebih terhad, pada 2023. “Mereka tidak tahu magnitud sebenar fenomena itu,” kata Testa.

Syarikat telah ditinggalkan dengan warisan pahit. Selepas rangsangan awal, Contessa bergelut dengan kredit cukai €1juta pada bukunya, kejatuhan permintaan untuk pembaikan rumah dan pembekal yang gelisah yang memerlukan bahan binaan dibayar di muka.

Walaupun dia telah menerima tawaran tentatif untuk membeli kredit cukainya pada diskaun 20 hingga 30 peratus, dia berhati-hati untuk menerima kerugian tersebut. “Selama hampir dua tahun kami menjalankan kerja, membeli bahan, membayar pekerja, tetapi kami belum mendapat gaji,” katanya.

Pagliuca berkata kesusahan sektor itu dapat dilihat dalam kerja-kerja yang digantung di seluruh wilayah asalnya di Caserta. Syarikatnya sendiri, yang menyaksikan pendapatannya melonjak daripada €3juta kepada €6juta antara 2019 dan 2021, berharap untuk menumpukan semula kerja-kerja awam tempatan, seperti yang dilakukan sebelum program Superbonus.

Tetapi dia menjangkakan banyak firma kecil akan ditutup dalam beberapa bulan akan datang, meninggalkan legasi kerja yang belum selesai, pelanggan yang tidak berpuas hati dan bil yang tidak dibayar. “Mereka tidak lagi boleh meneruskan,” kata Pagliuca. “Yang tidak masuk akal ialah kerajaan Itali yang meletakkan syarikat dalam masalah. . . Ia mengerikan.”

Laporan tambahan oleh Giuliana Ricozzi di Rom

keluaran singapura

pengeluaran sydney sekarang

togel. sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

result hk