site

Perdana Menteri China memberi amaran terhadap konflik di Asia di tengah-tengah ketegangan AS

Perdana Menteri China Li Qiang telah memberi amaran supaya tidak membenarkan “kekacauan dan konflik” meletus di Asia dan menjejaskan kemakmuran rantau itu di tengah-tengah ketegangan yang memuncak dengan Washington.

Bercakap pada persidangan pemimpin politik dan perniagaan global, pegawai kedua tertinggi China itu berikrar bahawa Beijing akan terus melakukan pembaharuan dan terbuka ketika ia berusaha memulihkan ekonomi yang dilanda kawalan ketat Covid-19.

“Untuk mencapai kejayaan yang lebih besar di Asia, huru-hara dan konflik tidak boleh berlaku di Asia, jika tidak masa depan akan hilang,” kata Li kepada Forum Boao untuk Asia, salah satu persidangan antarabangsa tahunan terbesar China.

Komen Li berikutan amaran daripada Beijing pada hari Rabu bahawa ia akan bertindak balas jika presiden Taiwan Tsai Ing-wen bertemu Speaker Dewan Rakyat AS Kevin McCarthy semasa lawatan ke California akan datang.

Walaupun Li tidak merujuk secara khusus kepada Taiwan, China dan AS semakin bertelagah mengenai isu-isu yang terdiri daripada hubungan rapat Washington ke Taipei kepada usaha Amerika untuk mengawal akses China kepada teknologi semikonduktor termaju.

“Keamanan adalah prasyarat untuk pembangunan dan kejayaan ketara yang dicapai oleh negara-negara Asia dalam beberapa dekad yang lalu,” kata Li kepada forum itu, yang dihadiri oleh perdana menteri Sepanyol Pedro Sánchez, perdana menteri Singapura Lee Hsien Loong, perdana menteri Malaysia Anwar Ibrahim dan Pengarah urusan IMF Kristalina Georgieva.

Walaupun kebanyakan penceramah di forum itu dengan teliti mengelak daripada menyebut tentang perang di Ukraine, Sánchez dan Lee mengutuk pencerobohan Rusia secara terus-menerus pada hari Khamis. Pemimpin Sepanyol itu menyifatkan konflik itu sebagai “pencerobohan kejam dan haram Rusia . . . yang menyebabkan krisis kemanusiaan yang besar, ketidakamanan makanan dan inflasi”.

Sepanyol bersedia untuk mengambil alih jawatan presiden bergulir EU pada bulan Julai, dan Sánchez dijangka membincangkan perang semasa lawatannya ke China. Beliau dijadual bertemu presiden China Xi Jinping pada hari Jumaat.

Kerajaan Eropah mahu Xi menggunakan pengaruhnya dengan presiden Rusia Vladimir Putin untuk membantu menamatkan perang, tetapi terdapat kecurigaan mendalam di barat mengenai hubungan rapat Beijing dengan Moscow.

Xi tidak menghubungi presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy sejak pencerobohan besar-besaran Rusia tetapi telah mengekalkan hubungan tetap dengan Putin dan bertemu rakan sejawatannya dari Rusia untuk perbincangan di Moscow minggu lalu.

Beijing, yang telah berusaha untuk menggambarkan dirinya sebagai pelakon yang tidak bersekutu, menerbitkan kertas kedudukan mengenai konflik bulan lalu yang tidak mengutuk pencerobohan itu. Media negara kerap membicarakan propaganda Rusia, merujuk konflik itu sebagai “krisis” dan bukannya perang.

Lee dari Singapura pada Khamis berkata Moscow telah melanggar piagam PBB dan undang-undang antarabangsa, sambil menyeru agar Asia terus terbuka untuk berdagang dengan barat.

Li dari China juga berkata Beijing akan terus meluaskan akses pasaran kepada perniagaan, yang sebahagian besarnya terputus selama tiga tahun oleh sekatan wabak, dan “mencegah dan meresap risiko utama secara berkesan, terutamanya berkaitan sektor kewangan”.

Sejak menjadi perdana menteri dan ketua kabinet China bulan ini, Li telah berusaha untuk mempromosikan wajah yang lebih mesra perniagaan kepada dunia.

“Beijing memperhebat serangan pesonanya apabila kabinet baharu mula memegang jawatan pada Mac,” tulis Morgan Stanley dalam laporan baru-baru ini. Ia berkata Beijing telah “membuang buku permainan lamanya untuk membuka, dibuktikan dengan tindakan yang mengumumkan kembalinya China – untuk perniagaan”.

hasil result singapore

pengluaran sdy

pengeluaran sidney hari ini

hk malam ini keluar berapa

totobet sgp