site

Perniagaan AS malu tentang kehadiran di Davos China

Belon pengintip ke atas barat tengah Amerika, amaran dari Beijing tentang pertembungan jika Washington “tidak berhenti” dan penelitian kongres yang sengit terhadap pelaburan di China – hampir tidak mungkin ada masa yang kurang bertuah untuk perniagaan AS menghadiri persidangan pelaburan utama Beijing.

Tetapi hujung minggu ini, bekas setiausaha negara Henry Kissinger, pelabur Ray Dalio dan ketua perniagaan Amerika termasuk Jon Moeller dari Procter & Gamble akan menuju ke Beijing untuk apa yang telah dibilkan sebagai parti pembukaan selepas tiga tahun dasar sifar Covid yang ketat. .

Ramai tokoh perniagaan yang hadir akan melihat operasi tanah besar mereka dan bertemu pegawai Beijing buat kali pertama dalam tiga tahun. Tetapi sementara acara seperti Davos tertumpu pada “peluang dan kerjasama” apabila ekonomi China pulih daripada wabak itu, halangan yang dihadapi oleh kepentingan perniagaan AS di China juga datang dari Washington.

“Mereka memperoleh begitu banyak wang daripada pelaburan mereka, kilang mereka dan penglibatan mereka di sana sekarang sehingga mereka melobi di sini secara percuma bagi pihak China,” kata Senator Florida Marco Rubio bulan ini mengenai perniagaan dan individu AS yang beroperasi di China.

Senarai penuh peserta tidak tersedia. Pengawal selia kanan kerajaan dan penggubal dasar dijangka berada di sana, termasuk mungkin Li Qiang, orang nombor dua Xi Jinping dan ketua kabinet China. Peserta panel dan penceramah termasuk Mike Henry, ketua eksekutif di BHP, Liu Jin presiden Bank China milik kerajaan, Robert E Moritz, pengerusi global di PwC, Zhao Dong, presiden syarikat minyak China Sinopec dan Noel Quinn, ketua eksekutif di HSBC, serta beberapa ahli akademik terkemuka. Mereka dari AS dijangka menarik perhatian di rumah.

Bekas setiausaha negara AS Henry Kissinger dengan presiden China Xi Jinping pada forum sebelumnya. Kissinger sedang menghadiri acara tahun ini di Beijing © Jason Lee/POOL/AFP/Getty Images

“Saya tidak fikir rakyat Amerika akan duduk diam, tetapi mereka mungkin akan melakukan apa sahaja yang mereka mampu untuk kekal di latar belakang dan tidak menjadi tumpuan,” kata Francis Bassolino, rakan kongsi pengurusan di Alaris Consultancy di Shanghai.

Bulan lalu, Geoffrey Siebengartner, seorang pegawai Dewan Perniagaan Amerika dan ketua hal ehwal kerajaan dan tanggungjawab korporat di Asia Pasifik untuk JPMorgan, menjadi tumpuan jawatankuasa pilihan di Washington selepas muncul dalam video mempromosikan Hong Kong. Beijing mengenakan Undang-undang Keselamatan Negara pada 2020 yang menyebabkan kritikan tajam daripada AS.

Insiden itu, yang menyusuli kontroversi mengenai belon China di ruang udara AS, menimbulkan keresahan terhadap komuniti perniagaan asing tanah besar yang telah diasingkan oleh dasar ketat sifar Covid negara itu.

Pada masa lalu, faedah melabur di China telah mengimbangi risiko yang dirasakan bagi syarikat asing pemindahan teknologi, terlalu bergantung pada pasaran dan kritikan politik, kata Duncan Clark, pengarang dan pengerusi firma penasihat BDA China. “Perbezaannya sekarang ialah syarikat menghadapi penelitian yang lebih besar daripada Kongres,” katanya.

