site

Pertempuran untuk jiwa Israel

Benjamin Netanyahu tunduk kepada tekanan awam pada hari Isnin dan menangguhkan reformasi kehakiman yang dipertikaikan dia dan rakan-rakan pelampaunya telah memperjuangkan. Dengan Israel lumpuh akibat protes dan mogok besar-besaran, dia mengakui risiko perang saudara. Walau bagaimanapun, krisis belum berakhir. Bahasa perdana menteri Israel menjelaskan bahawa dia berhasrat keputusannya sebagai jeda taktikal untuk menenangkan ketidakpatuhan awam. Netanyahu sedang membeli masa.

Ancaman terhadap demokrasi Israel tidak akan hilang selagi sayap kanan kekal dominan dalam kerajaan. Netanyahu memerlukan pengunduran yang lebih kekal daripada dasar dan ahli politik yang menjerumuskan Israel ke dalam krisis domestiknya yang paling berbahaya sejak penubuhannya 75 tahun lalu.

Daripada mendekati pengkritiknya, Netanyahu menyalahkan minoriti “melampau” atas protes selama berbulan-bulan yang telah menonjolkan tentangan besar terhadap rancangannya. Namun dia dan sekutu ultranasionalisnya yang membahayakan negara.

Masalah Israel bermula apabila Netanyahu akhir tahun lalu mendalangi kemenangan pilihan raya untuk pakatan yang mendorong sayap kanan yang paling ekstrem ke dalam arus perdana. Untuk mendapatkan semula kuasa selepas 18 bulan menjadi pembangkang, beliau membina pakatan yang bergantung kepada Zionis agama dan parti ultraortodoks. Dia menganugerahkan jawatan kabinet tertinggi kepada ultranasionalis anti-Arab yang bertekad untuk menguasai wilayah Palestin yang diduduki.

Tema utama yang menyatukan gabungan itu ialah keinginan bersama untuk mengekang kuasa badan kehakiman — tonggak kritikal demokrasi dalam negara yang tidak mempunyai perlembagaan bertulis atau dewan atasan. Pembaharuan yang dicadangkan oleh kerajaan termasuk membolehkan Ahli Parlimen mengatasi keputusan Mahkamah Tinggi dengan majoriti mudah dan memberikan ahli politik kawalan ke atas melantik hakim. Ini akan melemahkan beberapa semakan ke atas eksekutif dan menjejaskan asas demokrasi negara Yahudi. Semua ini berlaku ketika Netanyahu sedang dibicarakan kerana rasuah, penipuan dan pecah amanah.

Ratusan ribu rakyat Israel yang telah turun ke jalan raya takut akan rampasan kuasa dalam bentuk rampasan kuasa perundangan. Jurubank, pekerja teknologi, guru, pelajar, pakar undang-undang dan pegawai keselamatan bersatu dalam penentangan mereka. Dalam tindakan keingkaran awam yang luar biasa, ratusan anggota simpanan tentera, termasuk unit perisikan dan juruterbang, telah enggan berlatih.

Menteri Pertahanan Yoav Gallant, dari parti Likud pimpinan Netanyahu, begitu cemas dengan ancaman terhadap aparat keselamatan Israel sehingga pada hari Sabtu dia secara terbuka menggesa kerajaan menghentikan pembaharuan. Daripada mengendahkan amaran sekutunya, Netanyahu memecatnya, mencadangkan perdana menteri bersedia untuk meletakkan kepentingannya sendiri di atas kepentingan negeri. Hanya apabila kesatuan sekerja terbesar mengancam mogok umum barulah dia mengalah.

Ironinya orang Israel Yahudi terpaksa berhadapan dengan percanggahan demokrasi mereka. Bagi warga Palestin berkewarganegaraan Israel yang menghadapi diskriminasi yang diinstitusikan setiap hari, dakwaan Israel sebagai sebuah negara demokrasi sentiasa menjadi hampa. Itu lebih benar tentang rakyat Palestin yang bergelut di wilayah yang diduduki.

Mereka bimbang usaha kerajaan untuk mempercepatkan pengilhakan yang menjalar di Tebing Barat yang diduduki. Bulan ini, Ahli Parlimen meminda undang-undang yang mengarahkan empat penempatan Yahudi di wilayah itu dibongkar. Dan salah satu langkah pertama pakatan itu adalah untuk menghalalkan sembilan “kawasan luar” peneroka yang walaupun undang-undang Israel dianggap haram. Melemahkan badan kehakiman akan mengukuhkan matlamat pengembangan itu.

Rakyat Israel yang telah turun ke jalanan menentang reformasi harus dipuji. Tetapi pertempuran itu jauh lebih besar: ia adalah mengenai jiwa negara Yahudi. Netanyahu dan kumpulannya tidak boleh dibenarkan menang. Penarikan balik reformasi kehakiman yang tidak disangka-sangka seharusnya hanya sebagai permulaan.

totobet data sgp

hasil pengeluaran sdy hari ini

togel sdy hari ini

pengeluaran hk hari ini

sgphariini