site

Perjanjian eksport bijirin Laut Hitam Ukraine dilanjutkan

Perjanjian membenarkan Ukraine mengeksport bijirin ke pasaran dunia melalui kapal walaupun sekatan Laut Hitam oleh Rusia telah dilanjutkan, kata PBB dan kerajaan Ukraine dan Turki pada hari Sabtu.

Inisiatif bijirin Laut Hitam, yang dipersetujui pada Julai di bawah naungan PBB dan dengan pengantaraan Turki, telah membolehkan Ukraine menghantar 25 juta tan bijirin dan minyak makan, mengurangkan tekanan ke atas harga makanan global.

Oleksandr Kubrakov, timbalan perdana menteri Ukraine yang bertanggungjawab untuk infrastruktur, berkata dalam tweet bahawa perjanjian itu telah dilanjutkan selama 120 hari.

PBB mengesahkan perjanjian itu telah dibatalkan tetapi tidak menyatakan berapa lama, begitu juga presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan.

“Perjanjian untuk koridor bijirin akan tamat hari ini,” kata Erdoğan dalam ucapan di bandar Turki Çannakale, lapor Reuters. “Hasil perbincangan kami dengan kedua-dua pihak, kami telah memperoleh pelanjutan perjanjian ini.”

Perjanjian asal berlaku tahun lepas menyatakan bahawa ia akan diteruskan secara automatik selama 120 hari jika tiada pihak membantah. Ukraine, Turki dan PBB menyokong lanjutan tetapi Moscow berkata ia mahu memanjangkannya selama 60 hari sahaja.

Perjanjian itu dilanjutkan sekali pada bulan November. Ia membenarkan eksport makanan komersial dan baja, termasuk ammonia, dari tiga pelabuhan Ukraine di Laut Hitam — Odesa, Chornomorsk dan Yuzhny/Pivdennyi.

Kremlin telah mendesak untuk membuka semula saluran paip untuk mengepam ammonia, bahan mentah untuk baja, dari Tolyatti di tengah Rusia ke Odesa untuk dieksport. Ia juga menuntut pelonggaran apa yang didakwanya sebagai sekatan barat terhadap eksport bijirin Rusia, walaupun ia tidak dilindungi oleh sekatan.

Inisiatif ini telah menjadi talian hayat bagi petani dan peniaga bijirin Ukraine kerana laluan eksport alternatif melalui kereta api dan tongkang sungai mempunyai kapasiti yang jauh lebih rendah dan jauh lebih mahal.

Kapal-kapal diiringi keluar dari pelabuhan yang dibenarkan untuk mengelakkan lombong dan kemudian mengikuti koridor kemanusiaan yang dipersetujui ke selatan menuju Turki.

Pegawai Ukraine telah mengadu bahawa Moscow telah menjejaskan perjanjian itu dengan mengarahkan pegawainya untuk mengheret pemeriksaan kapal-kapal Ukraine ketika mereka meninggalkan Laut Hitam menuju Bosphorus. Pemeriksa Rusia diarah bekerja lebih pendek dan mengambil masa lebih lama dengan setiap kapal, menangguhkan banyak kapal selama berminggu-minggu, dakwa Kyiv.

“Inisiatif bijirin Laut Hitam, di samping memorandum persefahaman mengenai mempromosikan produk makanan dan baja Rusia ke pasaran dunia, adalah penting untuk keselamatan makanan global, terutamanya bagi negara membangun,” kata PBB.

“Kami tetap komited dengan kedua-dua perjanjian dan kami menggesa semua pihak untuk menggandakan usaha mereka untuk melaksanakannya sepenuhnya.”

resulsgp

pengeluaran. sdy

keluaran sdy hari ini

keluar hk

pengeluaran hk