site

Perniagaan UK menghadapi ‘minggu celaka’ apabila kenaikan cukai syarikat mencecah

Syarikat UK akan dikenakan cukai tambahan £9bn setahun pada masa yang sama kerana kebanyakannya menghadapi pengurangan subsidi kerajaan ke atas bil tenaga mereka, dalam apa yang dipanggil “minggu celaka” oleh kumpulan perniagaan.

Kadar utama cukai perbadanan akan meningkat daripada 19 peratus kepada 25 peratus mulai April, meningkatkan kira-kira £18 bilion setahun untuk Perbendaharaan, tetapi itu akan diimbangi sebahagiannya oleh pelepasan cukai 100 peratus ke atas perbelanjaan modal yang direka untuk meningkatkan pelaburan.

Apa yang dipanggil langkah cukai perbelanjaan penuh yang diumumkan dalam Belanjawan Mac bernilai kira-kira £9 bilion setiap tahun, menjadikan perniagaan kira-kira £9 bilion setahun, atau £750 juta sebulan, lebih teruk.

Tim Sarson, ketua dasar cukai di KPMG, berkata “kesan paling ketara” akan dirasai oleh perniagaan yang mengambil kenaikan cukai penuh 6 mata peratusan tanpa mendapat manfaat daripada perbelanjaan penuh perbelanjaan modal.

Beliau menambah sebahagian daripada sektor perkhidmatan akan menjadi antara yang paling teruk terjejas kerana mereka tidak perlu melabur terlalu banyak dalam loji dan jentera.

Perniagaan juga akan menghadapi pemotongan mendadak dalam sokongan kerajaan untuk bil tenaga mulai 1 April, manakala gaji sara hidup dijangka meningkat sebanyak 9.7 peratus.

Persekutuan Perniagaan Kecil berkata syarikat akan menjadi £12.5 bilion lebih teruk selepas pengurangan bantuan untuk bil tenaga kerana kos skim kepada pembayar cukai akan turun kepada £5.5 bilion dalam tempoh 12 bulan berbanding £18 bilion sepanjang setengah tahun lalu.

Banyak perniagaan yang lebih kecil juga akan mengalami pemotongan pelepasan cukai penyelidikan dan pembangunan mulai April, sementara mereka menjadi lebih murah hati untuk syarikat yang lebih besar. Kesan bersih daripada perubahan ini dijangka mengeluarkan kira-kira £215 juta sebagai sokongan pada tahun cukai baharu.

“Malangnya, parti Konservatif akan menjerumuskan perniagaan kecil UK ke dalam seminggu yang celaka. Cukai meningkat, bil tenaga meningkat, kos pekerjaan meningkat, inflasi meningkat — tetapi kerajaan tidak sedar dan kini kehabisan jalan untuk membuat perubahan,” kata. Craig Beaumont, ketua hal ehwal luar di FSB

Pemimpin perniagaan lain juga mengkritik kerajaan untuk menaikkan cukai perbadanan.

Lord Karan Bilimoria, pengasas Cobra Beer dan bekas presiden CBI, berkata ia “benar-benar langkah yang salah” dan “mundur, mundur, [and] akan merosakkan pelaburan”.

Dia menambah ia “rabun dalam usaha untuk mengaut £18 bilion setahun, padahal sebenarnya ia membunuh angsa yang bertelur emas”.

Lord Michael Spencer, pengasas broker antara peniaga ICAP dan penderma parti Tory, berkata: “UK harus mengekalkan cukai syarikat pada tidak lebih tinggi daripada 20 peratus untuk meletakkan kami dalam kurungan paling kompetitif di seluruh dunia.

“UK bukanlah tempat yang cukup menarik untuk melabur dengan cukai korporat pada 25 peratus.”

Penny Simmons, pengarah undang-undang di firma undang-undang Pinsent Masons, berkata kenaikan cukai syarikat itu “akan menjejaskan perniagaan besar dengan teruk”.

Tim Stovold, ketua cukai di akauntan Moore Kingston Smith, berkata perniagaan dengan keuntungan antara £50,000 dan £250,000 akan dikenakan kadar cukai korporat 26.5 peratus marginal disebabkan pengurangan pelepasan antara kumpulan tersebut. “Kebanyakan tidak menjangkakan ini; ia akan datang sebagai satu kejutan.”

Syarikat dengan keuntungan di bawah £50,000 akan terus membayar 19 peratus cukai syarikat dengan kadar utama dikenakan kepada semua keuntungan melebihi £250,000.

Gabungan Pembentukan Logam British memberi amaran bahawa beratus-ratus pengeluar yang lebih kecil boleh dipaksa untuk menutup dengan pemotongan sokongan untuk bil tenaga.

“Kerajaan sedang mengalami bencana perindustrian, ia semudah itu,” kata ketua eksekutif Stephen Morley.

“Anda mempunyai firma yang dikendalikan dengan baik yang menyaksikan bil tenaga meningkat daripada £600,000 setahun kepada £4.2 juta dan daripada £4.3 juta kepada hampir £6.8 juta. Bagaimanakah anda boleh mengharapkan mereka menyerapnya dan masih bertahan atau kekal berdaya saing?”

Kerajaan berkata pelbagai langkah yang diumumkannya, seperti pelepasan cukai perbelanjaan penuh dan pelepasan kadar perniagaan, akan membantu meningkatkan pelaburan dan merangsang pertumbuhan.

“Kami berazam untuk menjadikan UK sebagai tempat terbaik di dunia untuk menjalankan perniagaan, itulah sebabnya mulai hari ini perniagaan boleh mula mendapat manfaat daripada potongan cukai yang ditawarkan untuk meningkatkan pertumbuhan mereka,” kata Victoria Atkins, setiausaha kewangan kepada Perbendaharaan.

sgp totobet

pengeluaransdy

data hongkong malam ini

pengluaran hk