site

‘Persekitaran bermusuhan’ Tunisia mendorong pendatang merentasi Mediterranean

Pendatang Ivory Coast, Fofana Daouda dan lima rakan serumahnya menghabiskan berminggu-minggu tidur di jalan-jalan Tunis baru-baru ini selepas tuan rumah mereka mengusir mereka dari rumah mereka ketika gelombang perkauman yang menyasarkan warga Afrika sub-Sahara melanda Tunisia.

Keganasan, di mana pendatang dan beberapa warga kulit hitam Tunisia telah diserang di jalan-jalan dan dibuang dari pekerjaan dan rumah mereka, telah membantu menyemarakkan lonjakan penghijrahan yang semakin meningkat merentasi Mediterranean yang membimbangkan anggota EU – terutamanya Itali, di mana ramai penduduk di kawasan itu. pertama kali tiba di Eropah.

Daouda merancang untuk menyertai eksodus. “Saya tidak boleh bekerja di sini lagi kerana orang takut untuk mengupah kami,” kata lelaki berusia 19 tahun itu, yang telah bekerja di Tunisia selama dua tahun sebagai pelukis dalam sektor pembinaan.

Serangan terhadap pendatang meningkat selepas Kais Saied, presiden Tunisia yang semakin autoritarian, berkata pada Februari terdapat “konspirasi jenayah” untuk menempatkan penduduk Afrika sub-Sahara di Tunisia dan menukar “komposisi demografi”. Dia merujuk kepada “gerombolan” pendatang tanpa izin, “dengan semua keganasan, jenayah dan amalan yang tidak boleh diterima”.

Chaima Bouhlel, pengulas politik Tunisia dan aktivis masyarakat sivil, berkata: “Apabila dia bercakap tentang perubahan demografi, dia menghalalkan perkauman.”

Iklim yang bermusuhan telah menyebabkan ramai yang melarikan diri, selalunya dengan hasil yang tragis. Dalam dua minggu lalu, berpuluh-puluh pendatang telah lemas di pantai Tunisia dalam enam kejadian berasingan apabila bot mereka karam. Tetapi bahaya itu tidak menghalang Daouda. “Saya tahu ramai kawan yang berjaya ke Itali,” katanya. “Anda perlu mengambil risiko. Ibu saya mempunyai separuh wang untuk menyeberang, tetapi dia mahu saya pulang ke rumah. Saya sedang berunding dengan dia.”

Menurut kementerian dalam negeri Itali, sejak awal tahun kira-kira 15,600 orang telah tiba di negara itu dengan bot yang berasal dari Tunisia — peningkatan sepuluh kali ganda berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Kemasukan itu telah membimbangkan kerajaan sayap kanan Perdana Menteri Giorgia Meloni, yang telah berjanji untuk membanteras pendatang haram. Dalam usaha untuk menghalang orang ramai daripada mencuba lintasan berbahaya, Rom telah menyekat aktiviti kumpulan kemanusiaan yang mengendalikan bot penyelamat untuk pendatang yang berisiko lemas.

Kerajaan Meloni juga telah menuntut negara-negara EU yang lain menunjukkan “perpaduan” dengan menampung lebih ramai pendatang tidak tetap yang sampai ke pantai Itali. Tahun lepas 105,131 orang tiba di Itali melalui Mediterranean, meningkat daripada 67,477 pada 2021 dan 34,154 pada 2020.

“Orang Itali takut dengan penghijrahan,” kata seorang diplomat barat yang berpangkalan di Tunis. “Tahun lepas jumlahnya meningkat dengan banyak dan tahun ini peningkatannya adalah ketara.”

