site

Perniagaan zon euro melaporkan lonjakan aktiviti yang kukuh

Aktiviti perniagaan zon Euro berkembang lebih pantas daripada jangkaan pada bulan Mac, didorong oleh pertumbuhan dalam sektor perkhidmatan yang dominan, menunjukkan bahawa pemulihan ekonomi daripada krisis tenaga tahun lepas kekal di landasan yang betul.

Tinjauan pengurus pembelian yang diterbitkan oleh S&P Global pada hari Jumaat menunjukkan pengurangan kekangan bekalan, tekanan harga input yang lebih rendah dan pecutan pertumbuhan pekerjaan, walaupun syarikat turut menyatakan kebimbangan mengenai tekanan perbankan dan kos pinjaman yang lebih tinggi.

Indeks pengurus pembelian komposit zon euro kilat, ukuran aktiviti dalam pembuatan dan perkhidmatan, meningkat untuk bulan kelima berturut-turut kepada paras tertinggi 10 bulan pada 54.1 pada Mac, meningkat daripada 52 pada bulan sebelumnya dan lebih tinggi daripada bacaan 51.9 yang dijangkakan. oleh ahli ekonomi.

Hasilnya adalah berdasarkan maklum balas yang dikumpul antara 10 Mac dan 22 Mac, dengan kesan terhadap keyakinan kegawatan perbankan yang mengakibatkan pengambilalihan menyelamat Credit Suisse oleh pesaing UBS hanya diambil kira sebahagiannya.

Ia juga melebihi paras 50 untuk bulan ketiga berturut-turut, bermakna majoriti perniagaan dalam blok 20 negara melaporkan peningkatan dalam aktiviti mereka daripada bulan sebelumnya.

“Pertumbuhan telah dirangsang sejak paras terendah akhir tahun lalu apabila kebimbangan kemelesetan dan kebimbangan pasaran tenaga semakin pudar,” kata Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di S&P Global Market Intelligence.

Bagaimanapun, beliau menambah bahawa “tekanan inflasi yang degil” menunjukkan “lebih banyak kerja mungkin diperlukan dari segi menurunkan inflasi ke sasaran”.

Prestasi berdaya tahan ekonomi zon euro telah meningkatkan permintaan dan mengekalkan tekanan harga meningkat, menyumbang kepada keputusan Bank Pusat Eropah untuk menaikkan kadar faedah sebanyak setengah mata peratusan minggu lepas.

Tinjauan itu mendapati “kenaikan mendadak” dalam kos input di syarikat perkhidmatan disebabkan kenaikan gaji, manakala harga input industri turun buat kali pertama sejak Julai 2020, mencerminkan rantaian bekalan yang bertambah baik dan permintaan yang lebih rendah.

Purata harga jualan “terus meningkat dengan mendadak”, apabila syarikat menyerahkan lebih banyak kos mereka yang lebih tinggi kepada pelanggan – walaupun kadarnya perlahan ke paras terendah sejak Mei 2021.

“Kenaikan harga pantas yang berterusan, pasaran buruh yang masih berdaya tahan dan tanda-tanda ekonomi mengharungi kenaikan kadar faedah dengan baik setakat ini, akan menyokong gesaan penjaja ECB supaya bank itu meneruskan laluan pengetatannya yang curam, walaupun terdapat goyah dalam sektor perbankan,” kata Melanie Debono, seorang ahli ekonomi di kumpulan penyelidikan Pantheon Macroeconomics.

Keputusan PMI menyerlahkan perbezaan antara prospek syarikat perkhidmatan yang lebih baik dan kemerosotan yang lebih tajam daripada jangkaan dalam pembuatan. Skor PMI untuk sektor perkhidmatan mencecah paras tertinggi 10 bulan, manakala bacaan untuk pembuatan jatuh ke paras terendah dalam empat bulan.

Pertumbuhan pekerjaan meningkat kepada paras tertinggi sembilan bulan, didorong oleh peningkatan dalam pengambilan pekerja di syarikat perkhidmatan. Keyakinan perniagaan mengenai tahun hadapan merosot daripada paras tertinggi 12 bulan Februari, yang S&P Global berkata “sebahagiannya boleh dikesan kepada kebimbangan mengenai ketidaktentuan yang disebabkan oleh tekanan sektor perbankan baru-baru ini dan potensi kesan kenaikan kadar faedah selanjutnya”.

Franziska Palmas, seorang ahli ekonomi di kumpulan penyelidikan Capital Economics, berkata dia masih menjangkakan kemelesetan zon euro pada akhir tahun ini apabila kadar faedah yang lebih tinggi mencecah permintaan, tetapi menambah bahawa pemulihan dalam pesanan baharu yang direkodkan oleh tinjauan PMI “mencadangkan ia mungkin mengambil masa lebih lama daripada kami menjangkakan kelemahan itu akan berlaku”.

Pertumbuhan meningkat dalam perkhidmatan kewangan dan sektor hartanah, serta dalam perkhidmatan pengguna, seperti pelancongan dan pelancongan. Terdapat juga aktiviti yang lebih tinggi dalam sektor perkhidmatan industri, IT dan penjagaan kesihatan.

Pertumbuhan yang lebih kukuh dalam sektor automotif, dibantu oleh mengurangkan kekangan bekalan, merupakan titik terang yang jarang berlaku di tengah-tengah genangan yang meluas dalam sektor pembuatan, di mana pesanan baharu telah jatuh selama 11 bulan berturut-turut.

result pengeluaran sgp

data pengeluaran sydney hari ini

togel sidney

data hk update

toto bet sgp