site

Pereka fesyen Heidi Middleton’s Brisbane

Saya rasa orang pernah melihat Brisbane sebagai sebuah bandar desa yang besar, dan mereka sering memintasnya dalam perjalanan ke utara. Tetapi sejak beberapa tahun lalu ia menjadi tempat rujukan di Australia untuk pengalaman restoran, runcit dan galeri yang menakjubkan. Brisbane secara diam-diam telah memasuki lorong dalam. Saya dibesarkan di pinggir bandar separa luar bandar Brisbane di Brookfield pada tahun 70-an dan 80-an. Saya akan menunggang kuda saya ke sekolah dan sangat bertuah kerana mempunyai kebebasan ruang, alam semula jadi dan udara segar.

Saya berpindah ke London pada usia 25 tahun, di mana saya bekerja dalam pengiklanan pada siang hari dan membuat pakaian pada hujung minggu, pada hari-hari awal Sass & Bide, jenama yang saya diasaskan dengan kawan baik saya Sarah-Jane Clarke. Walaupun menghabiskan 20 tahun yang lalu tinggal di Sydney, saya sentiasa merasakan seorang warga Queensland di hati. Sekarang saya membahagikan masa saya antara Sydney, tempat Artclub kolektif fesyen dan seni saya berpusat, dan Brisbane.

Taman Botani Bandar Brisbane © Vicki Smith/Moment/Getty Images

Saya menghargai kepantasan bandar yang lebih lembut – ia berasa meriah dan menyeronokkan tanpa kecoh. Terdapat kekurangan kepura-puraan dan kemesraan yang tulen kepada Queenslanders. Sebaik sahaja saya tiba, saya berasa benar-benar santai. Bandar ini mempunyai iklim subtropika – walaupun pada musim sejuk, anda boleh memakai baju-T di tengah hari.

Brisbane dibina di sekitar sungai yang indah yang melintasi bandar – Saya suka berjalan atau berlari di sepanjangnya, melalui Howard Smith Wharves and Botanical Gardens, yang berakhir di Jambatan Muhibah. Saya akan sering singgah ke beberapa galeri seni di bandar ini semasa saya keluar, termasuk Jan Murphy dan Edwina Corlette di sekitar Ladang Baru, dan Galeri Seni Moden, yang mempunyai aliran berterusan artis dan pencipta yang merangsang pemikiran.

Middleton di Galeri Seni Moden
Middleton di Galeri Seni Moden © David Chatfield

Juga di New Farm ialah presint James Street, yang merupakan pembangunan runcit dan gaya hidup yang dibina oleh suami saya, Michael Malouf, dan keluarganya pada tahun 2002. Bagi saya ia adalah poket utopia kecil Brisbane yang telah menjadi salah satu tempat paling hebat di negara. Mereka telah memastikan kawasan itu sangat hijau, dan suntingan runcit adalah kukuh, dengan semua jenama Australia terbaik serta kedai seperti Camargue, yang merupakan kedai fesyen dengan jenama antarabangsa dan tempatan. Terdapat juga The Calile Hotel, di mana saya akan sering menginap apabila saya berada di Brisbane; ia agak progresif tetapi juga abadi. Ia mempunyai taman atas bumbung, dan semua herba serta tumbuhan membekalkan restoran di hotel.

James Street Presint © Cieran Murphy

Spa di The Calile Hotel © Sean Fennessy

Restoran Hellenika di The Calile © Sean Fennessy

Kebanyakan pembangunan bandar ini agak baru-baru ini, walaupun gaya seni bina yang berbeza adalah Queenslanders lama yang indah, iaitu rumah yang dibina di atas tiang untuk membolehkan aliran udara pada bulan-bulan yang lebih panas. Sebilangan besar daripadanya kembali sekurang-kurangnya 100 tahun dan terdapat beberapa penyesuaian yang menarik di mana sebahagian daripada rumah dibiarkan dalam keadaan asalnya dan sebahagian lagi dimodenkan.

Makanan laut ialah masakan istimewa Brisbane. Pepijat Moreton Bay adalah seperti udang galah dalam tekstur dan rasa tetapi sedikit lebih kecil; Restoran Hellenika menyediakan spageti pepijat Moreton Bay yang menakjubkan dengan tomato, cili, bawang putih dan wain. Terdapat beberapa hidangan udang yang saya cari juga, seperti taco udang raja di Mama Taco, atau udang kuning dan kari kunyit di Same Same. Terdapat juga restoran hebat bernama Agnes di Lembah Fortitude, yang terletak di dalam gudang bata lama, dan setiap hidangan dibuat dalam ketuhar kayu yang luas.

Trio Mentah (atas) tuna sirip biru, trout laut dan kingfish serta udang raja panggang di Hellenika © Joshua Maguire

Apabila saya ingin melarikan diri dari bandar, saya akan memandu ke Moreton Bay, yang dikelilingi oleh keindahan semula jadi; terdapat berjalan-jalan taman negara dan banyak perkara yang boleh anda lakukan seperti memancing atau mendayung. Kami sering menyewa bot untuk hari itu untuk meneroka semua teluk kecil. Hakikat bahawa anda mempunyai laluan air bersih, biru kristal dan pantai berpasir putih sejam dari daerah pusat perniagaan adalah sesuatu yang diabaikan. Ia benar-benar sebuah bandar yang menakjubkan.

totobet net singapore

angka keluar sdy

sydney totobet

info hk

pengeluaran sgp 2022