Aliran migran termasuk bukan sahaja orang Afrika sub-Sahara, tetapi juga rakyat Tunisia yang melarikan diri daripada krisis ekonomi negara mereka. Menurut Pertubuhan Migrasi Antarabangsa, kira-kira 1,600 rakyat Tunisia menyeberangi Mediterranean menaiki bot penyeludup dalam tiga bulan pertama 2023, meningkat daripada 900 dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Bantahan migran di Tunis untuk menuntut pemindahan di tengah-tengah gelombang keganasan perkauman yang menyasarkan warga Afrika sub-Sahara © Mohamed Messara/EPA-EFE/Shutterstock

Ditimpa inflasi dan kekurangan makanan, hutang Tunisia telah mencecah 90 peratus daripada keluaran dalam negara kasarnya, dengan ahli ekonomi memberi amaran tentang peningkatan risiko mungkir. Penyelamat IMF bernilai $1.9 bilion masih terhenti selepas Saied enggan menyokongnya, dan penderma bimbang dia akan menolak untuk melaksanakan pembaharuan yang dipersetujui oleh kerajaannya jika pengeluaran wang bermula sebelum dia berbuat demikian.

Negara itu juga dilanda pergolakan politik selepas Saied berpindah pada 2021 untuk menumpukan kuasa di tangannya sendiri. Dia telah menulis semula perlembagaan untuk menghapuskan semak dan imbang kuasa presiden dan menggantikan parlimen yang dipilih secara demokrasi dengan perhimpunan tanpa gigi, manakala penentang telah dipenjarakan.

Itali bimbang ledakan ekonomi Tunisia akan mendorong seramai 900,000 orang merentasi Mediterranean ke arah Eropah melalui Itali tahun ini. Josep Borrell, ketua dasar luar EU, memberi amaran bulan lalu bahawa “keruntuhan” sosial dan ekonomi negara Afrika utara itu akan mencetuskan gelombang penghijrahan.

Meloni dan menteri luar Itali Antonio Tajani telah melobi IMF, Brussels dan AS untuk mengeluarkan tahap pertama pinjaman IMF walaupun tanpa pengesahan Saied untuk mengelakkan krisis kewangan yang teruk.

“Hari ini, saya menghabiskan hari-hari saya di telefon dengan semua orang yang saya boleh cuba membuka kunci pinjaman IMF ke Tunisia, tanpa itu. [the country] berada pada risiko kewangan yang besar,” kata Meloni pada majlis awam pada Mac. “Jika berlaku kesilapan, adakah ia lebih baik atau lebih teruk bagi warga Tunisia?”

Dalam panggilan dengan pegawai tinggi AS, Rom telah memberi amaran kekurangan sokongan barat untuk Tunisia akan membuka pintu kepada pengaruh Rusia dan China. “Terdapat risiko geopolitik,” kata seorang pegawai Itali kepada Financial Times. “Kita perlu mencari peta jalan untuk menyokong ekonomi Tunisia tanpa membiarkan negara itu runtuh sepenuhnya.”

Romdhane Ben Amor, jurucakap Forum Tunisia untuk Hak Ekonomi dan Sosial, sebuah kumpulan masyarakat sivil, berkata Saied mengkambing hitamkan pendatang untuk mengalihkan perhatian daripada ekonomi yang gagal dan situasi politik. “Dia mencipta musuh baru dan menjadikan dirinya sebagai penyelamat,” katanya.

“Orang Itali mempunyai tuntutan yang jelas berhubung dengan penghijrahan tetapi langkah keselamatan tidak mencukupi untuk menghentikan aliran itu. Objektif Saied adalah untuk mewujudkan persekitaran yang bermusuhan untuk pendatang [to prevent them even coming to Tunisia].”

Polisinya mungkin memberi kesan walaupun Daouda dan yang lain bertekad meneruskan rancangan mereka untuk ke Eropah. Beberapa negara Afrika sudah menghantar pulang warganegara yang meminta pulang. Kestia Ebothe, pelajar keselamatan siber Congo, yang berada di Tunisia secara sah, berkata dia sedang membuat persiapan untuk pulang ke negaranya selepas empat tahun di Tunis.

“Sejak ucapan presiden, orang ramai menjerit kepada kami di jalan untuk pulang. Saya tidak boleh lagi menaiki metro atau pengangkutan awam. Sebelum ini saya boleh mengatakan bahawa rakyat Tunisia adalah orang terbaik yang pernah saya temui, tetapi kini seolah-olah ada beberapa orang yang mempunyai sesuatu dalam hati mereka yang tidak dapat mereka ungkapkan, dan presiden memberi mereka kebenaran.”

result sgp mlm ini

pengeluaran sidney siang hari ini

totobet net sidney

keluaran hk kemarin

data singapura