Mark Warner, seorang senator yang mempengerusikan jawatankuasa pilihan perisikan, berkata firma ekuiti swasta AS memberi lebih perhatian kepada kebimbangan penggubal undang-undang. “Kami mempunyai 40 Ketua Pegawai Eksekutif Meja Bulat Perniagaan dan ada lagi yang berkata, ‘Anda tahu, perkara dengan Taiwan benar-benar tidak akan timbul bukan?’ Saya fikir kita mungkin telah menghalang mereka daripada pandangan itu,” katanya kepada pemberita.

Denis Depoux, pengarah urusan global yang berpangkalan di Shanghai di perundingan Roland Berger, yang bercakap di forum itu, mencadangkan bahawa “semua orang lebih berhati-hati terhadap potensi implikasi politik kehadiran di sini”.

“Berapa kemungkinan perniagaan saya dipengaruhi oleh sekatan Amerika, atau jika bukan sekatan, soalan bertegas oleh badan seperti Kongres?” katanya. “Ia [about] membayangkan apa yang akan berlaku seterusnya.”

Walau bagaimanapun, panggilan pendapatan baru-baru ini dari AS menunjukkan bahawa kesedaran tentang landskap geopolitik dipengaruhi oleh keyakinan terhadap pasaran China.

Seifi Ghasemi, ketua eksekutif Air Products & Chemicals, memberitahu Wall Street pada Februari “keadaan politik” tidak menjejaskan operasinya atau penerimaan pelanggan China terhadap produknya. Colgate-Palmolive pada Februari memberitahu penganalisis bahawa pertumbuhan bahagian pasarannya di China adalah “kisah yang indah”, manakala Illinois Tool Works berkata tahun lepas ia melebihi $1 bilion dalam pendapatan China buat kali pertama. “Kami berasa sangat baik tentang China,” katanya.

Dale Buckner, ketua eksekutif Global Guardian, sebuah perunding keselamatan, berkata pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah mendorong “lebih banyak perbualan sebenar” tentang risiko berpisah dengan China tetapi menambah beliau tidak mengetahui mana-mana syarikat meninggalkan China.

Iklim geopolitik mungkin secara intuitif menggalakkan sesetengah syarikat untuk melabur lebih banyak dalam rantaian bekalan China supaya operasi mereka di sana boleh berdiri sendiri dalam senario penyahgandingan. Laporan 2023 oleh Deloitte mencadangkan terdapat berbilang senario untuk syarikat, seperti penubuhan usaha sama dengan saham majoriti atau minoriti untuk syarikat multinasional bergantung pada betapa teruknya penyahgandingan itu.

“China kekal, boleh dikatakan, pasaran pertumbuhan paling menarik di dunia – bagi syarikat-syarikat tersebut yang dapat menjangkakan perubahan yang pesat dan asas,” kata laporan itu.

Sementara itu, Li, perdana menteri baharu China, berkata pada bulan ini bahawa dalam bekas jawatannya sebagai ketua Shanghai “pengurus kanan syarikat multinasional, termasuk banyak syarikat Amerika . . . semuanya memberitahu saya bahawa mereka optimis tentang masa depan Shanghai dan China”.

“Sesetengah di AS telah menyuarakan idea untuk memisahkan diri dari China,” tambahnya. “Tetapi saya tertanya-tanya berapa ramai orang yang benar-benar boleh mendapat manfaat daripada gembar-gembur seperti ini?”

Dalam tinjauan baru-baru ini, Dewan Perniagaan Amerika di China mendapati bahawa rekod lebih daripada 50 peratus syarikat tidak menguntungkan di China tahun lepas. Tetapi Michael Hart, presidennya, berkata tahun ini “kelihatan seperti ekonomi menuju ke arah yang betul”.

Dia menganggarkan separuh daripada ketua eksekutif global semasa belum ke China kerana wabak itu.

“Forum Pembangunan China akan menjadi penting untuk melihat apa [message] Eropah dan segelintir CEO AS [in attendance] pergilah,” katanya.

sgp resul

sidney pengeluaran

totobet sydney hari ini

pengeluaran angka hk

data.hk.4d